Teško za gledanje – Povrede koje su šokirale svet

Skener 22. okt 20173:25 > 3:48
Gregory Shamus, Getty Images Sport

Gordon Hejvord, Aron Rodžers, Ognjen Kuzmić, Džeremi Lin, Džej Džej Vat... Sezona u brojnim sportovima tek što je počela, a brojne zvezde su ekspresno morale da ostave omiljenu "igračku" i umesto na terenu vreme provede družeći se sa doktorima i fizioterapeutima.

Užasna povreda beka Boston Seltiksa Gordona Hejvoda na otvaranju NBA sezone, u prvom zvaničnom meču u dresu slavne franšize iz Masačusetsa, zgrozila je svet i još jednom potvrdila kako u sekundi sve može da padne u vodu. A Seltiksi su želeli da ostanu u vrhu i da sa novom energijom pokušaju da se „potuku“ sa Klivlendom…

Hejvordu je prilikom doskoka pukao zglob i njegova nesreća podsetila nas je na brojne slične primere.

Bilo je i nesreća sa tragičnim ishodima, a koliko god je strašno gledati jezive scene, sreća je da se većina sportista vratila na teren i nastavila karijere.

Spomenuli smo najsvežiji primer Hejvorda, letošnjeg pojačanja Seltiksa iz Jute Džez. Dan kasnije plejmejker Bruklin Netsa Džeremi Lin je nekoliko trenutka posle nezgodnog doskosa ponavljao „Gotov sam“ i tako najavio kraj sezone zbog pucanja ukrštenih ligamenta kolena, a na drugom kraju sveta, iz istog razloga, listi povređenih pridružio se centar Real Madrida i reprezentacije Srbije Ognjen Kuzmić.

U martu 2013. beku Univerziteta Luisvil Kevinu Viru u pokušaju da blokira šut za tri poena napukla je desna noga.

Nesrećnom košarkašu naprsla je kost cevanice koja je probila kožu. Mladom igraču podršku su, između ostalih, pružili Lebron Džejms, Kobi Brajant, Karmelo Entoni i Kevin Durent, a Ver je tri godine kasnije priznao da je samo jednom skupio hrabnost da pogleda snimak.

Video sam povredu pre dve godine, posle toga nisam više imao potrebe„, izjavio je Ver u martu 2016.

Košarka je bila sve što sam imao u to vreme, sve što sam sanjao dok sam odrastao bilo je igranje košarke. Zbog povrede svi su morali da mi pomažu, nisam mogao da hodam, da jedem, da vozim…„.

Posle devetomesečnog oporavka Amerikanac se vratio na teren u dresu Džordžija Stejta. Na NBA draftu 2016. nije izabran, a profesionalnu karijeru počeo je iste godine u finskoj ekipi Karhu Basket. Potom je sezonu proveo u Brnu, a letos je potpisao ugovor sa grčkim klubom Larisom.

Teška povreda godinu dana kasnije Veru je „pomogla“ da ostvari još jedan dečački san. Upoznao je Pola Džordža koji je na sličan način stradao u avgustu 2014. u egzibicionom meču američke reprezentacije u Las Vegasu.

Košarkaš Oklahome Siti Tandera, tada Indijane Pejsers, želeo je da blokira Džejmsa Hardena, ali je doleteo do donjeg dela konstrukcije koša i tom prilikom polomio je levu nogu. Džordž se na teren vratio u finišu sezone 2014/15. i odigrao je šest mečeva sa prosečnim učinkom od 8.8 poena, 3.7 skokova i asistencijom. Naredne dve imao je Ol-star brojke…

Jedan od prvih igrača od kojih je Džordž tražio savet o oporavku bio je Ver.

Pravu dramu 2006. godine preživeo je i Alan Rej. Nekadašnjem studentu univerziteta Viljanova igrač Pitsburga Karl Krouser u polufinalnom duelu Istočne konferencije pokušao je da ukrade loptu, ali je njegov prst završio u Rejovom oku.

Na zaprepašnjene svih u dvorani mladom igraču je oko ispalo iz očne duplje!

Verovalo se da je u pitanju izuzetno ozbiljna povreda koja bi Reja mogla trajno da odvoji od košarke, ali sve se završilo samo oštećenjem mekog tkiva.

