Tomašević za SK: Peto mesto nije nikakva tragedija

Skener 3. okt 20191:30 > 1:38
SK

Skoro šest godina proveo je na klupi reprezentacije Srbije, osvojio je tri medalje, jednom bio četvrti i jednom peti na velikim takmičenjima... ali otišao je bez pozdrava.

Legendarni Aleksandar Đorđević i kao trener vratio je dug zemlji koju je toliko puta obradovao, međutim, javnost nikako da mu oprosti što se posle neuspeha na Svetskom prvenstvu, i odluke da ne nastavi posao u državnom timu, po povratku iz Kine nije obratio naciji.

U Srbije se sve brzo zaboravlja, pogotovo uspesi, pa je tako Sale doživeo sudbinu mnogih velikana i preko noći postao neko ko baš i ne zna svoj posao. Klupa Orlova je ostala upražnjena, a predsednik Košarkaškog saveza Predrag Danilović u dogledno vreme bi trebalo da saopšti ko će nastaviti Đorđevićev posao.

Povezano

Tri nedelje posle neuspeha u Kini, generalni sekretar KSS Dejan Tomašević se u razgovoru za Sport Klub još jednom prisetio plasmana na Mundobasketu, pričao je o izboru novog selektora, šansama da Srbija dobije organizaciju jednog od četiri kvalifikaciona turnira za Olimpijske igre 2020. godine, lošem letu mlađih reprezentativnih selekcija, trendovima u Partizanu, Crvenoj zvezdi i evropskoj košarci, eventualnom angažovanju inostranih igrača u državnom timu, Mariju Nakiću…

„Svakako da je svako od nas priželjkivao i očekivao bolji reztultat, ali iz ove perspektive, posle tri nedelje, slobodno možemo da kažemo da je rezultat zadovoljavajući. Okrećemo se nekim novim izazovima i novim dešavanjima koja nas očekuju,“ izjavio je Tomašević.

Prvi operativac KSS smatra da sa košarkaškog aspekta nije bilo propusta u pripremi i tokom šampionata u Kini.

Sad iz ove perspektive, iz pozicije generalnog sekretara i Košarkaškog saveza ne verujem da smo mi nešto omanuli. Jednostavno, desilo se da je Argentina na toj utakmici bila bolja od nas. Zasluženo smo izgubili, a verujem da ćemo svaku narednu utakmicu koju budemo igrali sa njima dobiti. Siguran sam da je naša ekipa kvalitetnija i bolja i od Španije i od Argentine, ali mi smo ta dva, u tom trenutku najbitnija meča, izgubili.“

Srbija je bez selektora, Đorđević je odlučio da se posle skoro šest godina provedenih na čelu državnog tima posveti isključivo klupskim obavezama, ali postavlja se pitanje da li je Savez mogao da mu ponudi nastavak saradnje i pre početka Mundobasketu.

D. Žarković

To je pitanje pre svega za predsednika saveza jer je on taj koji donosi konačni sud i odlučuje o selektoru. Ja bih voleo da se u ime svih pravih poklonika košarke zahvalim Saši Đorđeviću za sve što je uradio u proteklih nekoliko godina. Reprezentacija Srbije osvojila je tri srebra na velikim takmičenjima, jednom je bila četvrta i jednom peta. Ne verujem da postoji mnogo reprezentacija na svetu koje mogu da se pohvale takvim rezultatima. Naravno da smo očekivali i svi priželjkivali da donesemo medalju iz Kine, nismo uspeli, ali nije nikakva tragedija. Iz svega treba da se izvuku pouke. Nas u narednom periodu očekuje da se potrudimo da što spremniji i popunjeniji odemo na kvalifikacioni turnir i pokušamo da obezbedimo mesto na OI, a pre toga, u februaru, počinju kvalifikacije za Evropsko prvenstvo.

Tomašević je 2005. bio deo tima koji je doživeo debakl na kontinentalnom prvenstvu u Srbiji i Crnoj Gori. Dobro mu je poznat taj osećaj, a nije teško izvući i zaključke.

