Trifunović: Kompletniji sam igrač, sve smo imali…

Skener 9. jul 20200:43 > 0:45
KK Partizan NIS

Košarkaši Partizana odličnu sezonu nisu uspeli da završe na terenu i eventualno je krunišu plasmanom u Evroligu, a osim dobrih rezultata u klubu su ponosni i što su na veliku scenu 'izbacili' momka koji mnogo obećava.

Kada je Uroš Trifunović 2018. stigao u Humsku mnogi su bili iznenađeni što je sin nekadašnjeg igrača i trenera Crvene zvezde Aleksandra Trifunovića izabrao crno-belu familiju. Znalo se da je ‘mali Trifa’ talentovan, ali malo ko je verovao da će sezona 2019/20, pogotovo posle odluke tadašnjeg trenera Andree Trinkijerija da ga pošalje na pozajmicu u Mega Bemaksa, biti sezona u kojoj će potpuno skrenuti pažnju na sebe.

Devetnaestogodišnji Trifunović je u razgovoru za Sport Klub pričao o putu koji je prošao za samo šest meseci, borbi za mesto u timu, neprocenjivom iskustvu iz KLS, mečevima koji su mu obeležili sezonu, ocu…

Prvi nalet koronavirusa, kada su nas ‘zaključali’, bio je šok za sve nas. Trenirali smo u kući ili u dvorištu, ko je šta imao, u malom prostoru. Uglavnom sam vreme provodio kod kuće, radio vežbe snage, trenirao i gledao filmove. Kada smo se okupili početkom maja ponadali smo se da će sezona da se nastavi, ali realno, bilo je nemoguće. Nismo mi roboti. Videlo se da to nije ni približno isti nivo kao kada smo naprasno prekinuli sezonu. Bilo je očekivano da se sezona završi pre vremena,“ kaže Trifunović za Sport Klub.

Prekid sezona najviše je pogodio Partizan od svih timova u regionu i umesto borbe za povratak u Evroligu, ekipa iz Humske će ponovo kroz Evrokup tražiti put do elite.

„Naravno da nam je krivo zbog svega što se dogodilo, pogotovo što smo igrali dobro, bili smo najbolji u ABA ligi i Evrokupu, imali smo rezultat i hemiju u timu. Svi u ekipi bili smo uvereni da možemo da idemo do kraja. U krajnju ruku, bili smo konkurentni u svim takmičenjima. Odluka kluba da i sledeće sezone igra Evrokup je u redu, ali ostaje žal što je sezona 2019/20 ‘izbrisana’ i što na terenu nismo uspeli da krunišemo zaista odličnu godinu.“

Bek crno-belih je proteklu sezonu počeo na pozajmici u Mega Bemaksu, ali posle samo dva odigrana meča (u prvom imao 11 poena, 5 skokova i 2 asitencije za 30 minuta, u drugom bez učinka za svega 4:33 minuta) usledio je povratak u Partizan. Postojala je mogućnost da Trinkijeri mladog košarkaša ponovo prosledi negde na ‘kaljenje’, ali je Trifa ostao i izborio se za zavidnu minutažu.

„Lepih godinu dana je iza mene. Kompletniji sam igrač u odnosu na početak sezone. Mnogo toga sam naučio, što u svlačionici što na terenu. Povratak sa pozajmice mi je mnogo značio. Ne samo što sam provodio vreme, već sam i igram sa iskusnijim igračima i to je za mene bio veliki plus. Sazreo sam u proteklih godinu dana, a bilo bi još lepše da smo na parketu uspeli da ostvarimo ambicije.

Novopečeni reprezentativac Srbije je sezonu završio sa 21 mečom u crno-belom dresu u svim takmičenjima, a dve utakmice ostavile su poseban utisak na njega.

