Do punoletstva nije postojao, sada mu se klanja NBA

Skener 27. okt 20170:49 > 1:20
Stacy Revere/Getty Images

Grk, crnac, dete bez identiteta, NBA zvezda... Sa svega 22 godine momak zbog čijeg prezimena mnogi i danas lome jezik prošao je put od jednog od petoro dece emigrantske nigerijske porodice iz predgrađa Atine do igrača kome se klanjaju najveće NBA zvezde.

Filmska priča počela je 1991. godine kada su roditelji Janisa Adetokumba, otac Čarls i majka Veronika odlučili da napuste Nigeriju ostavljajući najstarijeg sina Frensisa kod babe i dede u Lagosu. Godinu dana kasnije rodio se Tanasis, danas košarkaš Panatinaikosa, 1994. Janis, a potom Kostas i Aleksis. Deca su dobila grčka imena kako bi bila prihvaćena u društvu, ali to je bio samo početak golgote najboljeg igrača Milvoki Baksa.

Adetokumbovi su odrasli u atinskom naselju Sepolia, a kako bi preživeli, kao i hiljade emigrantske dece iz Afrike, prodavali su robu na pijacama i grčkim plažama.

Janis do osamnaeste godine bukvalno nije imao identitet. Nije imao papire, ni nigerijsko ni grčko državljanstvo, a njegov slučaj pretio je da dodatno uzdrma već poprilično nestabilnu politicku situaciju u finansijski razorenoj zemlji.

Čelnici Košarkaške federacije Grčke su urgirali, ali zbog tamo nekog klinca iz predgrađa niko nije želeo da rizikuje.

„Zaboravite, ne želimo da rizikujemo i da idemo na izbore zbog nekog tipa koji igra košarku“, bio je (neslužbeni) državni odgovor rukovodstvu Federacije.

https://www.instagram.com/p/BYdncmWB__J/

Janis je kasno, tek sa 13 godina, počeo da igra košarku, a nadarenost prema sportu nasledio je od oca, nekadašnjeg fudbalera i majke, skakačice u dalj. Zbog toga što zvanično nije imao ime i prezime nije mogao da igra za reprezentaciju Grčke, ali ni u elitnom rangu takmičenja.

Beg sa ulice pronašao je u Filatlitikosu, malom drugoligaškom klubu iz prestonice gde mu ugovor nije ni bio potreban. Svojom pojavom i neverovatnim fizičkim predispozicijama brzo je skrenuo pažnju. Igrao se košarke, a za njega se brzo pročulo i u NBA ligi i u jedinoj seniorskoj sezoni (2012/13) dvorana u atinskoj periferiji Zografu uglavnom je bila rasprodata. Publika i desetine skauta iz najjače lige sveta dolazili su samo zbog Janisa.

Godine 2013. približavao se NBA draft i bilo je izvesno da će momak visok 211 santimetara, koji može da igra sve od „jedan do pet“ biti visoko plasiran. Problem je bio što je „njegov slučaj“ zaturen u nekoj fioci i što ne može da napusti zemlju. U celu priču uključio se legendarni grčki trener Janis Joanidis i posle niza sastanaka na najvišem nivou, baš pred draft, ubrzanim procesom Janis i njegova braća dobili su identitet i 9. maja 2013. postali grčki državljani.

Nathaniel S. Butler/NBAE via Getty Images

Ovo je ostvarenje sna. Sada smo službeno grčki građani, kao što smo se osećali svih ovih godina„, napisala su braća u prvoj izjavi.

Ubrzo su ga Baksi na draftu izarali sa 15. pozicije, a konačno je zaigrao i za nacionalni tim do 20 godina.

Malo je poznato da je Adetokumbo u decembru 2012, nekoliko dana nakon sto je postao punoletan, potpisao četvorogodišnji ugovor sa španskom Saragosom, uz klauzulu da na kraju svake sezone može da ode u NBA. Interesovali su se i klubovi poput Barselone i Anadolu Efesa, ali Janis je bio predodređen da postane zvezda i preskočio je nekoliko nivoa kako bi odmah izašao na NBA pozornicu.

Adetokumbovi su, dakle, u proleće 2013. prvi put napustili Grčku, a scena iz draft nćci kada njegov brat Tananis u publici maše grčkom zastavom oduševila je i političare u kolevci demokratije.

„Ponosni smo što ćemo vas gledati u NBA. Moramo da vam zahvalimo što ste podigli grčku zastavu tokom ceremonije, a svi se nadamo da ćete ih zaludeti svojim zakucavanjima„, istakao je tadašnji ministar Antonis Samaras.

Direktno sa grčkih drugoligaških parketa Janis je uskočio u dres tima iz Viskonsina, a godinu dana kasnije u SAD su mu se pridružila i mlađa braća. Sa Tanasisom je u leto 2016. vratio dug otadžbini i tri meseca proveo u vojsci kako je propisano zakonom grčkim državljanima koji su sa stalnim prebivalištem u inostranstvu.

O Janisovom životu može da se raspravlja satima, ali već sa 20 godina o njemu se pričalo kao o igraču sa najvećim potencijalom kojeg je grčki narod ikada video.

Kažem ljudima, ako postoje košarkaški bogovi, želim da se vratim kao Janis Adetokumbo u sledećem životu. Jedina stvar koju želim da dodam, želim Janisovu igru, ali i moj skok šut. Niko ne bi mogao da me dodirne. Niko! Ja bih uništio velikog Majkla Džordana da imam Janisovu igru i moj skok šut. To je sve što želim. Ne tražim mnogo, zar ne?!„, pre nekoliko dana rekao je legendarni Redži Miler i najbolje opisao „grčku zver“.

https://www.instagram.com/p/BKcfMY4D3ey/

Sa 147 poena u prva četiri meča u sezoni Adetokumbo je u ovoj statističkoj kategoriji oborio 48 godina star rekord legendarnog Karima Abdula Džabara.

