Nikolić: Svi hoće da igraju, mnogo radosti sa Đeronom!

Skener 9. sep 20206:44 > 6:46
Andreas Rentz/Bongarts/Getty Images

Kad mislimo da ne može gore - može. Rukomenta reprezentacija Srbije navikla je javnost na neuspehe, a i oni 'odabrani' navijači, starije generacije, koji pamte uspehe iz doba velike Jugoslavije digli su ruke od Orlova.

Poslednja medalja, srebrna, osvojena je 2012. na Evropskom prvenstvu u Beogradu, a tada je i propuštena prilika da se rukomet popularizuje i ‘ukrade’ neko dete od odbojkaša, košarkaša, tenisera…

Povezano

Srbija je nije učestvovala na poslednja dva šampionata sveta, samo jednom je prošla grupnu fazu na kontinentalnim prvenstvima u prethodna četiri takmičenja, dok je od osamostaljenja samo jednom učestvovala na Olimpijskim igrama (2012).

Neuspesi su se nizali, selektori su se menjali, nezadovoljni igrači su okretali leđa državnom timu, a rukomet je tonuo u živi blato. Svetlo na kraju tunela pojavilo se promocijom Španca Tonija Đerone za selektora Orlova, trenera iz najbolje svetske škole rukometa.

U paketu sa Đeronom u državni tim vratio se Ratko Nikolić, ovoga puta u ulozi sportskog direktora. Stameni Aranđelovčanin prihvatio se teškog posla, da složi rukometnu pazlu po volji nacije koja je ne tako davno bila zavisna od tog trofejnog sporta.

Četrdesettrogodišnji nekadašnji pivotmen je u razgovoru za Sport Klub pričao o velikim očekivanjima od novog selektora, brojnim problemima koje je zatekao, (ne)igranju vrhunskih rukometaša za državni tim, izgubljenom identitetu….

„Od kako smo došli na funkcije ima mnogo posla, treba sve da se ‘spakuje’, a vreme brzo prolazi iako se u proteklom periodu skoro ništa nije dešavalo zbog pandemije koronavirusa. Iskreno se nadam se će sve biti OK, da će krajem oktobra reprezentacija da se okupi pred kvalifikacije, a u međuvremenu imamo mnogo toga da uradimo,“ ističe Nikolić za Sport Klub svestan da će epidemiološka situacija da diktira plan i program rada.

Christof Koepsel/Bongarts/Getty Images

„Definitivno se ništa ne zna, ne samo kod nas, već u celom svetu, ali mi se spremamo kao da će sve da bude u redu. Skoncentrisani smo, gledamo ka prvoj nedelji novembra kada nas očekuju dve kvalifikacione utakmice sa Grčkom i Belgijom. Iskreno se nadam se će napokon sve da bude kako treba. Sve se ovo odužilo i poželeli smo se rukometa i takmičenja.

Funkcija sportskog direktora i ranije je postojala, ali Nikolić ima znatno šira ovlašćenja. Dobro zna šta ne valja u srpskom rukometu…

Najlakše je kritikovati, hajde da se ujedinimo i uradimo nešto dobro za srpski rukomet. Uloga sportskog direktora ranije nije bila konkretizovana do kraja, a sada je na izričit zahtev novog selektora Tonija Đerone tačno definisano šta je moj posao. Prošle godine smo razgovarali, ali nismo se dogovorili, zapelo je oko nekih detalja. Predsednik saveza Božidar Đurković ove godine me je ponovo zvao, a kada je reprezentacija u pitanju ne mogu da kažem ne. Reprezentacija sa sobom nosi posebnu draž i motiv. Nije sve bajno, daleko od toga, pokušavam da pomognem, zajedno sa ljudima iz saveza. Želimo da vratimo rukomet gde mu je mesto. Pokušavam na svoj način da u posao unesem neke novine i na moje veliko zadovoljstvo dobio sam podršku. Veliki izazov, ali nijednog trenutka nisam se uplašio. Optimista sam. Siguran sam da smo sa Đeronom dobili vrhunskog stručnjaka i sa njim na čelu reprezentacije možemo da očekujemo bolje dane za srpski rukomet.

Nekadašnji reprezentativac je dobar deo karijere proveo u Španiji (Altea i Portland San Antonio), ali nije od njega potekla ideja da Đerona sedne na klupu državnog tima.

Nisam učestvovao u predlaganju selektora, taj posao je savez odradio. Španski treneri su trenutno najbolji na svetu, bilo kog trenera da smo doveli iz te zemlje mislim da ne bismo pogrešili. RSS je izabrao Đeronu, poznajem ga dok je bio u Barseloni. On je i jedan od razloga što sam postavljen za sportskog direktora.“

Loš trener je najskuplji trener, a prvi put Srbiju će predvoditi inostrani stručnjak. Godinama slušamo da su selektori loši i da zbog njihovog (ne)znanja ne može da se napravi korak napred.

Rekao bih da se pre svega izgubila draž i nacionalni naboj što se tiče reprezentacije. Jedan od problema možda jesu bili selektori, ali sigurno nije jedini. Mnoge stvari su se dešavale u reprezentaciji koje su ometale da se napravi dobar rezultat. Mislim da smo se na neki način olako odricali igrača koji su mogli mnogo da pomognu državnom timu. Igrači su se delili na mlade i stare, to samo kod nas ima. Definitivno za reprezentaciju treba da igraju oni koji to zaslužuju jer su najbolji u tom trenutku. Ne treba da gledamo godine, kao što je uostalom slučaj u svim reprezentacijama.