„Svi pričaju o meču sa Virtusom u Bolonji, ali svaki duel za mene je bio poseban. Taj duel sa Virtusom je svakako specifičan i zbog važnosti i zbog jačine protivnika. Ne želim da potenciram moj individualni učinak, već mi je ta utakmica ostala u najlepšem sećanju iz više razloga: prepuna dvorana, lep ambijent, mnogo naših navijača, preokret  i obezbeđeno prvo mesto pred plej-of. Kada je atmosfera u pitanju izdvojio bih meč sa Budućnošću u punoj Areni. Svaka utakmica ima nešto svoje, a najvažnije od svega je što smo igrali dobro i pobeđivali.

KK Partizan NIS

Talentovani igrač je prvu seniorsku sezonu (2018/19) odigrao u Mladosti iz Zemunu u Košarkaškoj ligi Srbije sa mnogo iskusnijim i ‘bezobraznijim’ rivalima. Kaže da mu je to iskustvo itekako dragoceno.

Mnogo mi je značila sezona u Mladosti. Svakom mladom igraču iskustvo iz KLS može da pomogne u to nemam nikakvu dilemu. Protivnici su ‘prljaviji’, naučiš neke fazone i zaista primetiš veliku razliku između dečačke košarke u mlađim kategorijama i seniorske. U Čačku je dvorana bila dvorana, a igrati pred toliko ljudi je veliki izazov za mlade igrače. Stariji košarkaši su puni ‘fora’, a što pre to osetiš na svojoj koži to bolje. Da li bih mojim vršnjacima preporučio KLS? Ne znam, meni je to pomoglo, ali svako ima svoj put.“

Uroš potiče iz košarkaške porodice i igra pod obručima oduvek je bila glavna tema razgovora u njegovoj kući. Otac mu je osvajao trofeje sa Crvenom zvezdom, a danas je uspešan trener.

Sve ima svoje mane i prednosti. Moja prednost u odnosu na vršnjake je ta što sam kao klinac non-stop bio u dvoranama. Nekako osećam da mi košarka pripada. Mana je to što tata uvek ima neku primedbu jer je trener. Da nije trener ne bih ga slušao, ovako moram,“ našalio se mladi igrač, koji je sa ocem najviše radio dok je bio u Pinar Karšijaki.

Radio sam sa njim kao klinac, pogotovo u tom periodu u Turskoj. Imao sam 16 godina, a igrao sam za U19 selekciju. Takmičenja mlađih kategorija tamo su organizovanija nego ovde. Na gostovanja se putuje avionom, igra se u dvoranama u kojima igraju i prvi timovi. Naravno, slušam tatine savete. Mnogo mi znače jer je on prošao mnogo toga i u igračkoj i u trenerskoj karijeri.“

Trifunović sa selekcijom Srbije do 18 godina ima zlatnu medalju sa Evropskog prvenstva 2018. a zimus je debitovao u seniorskoj reprezentaciji kod novog selektora Igora Kokoškova. Nedavno je potpisao četvorogodišnji ugovor sa Partizanom.

Priznajem, bio sam iznenađen kada sam dobio poziv selektora za prvi prozor kvalifikacija za EP 2022. Kad počneš da treniraš uvek maštaš o reprezentaciji i NBA. Ispunio sam dečački san,“ skromno priča Trifunović koji je prijavljen i za ovogodišnji NBA draft.

Drago mi je što mi je klub ponudio dugoročan ugovor. Pokušaćemo da ponovimo rezultate iz prethodne sezone, mada smo svesni da neće biti lako. Nadam se da ću se izboriti za značajniju ulogu u ekipi, kao i da ću maksimalno iskoristiti naredne četiri godine,“ naglasio je Trifunović, koji je u ABA ligi prosečno beležio 4.6 poena, 1.5 skokova i 0.4 asistencije za 14.5 minuta na terenu, dok je u Evrokupu imao učinak od 5.4 poena, 1.7 skokova i 0.8 asistencija za 13.1 minut.

„Vređaju i druge“

Navijači Crvene zvezde u derbiju su vređali mladog košarkaša, ali Trifunović ne pridaje veliki značaj skandiranju sa tribina.

Sigurno da nije prijatno, ali nisam ja jedini koga vređaju,“ rekao je igrač Partizana.