Veliki je kompliment što govore da sam kandidat za najkorisnijeg igrača. Moram da nastavim da radim kao i do sada. Ja samo pokušavam ono što je Karim radio, da dominiram„, naglasio je Janis, koji ove sezone prosečno beleži 38.3 poena, 9.7 skokova i pet asistencija.

nbasavant.com

Za reprezentaciju Grčke debitovao je 2013. na šampionatu sveta do 20 godina, dok je sledećeg leta sa 6.3 poena i 4.3 skoka po utakmici seniorima pomogao da osvoje deveto mesto na planetarnom prvenstvu.

https://www.instagram.com/p/BG9xIjoQdMn/

Dres Helena nosio je i 2015. na Evrobasketu i 2016. na kvalifikacionom turniru za Olimpijske igre u Rio de Žaneiru, dok je letošnja odluka Baksa da mu zbog izvesnih problema sa povredom zabrane učešće na šampionatu Evrope izazvala burnu reakciju tamošnje federacije.

Pored Redžija Milera oduševio je i zvezde poput Lebrona Džejmsa i Kobija Brajanta, a njegov način igre mnogi porede sa stilom Medžika Džonsona.

I jesam i nisam očekivao ovakav Janisov start sezone. Organizacija je stala iza njega, stručni štab, menadžment… On je lice franšize i maksimalno ga forsiraju. Peta mu je sezona u NBA i u ekipi koja nije bila pobednička sve je rađeno planski sa idejom da se Janis razvije i da imaju igrača oko koga će da grade ekipu„, kaže za Sport klub Igor Kokoškov, prvi asistent Kvina Snajdera u Juti Džez i selektor aktuelnog šampiona Evrope, selekcije Slovenije i dodaje:

Sa trenerskog aspekta mnogo je bitnije da igrač raste zajedno sa timom, a ne da puni statističke kolone u lošoj ekipi„.

U Americi je dobio interesantan nadimak „Grik frik“, a fascinantan napredak obezbedio mu je kartu za Ol-star meč 2017. na kojem je postigao 30 poena. Najbolja sezona u karijeri krunisana je izborom za igrača koji je najviše napredovao i izborom u drugi najbolji i drugi defanzivni tim šampionata.

S obzirom na visinu i veliki raspon ruku sjajno kontroliše loptu, jak je u driblingu i izuzetno moćan u prodoru. Janis i dalje uči i ima mnogo prostora da napreduje. Pohvale koje dobija govore da ide u pravom smeru. Jedinstven je. Možda ima Brajantove karakteristike što se tiče prodora od početka do kraja„, dodaje Kokoškov.

Grčkom asu šut nikada nije bio jača strana, ali ove sezone drastično je popravio procente za dva poena – 58/88. Trojke su mu i dalje najslabija tačka – 1/6.

Jonathan Bachman, Getty Images Sport

Evidentno je mnogo radio na šutu. Ranije smo ga isključivo branili kao igrača prodora koji akcije završava ispod koša. To mu je bio fokus, ali napredovao je u šutu sa distance i obogatio svoj repertoar„, naglasio je Kokoškov.

Skok šut će verovatno biti najlakše popraviti. I Majkl Džordan je prvih nekoliko sezona u Čikagu bio neverovatan atleta, ali nije bio veliki skok šuter. Kasnije, kad se posvetio tom delu igre bio je nezaustavljiv. Bio je prebrz u driblingu, a kad biste se udaljili od njega nokautirao bi vas trojkom. Skok šut je poslednja rupa u Janisovoj igri i ne veruje mu mnogo. Ali to će doći sa vremenom. On ima tek 22 godine? Isuse Hriste„, prokomentarisao je Miler.

Adetokumbo je prošle godine produžio ugovor sa Baksima i za četvorogodišnju vernost će dobiti 100 miliona dolara. Sa platom od 24.157.304 dolara na trinaestom je mestu najbolje plaćenih košarkaša u ligi ove sezone.

„Grčka zver“ je praktično još na početku karijere, a već može da se pohvali da je prvi igrač Baksa u istoriji koji je sezonu završio u Top 20 u ligi po broju postignutih poena, skokova, asistencija, ukradenih lopti i blokada.

Košarkaška porodica

Adetokumbovi su košarkaška porodica. Stariji Janisov brat Tananis (201 santimetar) pre tri godine bio je 51. pik Njujorka. Posle tri sezone u razvojnoj NBA ligi 2016. dobio je šansu u Niksima, ali je odigrao svega dva meča.

Letos je iz španske Andore došao u Panatinaikos, a bio je član reprezentacije Grčke na ovogodišnjem Evrobasketu.

Devetnaestogodišnji Kostas Adetokumbo je visok 208 santimetara i jedan je od talentovanijih igrača na Dejtona univerzitetu, dok najmlađi Aleksis (15) igra košarku u srednjoj školi u Milvokiju.

Janisu je porodica uvek bila na prvom mestu, a posle nedavne smrti oca ima i obavezu više da mlađu braću izvede na pravi put.

Aktivan je u humanitarnom radu, a neispunjena želja mu je da zaigra za Olimpijakosa.

Sezona po sezona

Wikipedia