„Definitivno, u javnosti je stoverena slika, iako mi to nismo želeli, da je ova ekipa stvorena za zlatnu medalju i da ništa ispod zlatne medalje ne smemo da donesemo,“ kaže i nastavlja:

„Momci su pre svega svesni svog kvaliteta i šta se od njih očekuje. Moram da im se zahvalim jer su se pored svih utakmica koje imaju tokom sezone odazvali pozivu i odlučili da još jedno leto žrtvuju i igraju za reprezentaciju. Nema ništa lepše i uzvišenije od igranja za reprezentaciju i naravno da su svi oni došli sa željom da postignu što bolji rezultat. Ostaje žal, ali sam siguran da će se sledeće godine svi ponovo odazvati i da ćemo, daj Bože, na tom kvalifikacionom turniru uspeti da se plasiramo na OI, a onda možemo da pričamo o nekim većim ciljevima.“

Trofejni reprezentativac ne želi da licitira kada je ime novog selektora u pitanju, pa tako ni o ideji da neko od legendarnih trenera povede ekipu u borbu za olimpijsku vizu, a potom se izabere selektor na duže staze. Takođe, ima i onih koji smatraju da bi srpski tim mogao da funkcioniše po principu španskog, gde su asistenti Serđa Skariola (angažovan u Toronto Reptorsima) vodili ekipu u FIBA ‘prozorima’.

fiba.basketball

„Hajde da sačekamo da se izabere selektor, pa onda sa njim da pravimo planove. Kao što sam već rekao to je pitanje pre svega za predsednika saveza, a sigurno da svako radi svoj deo posao.

Brojne evropske selekcije u svojim redovima imaju naturalizovanog košarkaša, ali u KSS ne razmišljaju u tom pravcu. Naprotiv.

Verujem i nadam se da nikad nećemo doći u tu situaciju. To je negde pokazatelj da smo na pravom putu. Meni se odluka FIBA o naturalizovanim strancima ne dopada i ja se u raznoraznim komisijama borim protiv toga, čak postoji tendencija da se dozvoli da dva i više naturalizovanih košarkaša igra za selekcije tih zemalja, ali nadam se da do toga neće da dođe. To je neki pravac u kome ide ne samo košarka, već celokupan sport. Dok su ovi ljudi u savezu to se kod nas neće dogoditi. Za kasnije, videćemo.“

Danas ističe rok FIBA za podnošenje kandidatura za organizaciju jednog od četiri kvalifikaciona turnira za plasman na Olimpijske igre 2020. godine.

Prvi preliminarni dan kada treba da se podnesu papiri i uplati jedna taksa je 4. oktobar i mi smo spremni. Zahvalni smo predsedniku države koji je dan posle meča za peto mesto i završetka Svetskog prvenstva pozvao Danilovića i mene i rekao nam da imamo punu podršku države za organizovanje turnira. Svi znamo koja je prednost kada igraš pred svojim navijačima i mi ćemo iskoristiti sve svoje kontakte i snagu. Uostalom, svima je dobro poznato koliko su Srbija i Beograd dobri domaćini. Videćemo već danas koje su se federacije prijavile, ali znamo da je veliko interesovanje. Naš je problem što smo pre tri godine organizovali kvalikacioni turnir i ukoliko bude više kandidata ne verujem da će ponovo da nam dodele domaćinstvo. Ipak, iskreno se nadam da će Beograd sledeće godine biti domaćin.

Supertalentovani košarkaš Real Madrida Mario Nakić još nije obelodanio za koju reprezentaciju će igrati, a čelnici saveza konstantno su u kontaktu sa igračem i njegovim ocem, nekadašnjim igračem Partizana Ivom Nakićem.

„Nema dileme, Mario je jedan od najvećih talenata u Evropi. Iskreno verujem da će on igrati za našu reprezentaciju, pričao sam i sam i njegovim ocem, ali pošto se kod nas zna ko šta radi, to je pitanje za Igora Rakočevića. On je, ne mogu da kažem u svakodnevnom, ali vrlo često u kontaktu i sa ocem i sa samim igračem,“ naglasio je Tomašević.

Kompletan intervju sa Dejanom Tomaševićem u video formatu možete pogledati na snimku.