Da li je četvrtfinale dostižno za Partizan?

Skener 19. dec 20193:01 > 3:10
KK Partizan NIS

Košarkaši Partizana u Top 16 fazi Evrokupa igraće u grupi E zajedno sa Virtusom iz Bolonje, Trentom i Darušafakom. Na prvi pogled rivali su atraktivni, pogotovo Virtus, ali nepodeljeno je mišljenje da ekipa iz Humske nema razloga od bilo koga da strahuje.

Crno-beli su prvi deo takmičenja završili na drugoj poziciji u grupi B sa učinkom 7-3 i osim lošijeg izdanja i poraza od Venecije u Štark Areni pulenima Andree Trinkijerija nema mnogo toga da se zameri.

Povezano

Italijan je letos selektirao ekipu, odradio kompletne pripreme i uglavnom je pogodio sa pojačanjima. Kiks je bio angažovanje Artsjoma Parahovskog, projektovanog da kvalitetom i iskustvom bude jedan od nosilaca Trinkijerijevog projekta u drugoj sezoni na klupi Beograđana, a u protekla tri meseca nije se proslavio ni Žanis Pejners. Ne bi bilo iznenađenje da Letonac uskoro razduži crno-belu opremu.

Partizan je pokazao da ima potencijal, ima i velike ambicije, o čemu je predsednik Ostoja Mijailović često pričao, a da li će postojeći ‘materijal’, uz očekivan dolazak centra, biti dovoljan da tim iz Humske dogura, što da ne i do polufinala ili finala, pokazaće vreme. Prostora za greške više nema, ni na terenu, ni u sportskom sektoru, a ukoliko Trinkijeri i njegovi saradnici pogode sa ‘peticom’ šanse Partizana bi značajno porasle.

Dva od tri nekadašnja šampiona Evrope, dakle, u Top 16 će se takmičiti u grupi E, a svakako da su simpatije navijača Partizana zbog legendarnog Aleksandra Đorđevića na strani Virtusa. Treći bivši osvajač Kupa šampiona – Huventud je u grupi H.

Krenimo redom…

Virtus iz Bolonje je prošle sezone osvojio FIBA Ligu šampiona, ali onog trenutka kada se pojavila mogućnost da se preseli u suparnički tabor i približi Evroligi, istog trenutka je odlučeno da se ne brani trofej i da se učestvuje u mnogo kvalitetnijem i atraktivnijem takmičenju.

Ambiciozno rukovodstvo dvostrukog osvajača Evrolige (1998, 2001) letos je angažovalo Miloša Teodosića, sigurno najboljeg i najplaćenijeg igrača Evrokupa, potom Srefana Markovića, Vinsa Hantera, Kajla Vimsa, Džulijana Gembla, Frenka Gejnsa, Markosa Deliju…

Virtus je takmičenje u izuzetno izjednačenoj grupi A završio sa učinkom 8-2, a kakav karakter poseduje ekipa je pokazala u poslednjem kolu pobedom u Monaku kojom je overena prva pozicija. Naravno, Teodosić je bio čovek odluke. Bolonjezi su izrazito napadačka ekipa (ukupno 846 poena) i više koševa od Đorđevićevih pulena postigla je samo Andora (853), ali relativno mnogo i primaju koševa – 79 po utakmici.

Teodosić je prvi strelac sa 16.9 postignutih poena po meču (40.6 odsto za tri), Vims ga prati sa 13.1, a sledi Gejns sa 12.8 koševa. Marković je najbolji asistent sa 5.7 uspešnih dodavanja u proseku, ispred Teodosića (5.6) i njih dvojica prosečno beleže više od polovine asitencija za svoj tim (ukupno 20.1). Najbolji skakači su Đampaolo Riči (4.4) i Gembl (4.2).

Virtus je suvereni lider prvenstva Italije sa učinkom 11-1, a u međusobnim duelima vodi protiv srpskog tima 10-4. Poslednji put sastajali su se u Evroligi u sezoni 2002/03. i Virtus je oba puta slavio – 86:73 u Beogradu i 81:64 u Bolonji.

Drugi italijanski klub u grupi je Trento, četvrtoplasirani tim iz grupe D. Prošle sezone bili su u istoj grupi u prvom delu takmičenja i obe ekipe su upisale po pobedu pred svojim navijačima.

Trentno je u poslednja dva kola zabeležio pobede i obezbedio vizu za nastavak takmičenja, ali daleko od toga da su ekipa koja je potcenjivanje i pored činjenice da ne blistaju ni u domaćem prvenstvu – u donjem su delu tabele sa učinkom 5-7.

Najpoznatiji igrač Trenta je Alesandro Đentile koji je letos potpisao ugovor, a okosnice tima su i Aron Kfart, Davide Paskolo, kapiten Andres Pablo Foraj koji je od 2011. u ekipi…

Dvadesetsedmogodišnji Đentile je prvi strelac sa prosekom od 15.4 poena, Džejms Blekmon postiže 12.9, a Džastin Knoks 12.5.

Klub iz Trentina, grada poznatog pre svega po odbojci, osnovan je 1995. i nije osvojio nijedan značajniji trofej.

Treći Partizanov protivnik će biti Darušafaka, osvajač Evrokupa iz 2018. Klub iz Istanbula je u svakom smislu u senci gradskih rivala Fenerbahčea, Efesa, Galatasaraja i Bešiktaša, ali je velikim ulaganjima poslednjih godina uspeo da skrene pažnju javnosti.

Darušafaka se na evropsku košarkašku kartu upisala angažovanjem Dejvida Blata za trenera, a klub je i posle odlaska američkog stručnjaka nastavio da beleži solidne rezultate. Naravno, u ekipi nema zvezde poput Skotija Vilbekina, a odličnu debitantsku sezonu u Evropi ima centar iz Trinidada i Tobaga Džoni Hamilton koji je prvi strelac sa 12.1 poenom i prvi skakač tima sa 8.5 uhvaćenih lopti u proseku.

Turski tim odlikuje snažna odbrana i u prvom delu sezone primili su najmanje poena u Evrokupu – ukupno 708. Pored 213 santimetara visokog Hamiltona, dvocifreni broj poena u rukama imaju takođe letošnja pojačanja Bonzi Kolson (10.8) i Džarod Džons (10.6).

Darušafaka igra promenljivo i nijednom ove sezone nije vezala tri trijumfa, tako da ne čudi što su u prvenstvu na sredini tabele sa polovičnim učinkom 6-6. U Evrokupu su tri od pet neuspeha zabeležili u svojoj dvorani i mlak domaći svakako je šansa Partizana.

Top 16 Evrokupa startuje 8. januara, a poslednje šesto kolo je 4. marta 2020. Plasman u četvrtfinale obezbediće po dva najbolja tima iz svake grupe, a ukrštaju grupe E i G, odnosno F i H. U nokaut fazi (četvrtfinale, polufinale i finale) igra se na dva dobijena meča.

Finale je od 21. do 27. aprila, a mečeve Evrokupa pratite na kanalima Sport Kluba.

Grupa E

Virtus Bolonja (1A)
Partizan (2B)
Darušafaka (3C)
Trento (4D)

Grupa F

Venecija (1B)
Breša (2C)
Oldenburg (3D)
Promiteas (4A)

Grupa G

Uniks (1C)
Galatasaraj (2D)
Monako (3A)
Ritas (4B)

Grupa H

Unikaha (1D)
Andora (2A)
Tofaš (3B)
Huventud (4C)