Lučić: Saletu je možda bilo lakše, OI kruna karijere

Skener 27. nov 201920:11 > 20:13
Andy Wong/Pool/Getty Images

Krilni košarkaš Bajerna i reprezentacije Srbije Vladimir Lučić govorio je o predstojećim kvalifikacijama za Olimpijske igre, kadrovskim promenama u nacionalnom timu, novom selektoru Igoru Kokošovu i situaciji u minhenskom klubu.

Na početku, prokomentarisao je žreb kvalifikacionog turnira za Olimpijske igre, koji će biti održan u junu 2020. u Beogradu.

Povezano

To su ekipe sa kojima smo i prethodnog leta imali priliku da igramo. Sigurno da smo favoriti, kao domaćini kvalifikacionog turnira, što je velika stvar. Mislim da je bitno videti u kom ćemo sastavu pre svega biti mi, ali i ostale ekipe, s obzirom da će veliki broj prvenstava trajati do sredine juna. Nisam siguran koji je krajnji rok da se završe sva prvenstva, mislim 12. jun. To je otprilike deset dana pred početak turnira. Fizički vrlo zahtevno za ekipe koje imaju evroligaše, ili koje igraju domaća prvenstva do samog kraja inače duge sezone. Došlo je do promena u našoj reprezentaciji. Ovo je period promena za selektora i nacionalni tim, tako da o tom potom. Ovako mogu da kažem nešto ukratko iz ugla navijača, a to je da mislim da imamo solidan žreb i da je najveći kvalitet to što će sâm turnir biti u Beogradu, gde ćemo imati podršku naših ljudi“, istakao je Lučić za Sport Klub.

S obzirom na mečeve sa Dominikanskom Republikom i Novim Zelandom, očekuje se plasman Srbije u finale i meč sa Italijom, koja je u grupi sa Portorikom i Senegalom.

Od kada sam deo reprezentacije, igrali smo sa Italijanima više puta. Koliko znam, nismo izgubili. Igrali smo četvrtfinale u Istanbulu, zatim iste godine turnir u Akropolis Kupu, pobedili smo ih na tom pripremnom turniru pred samo prvenstvo u Istanbulu. Prošle godine na turniru u Kini u grupi i još jednom u Akropolis kupu. Ako se ne varam, to bi trebalo da bude pet pobeda u poslednje dve godine. Ono što mislim da uvek predstavlja opasnost na eliminacionim turnirima je što praktično jedan loš dan ekipe može da te košta učešća i da bude neuspeh ako se ne plasiraš. Italijani sigurno imaju individualni kvalitet. Treba sačekati i videti u kojim će sastavima sve ekipe doći, ali nije sporno da imaju kvalitet. U jednom dobrom momentu ili jednom dobrom danu mogu da naprave iznenađenje. Imaju dobre igrače koji svojim individualnim kvalitetom mogu da reše određene utakmice“.

Upitan da li ima dilemu da će se Srbija okupiti u najjačem sastavu i da će, pošto se plasira, igrati značajnu ulogu na Olimpijskim igrama, 30-godišnjak je rekao:

Iz ovog ugla nemam dilemu jer su Olimpijske igre kruna karijere svakog sportiste. Ne samo nas košarkaša, već uopšte bilo kog profesionalnog sportiste. Ali, sezona je vrlo naporna, vrlo duga. Prošle godine su pripreme krenule 16, 17. jula. Znači, neki igrači su imali dve nedelje za odmor. Ako uzmemo u obzir da za to vreme treba bar nešto da uradiš, da ne dođeš kompletno nespreman na pripreme, to je sedam do deset dana nakon prethodne sezone, koja je već bila naporna. Ove godine imamo dodatne dve ekipe u Evroligi, zatim ubrzan sistem takmičenja u domaćim prvenstvima, koje treba da se završe ranije zbog OI. Novi selektor verovatno ima nove zamisli, tako da treba sačekati i videti ko će uopšte biti na spisku, a onda i u kakvom će zdravstvenom stanju biti ekipe. Ako završiš sezonu 12. juna, već sledećeg dana treba da se pojaviš u Beogradu, ili dva dana posle toga i da budeš spreman za turnir u kojem nemaš pravo na kiks. Rano je govoriti o sastavima, ne samo našem, nego bilo čijem. Sezona je otprilike na četvrtini, još veliki broj utakmica treba da se igra“.

Christian Petersen/Getty Images

Izbor novog selektora Igora Kokošova obradovao je mnoge. Godine je proveo u Americi, radio je u dve evropske selekcije, a sa Slovenijom je u finalu Evropskog prvenstva 2017. upravo pobedio Srbiju. Na pitanje da li je zadovoljan izborom i šta očekuje da novi selektor može da donese nacionalnom timu, Lučić je rekao:

Iskreno, nemam mnogo informacija o njemu. Nisam imao priliku da sarađujem sa njim, osim što smo se sastali u Istanbulu u finalu Evropskog prvenstva. Mislim da je sa tom ekipom napravio izuzetan uspeh. Kada pogledate gde su sada Dragić i Dončić i neki ostali igrači koji imaju bitne uloge u svojim klubovima, smatram da su Slovenci bili malo potcenjeni na tom prvenstvu što se igračkog kadra tiče. Ali, Igor je sigurno napravio veliki uspeh. Na tom prvenstvu su najviše izgledali kao ekipa i širili su pozitivnu timsku atmosferu i duh, što je najvažnije što jedan trener ili selektor u tom kratkom periodu treba da izvuče iz ekipe,“ kaže i nastavlja:

„Dolazi se iz naporne sezone, nema se vremena za odmor ili za uigravanje, tako da je bitno napraviti timski duh i zajedništvo. Možda je Saletu Đorđeviću bilo lakše u ciklusu koji je trajao pet godina, u smislu što je većina nas bila upoznata sa samim sistemom. Nekima je bio trener i u klubovima, tako da nije bilo mnogo vremena da se uđe u košarkaške sisteme, napadačke i odbrambene principe. Sada će verovatno ostale stvari biti drugačije. Neće biti mnogo vremena. Mislim da je osnovni cilj u tom kratkom periodu da se stvori duh zajedništva i reprezentacije i da se iz te pozitivne atmosfere prvo plasira na Olimpijske igre, a onda posle toga i napad na neki ozbiljniji rezultat“.

Turkish Airlines EuroLeague

Bajern dominira u domaćem prvenstvu bez izgubljene utakmice, mada je u Evroligi mogao da zabeleži još neku pobedu više.

Ove godine smo pre samog početka prvenstva doživeli dve povrede koje su nas izbacile iz ritma. Prvi plejmejker i prva zamena koja je došla iz Amerike za prošlogodišnjeg glavnog igrača Derika Vilijamsa, Džoš i Huestis i Ti Džej Brej, povredili su se bez da su odigrali ijednu utakmicu. Mnogo nas je došlo sa Svetskog prvenstva, tako da nismo bili u najboljoj formi od samog početka sezone. Pre možda mesec dana smo izgubili i Nihada Đedovića, važnog igrača u rotaciji, tako da nas nema mnogo. Mala je rotacija i u ovim uslovima gde se mečevi igraju svaka tri dana, svaki igrač je bitan. Ne samo za utakmicu, nego i za trening. Kada se sve stavi na papir, radimo prilično dobar posao. Bile su dve, tri utakmice, koje smo mogli da dobijemo sa još jednim igračem u rotaciji ili više koncentracije“, zaključio je Lučić.