Nedelju dana kasnije Rej je zaigrao i to bez zaštitnih naočara. Iste godine nije draftovan, ali je potpisao ugovor sa Boston Seltiksima, a već sledećeg leta preselio se u Evropu gde i danas igra. Bio je član Krke iz Novog Mesta i Cedevite, a trenutno je u turskom timu TED Ankara Kolejliler.

Nekadašnji prvi pik sa drafta Endrju Bogut imao je nekoliko teških povreda koje su ga u velikoj meri omele da potvrdi reputaciju sa kojom je sa Juta koledža 2005. zakoračio u najjaču košarkašku ligu sveta.

Australijanac je odsustvovao zbog raznoraznih povreda, a najstrašnije je izgledao lom ruke posle zakucavanja u duelu njegovog tadašnjeg kluba Milvokija i Feniksa.

Bogut je posle zakucavanja izgubio ravnotežu, a do nesreće verovatno ne bi došlo da nije imao minimalan kontakt sa Amareom Stodemajerom. Kako bi ublažio pad Australijanac se celom težinom dočekao na ruku koja nije izdržala.  

Sutradan je dijagnostikovano dislociranje lakta i prelom zgloba i za Boguta je u aprilu sezona bila završena.

Bejzbol igrač Tim Hadson četiri puta bio je učesnik Ol-star meča, a jedinu šampionsku titulu u karijeri osvojio je 2014. godine samo godinu dana posle teške povrede.

Hadson, tada igrač Atlanta Brejvsa, nastradao je tako što mu je igrač Njujork Metsa Erik Jang u punom trku stao na desnu nogu. Doktori su ubrzo konstatovali dvostruki prelom.

Usledila je višemesečna pauza, a po završetku sezone kao slobodan agent napustio je tim iz Džordžije i preselio se u San Francisko.

Sa Džajantsima je u 2014. osvojio Svetsku seriju, a sledeće sezone završio je karijeru u 41. godini.

Američki fudbal (NFL) je poznat kao jedan od najnapornijih i najgrubljih sportova, a statistika kaže da skoro 30 odsto igrača zbog povreda pre vremena završi ionako kratku sezonu. Prelomi su česta pojava, a surovost na svojoj koži osetio je i Ej Džej Henderson.

Lajnbekeru Minesota Vikingsa je 2009. u duelu 13. vikenda NFL šampionata protiv Arizona Kardinalsa pukla butna kost.

Sledeće godine vratio se akciji, ali više nije bio na nekadašnjem nivou i 2011. objavio je povlačenje posle osam sezona provedenih u timu iz Mineapolisa.

Nekadašnjem raning beku univerziteta Majami Vilisu Mekgahiju 2003. godine noga se presavila pod težinom udarca.

Popucali su mu svi ligamenti kolena, a Mekgahi se vratio fudbalu i iste godine bio je 23. pik na draftu. Igrao je za Bafalo, Baltimor, Denver i Klivlend u kome je završio desetogodišnju profesionalnu karijeru.

Dva puta je učestvovao u Pro Bol meču (2007. i 2011).

Jedna od najstrašnijih nesreća dogodila se 22. marta 1989. u meču hokejaša Bafala i Sent Luisa. Golmanu Sejbersa Klintu Malarčuku je posle sudara dvojice igrača sečivo sa klizaljke preseklo vrat!

Krv je počela da šiklja po ledu na zaprepašćenje igrača oba tima i publike. Zvuči neverovatno, ali kanadski čuvar mreže je sve vreme bio staložen, ustao je i sam izašao sa terena.

Malarčuk na vratu ima 300 šavova, a ovaj nesrećan slučaj naterao je čelnike lige da povedu više računa o bezbednosti i od tada svi golmani moraju da nose štitnike za vrat.

Tuča između hokejaša Kolorada Stiva Mura i Toda Bertucija iz Vankuvera imala je teške posledice, ali i desetogodišnji sudski proces okončan povarnjanjem.

Pomenuti duel odigran je 8. marta 2004, a sve je počelo u prvom periodu kada je Mur zbog grubog prekršaja nad Bertucijem zaradio petominutno isključenje. I sve je bilo u redu do treće četvrtine kada je Bertuci sa leđa za dres povukao rivala, a potom ga pesnicom udario u glavu i oborio na led.

