1987: Grčki bog – Nikos Galis

Skener 26. avg 20174:55 > 5:04
Milos Bicanski, Getty Images

Te večeri, 14. juna 1987. godine, Grčka je definitivno dobila još jednog Boga - Nikosa Galisa (puno ime i prezime Nikolaos Georgalis). Legendarna "koš mašina" predvodila je Helene do istorijskog zlata u jednom od najuzbudljivijih finala Evrobasketa ikada.

Neponovljivi Galis u odlučujućem meču, pred 17 i neku hiljadu gledalaca više u dvorani „Mira i prijateljstva“ u Pireju, moćnoj „zbornaji“ ubacio je 40 poena i naciji naterao suze na oči. Grčka je u jedinom finalu u istoriji EP koje je odlučeno u produžetku savladala Sovjetski Savez sa 103:101 (89:89).

„Čelični čovek“ i „Gangster“ samo su neki od nadimaka neponovljivog košgetera rođenog u Junion Sitiju (država Nju Džersi, SAD), a šampionat je završio sa 37 postignutih poena u proseku. Logično proglašen je i za najkorisnijeg igrača prvenstva.

Zlatnu medalju i pomenute individualne titule objedinio je još samo Pau Gasol 22 godine kasnije u Poljskoj.

Kakva je napast bio za protivničke odbrane potvrđuje i podatak da je Galis čak četiri puta bio prvi strelac Evrobasketa (po tri puta Pau Gasol, Dirk Novicki i Radivoj Korač), a sa prosekom od 31.2 poena po utakmici verovatno ga niko nikada neće pomeriti sa liderske pozicije. Iza njega je Korać sa 24.8 poena u proseku. Kada je ukupan broj poena u pitanju Grk je četvrti sa 1.030 poena, iza Tonija Parkera (1.104), Dirka Novickog (1.052) i Pau Gasola (1.044).

A te 1987. Grcima kao da je bilo suđeno da osvoje titulu. Plasman u četvrtfinale obezbedili su pobedom u poslednjem kolu grupne faze takmičenja protiv direktnog rivala Francuske (82:69), a potom su redom padali Italija (90:78), Jugoslavija u polufinalu (81:77) i na kraju SSSR (103:101).

Naravno, Galis je u svim mečevima bio najefikasniji igrač domaćeg tima, a najmanje je postigao protiv Jugoslavije – svega 30.

U finalnoj utakmici „zbornaja“ je četiri minuta pre kraja imala 8 poena viška (82:74), ali trojka Galisa „raspalila“ je dvoranu u Pireju i najavila nešto veliko.

Grci su poenima Liverisa Andricosa 36 sekundi pre kraja sa penala izjednačili (89:89), a koš Sovjeta u poslednjim trenucima regularnog dela meča sudije su poništile posle dodatnih konsultacija jer je vremo isteklo. Rodila se nova nada u dvorani „Mira i prijateljstva“…

Ekipa Aleksandra Gomeljskog je i u dodatnih pet minuta je održavala minimalnu prednost, a veliko slavlje Galis je najavio sa penala svojim 37 i 38 poenom (101:98). Posle trojke Sovjeta za izjednačenje, Anargiros Kamburis je sa dva slobodna bacanja (tada je bilo 1+1) četiri sekunde pre kraja obezbedio neopisivo slavlje domaćoj selekciji.

U šampionskom timu bili su još Panajotis Janakis, Panajotis Fasulas, Teofanis Hristodulu, Agamemnon Joanu…

Grčka je prvak Evrope bila i 2005. u Beogradu, u međuvremenu je dobila asove poput Vasilisa Spanulisa i Dimitrisa Dijamantidisa, ali Galis, član „Kuće slavnih“ u Springfildu od 2017. godine, za sva vremena ostao je sinonim za košarku u zemlji bogova.

Vremeplov

1949: Zbunjenom posleratnom Evropom zavladao Egipat?!
1973: Hrabrost, prvenac i rađanje šampionske Juge