Mur je izgubio svest, pao je na lice i tom prilikom došlo je do trostrukog preloma vratnih pršljenova, potresa mozga i povreda lica. Karijera je bila završena.

Izgubio sam celu karijeru u svojoj ruku sezoni. Deset godina kasnije i dalje imam glavobolje i manjak energije„, rekao je Mur, koji se oporavio 17 meseci posle nesreće.

Bertuci je suspendovan na 13 mečeva regularnog dela sezone, plus plej of serije Stenli kupa 2004.

Sa leda nam dolazi još jedan incident. Kanadski par u umetničkom klizanju Džesika Dube i Brajs Dejvison izvodio je duplu piruetu kada je donji deo klizaljke završio na levom obrazu dvostruke učesnice zimskim olimpijskih igrara.

Nesreća se dogodila 2007. godine, Dube je imala 83 šava, ali se na led vratila već mesec dana kasnije.

Najveći uspeh u seniorskoj karijeri ostvarila je 2008. osvajanjem bronzane medalje na Svetskom šampionatu.

Užasnih povreda bilo je i u svetu fudbala, a najupečatljiviji primer koliko proslava gola može da bude opasna je povreda Paola Dioga.

Švajcarac portugalskog porekla je u decembru 2004. sa navijačima Serveta proslavio pogodak svog tima tako što se popeo na zaštitinu ogradu. Tom prilikom verenički prsten zaglavio mu se u ogradu i težinom tela bukvalno je pokidao i prsten i domali prst.

Šta se dogodilo shvatio je tek posle desetak sekundi. Doktori u bolnici u Cirihu bezuspešno su pokušali da mu sastave delove prsta, a rezultat svega bila je amputacija preostalog dela prsta.

FIFA i UEFA su navodno posle ovog nesrećnog događaja zabranili igračima nošenje bilo kakve vrste nakita.

https://youtube.com/watch?v=vsoxtTEc-og

Nekadašnji francuski reprezentativac Đibril Sise je u duelu njegovog Liverpula i Blekburna oktobra 2004. doživeo dvostruki prelom potkolenice i više nikada nije bio isti igrač.

Da sve bude još gore po njega pred Svetsko prvenstvo 2006. zbog novog preloma ponovo je morao na dužu pauzu.

Francuski napadač se nije predavao, kasnije je igrao za Marsej, Sanderlend, Panatinaikos, Lacio, Kvins Park Rendžerse, a u julu 2017. se posle dvogodišnje pauze vratio iz penzije i potpisao ugovor sa švajcarskim Iverdonom.

Tridesetšestogodišnji Sise se posvetio i modi i muzičkoj karijeri kao di-džej.

Nekadašnji napadač Real Sosijedada Injigo Diaz de Serio je 2008. iz duela sa golmanom Eibara Zigorom izašao sa prelomom obe potkolenične kosti i to je praktično bio početak kraja ozbiljne karijere. Tada je imao 23 godine.

Na veliku scenu bezuspešno je pokušao da se vrati već sledeće sezone u dresu Atletik Bilbaa, a karijeru je završio sa 34 godine u ekipi Mirandesa.

Strašne za gledanja bile su i povrede Meksikanca Engara Andradea i Brazilca Lusijana Almeide iz 2007. godine. Obojica su se oporavila i vratila fudbalu. Andrade je danas član Verakruza, dok se Almeida penzionisao.

https://youtube.com/watch?v=TsuQTgloias

Francuski gimnastičar Samir Ait Said teško se povredio u kvalifikacijama na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru.

Evropskom šampionu iz 2013. noga nije izdržala prilikom doskoka i došlo je do preloma fibule.

Ait Said se oporavio i na Svetskom prvenstvu 2017. osvojio je četvrto mesto na karikama.

Na poslednjim Olimpijskim igrama i jermesnki dizač tegova Andranik Karapetjan pre vremena je morao da završi takmičenje.

Šampion Evrope iz 2016. u kategoriji do 77 kilograma bio je jedan od kandidata za osvajanje olimpijske medalje, ali mu je od težine leva ruka pukla u predelu lakta.

https://youtube.com/watch?v=Oib2P3EWEGk