Nikolić najavljuje povratak iskusnih igrača koji proteklih godina nisu bili u ekipi.

„Pravi je bio momenat da se uradi to što se uradilo. Neke trenere smo istrošili – i Peruničića i Matića i Perića, mlade stručnjake koji su na početku karijere. Nelogično smo to odradili, trebalo je da imaju kontinuitet, a umesto da dobiju podršku odlazili su posle jednog ili dva takmičenja. Na taj način ne može da se napravi rezultat, preko noći, potreban je sistem i duži period da bi sve došlo na svoje. Ovo je pravi momenat da nešto pokušamo da promenimo i u ovom trenutku najbolje rešenje za srpski rukomet svakako je inostrani selektor. Već ima rezultata jer će se skoro svi igrači odazvati pozivu Đerone,“ ističe i nastavlja:

Toni je želeo sa svima da razgovara i svi su dali pozitivan odgovor. Pera Nenadić je javno podržao izbor selektora. Svi momci žele da igraju za reprezentaciju.

Nekada veliki borac poručuje da svaki pojedinac mora maksimalno da se posveti reprezentaciji jer samo tako može da se krene sa mrtve tačke.

Foto: RSS/Nebojša Paraušić

„Malo smo potcenili ostale reprezentacije, poleteli smo bez razloga. Voleo bih da svaki reprezentativac da svoj maksimum jer zajedno možemo da ostvarimo dobar rezultat. Sa igračima koji su u vrhunskim klubovima, ako ih okupimo, možemo da očekujemo neki rezultat. Nerealno je da kažemo uzećemo zlato, ali ako budu svi zdravi, sa Tonijem na čelu, siguran sam da dobar rezultat ne može da izostane. Ponavljam, ne možemo od čoveka da očekujemo da će na prvom takmičenju da osvoji zlato, ali treba da ga pustimo da radi. Očekujem mnogo radosti sa Đeronom.

Nikolić je zasukao rukave, uradnički radi, ali vremena nikad dovoljno.

Kad bih počeo da nabrajam sa kakvim se problemima susrećem mnogo bismo vremena izgubili. Nisam očekivao neke stvari koje se dešavaju, ali znam kako to mogu i kako ću da rešim. Bitno mi je da imam odrešene ruke što se tiče selektora i saveza. Ima mnogo posla, najbitnije je da napravimo dobar stručni štab koji će da radi sa Tonijem, da mu bude produžena ruka i da taj sistem napravimo i sa mlađim kategorijama. Već smo počeli da radimo po tom principu. Treneri će se okupljati jednom ili dva puta nedeljno da razmene mišljenja, napravićemo ‘piramidu’, ne od senorske, već od mlađih kategorija ka najjačem timu. Želimo da napravio sistem kakav imaju sve vrhunske reprezentacije, želimo da sve selekcije prate program seniora i u tom slučaju svaki igrač koji bude došao biće spreman odmah da ‘uskoči’ u najjači tim. Nema prilagođavanja, već će odmah znati šta da radi i šta se od njega očekuje.

Naš sagovornik je u dva navrata sedam godina bio član reprezentacije i ima bronzanu medalju sa Svetskog prvenstva 1999. u Egiptu. Promenio je mnogo trenera, spoznao i jednu i drugu stranu medalje.

y Martin Rose/Bongarts/Getty Images

„Svaki trener ima svoj sistem i način rada i mora da preuzme odgovornost. Trener radi kako misli da treba da radi, ako pogreši, on će da snosi posledice, neće igrač. A ako mu igrač nešto savetuje i trener promeni mišljenje, a rezultat ne bude očekivan, ko je onda kriv? Gledalac uvek misli da je trener kriv i da nije u pravu. Ulaziti u tu problematiku te vrste nije baš najbolje. Uvek je bilo i uvek će biti takvih stvari.“

Raduje ga što se Đerona i njegov stručni štab uveliko spremaju za novembarske kvalifikacije.

„Već mesec i po dana imaju sastanke dva puta nedeljno, počeli su da analiziraju rivale, spremaju za Grčku i Belgiju. Analizira se svaki pojedinac i naši igrači će bukvalno imati sve sažvakano o protivniku. Ima mnogo trenera koji su ovde radili od akcije do akcije. Đerona ima klub, ali radi sa reprezentacijom svaki dan. Spreman je već za prve utakmice. Oduševljen sam. Iskreno, očekivao sam da će imati takav pristup, ali to je nešto potpuno novo za srpski rukomet. Toni je studiozan, vrhunski radi kao svaki Španac… Stvarno je odličan čovek.

Srpska liga pored nedostatka novca i kvaliteta ima mnogo problema i oko organizacije takmičenja. Logično, u nesređenom sistemu trpi i reprezentacija koja treba da dobije najbolje iz domaćih klubova.

Moramo da stavimo interes srpskog rukometa iznad svega. Došlo je vreme da se konačno zaborave lični interesi. Treba da se nađe kompromis, ne treba da tvrdoglavimo. Pogotovo u ovim teškim trenucima. Korona će verovatno uticati na finansijske probleme mnogih klubova, moramo da vodimo računa i o tome. Izgubili smo mlađe kategorije, loše se radi sa klincima, Nemamo mlađe selekcije koje su perspektiva, moramo mnogo toga da uradimo i popravimo. Ako svako bude vukao na svoju stranu rukomet će i dalje da trpi. Do zajedničkog rešenja ne možemo bez kompromisa. Niko nije najpametniji i nije se rodio najpametniji. Da krenemo od nule, da ne bude afera… Klubovi definitivno zavise od države, od lokalnih samouprava. Da lokalne samouprave ne obezbede novac rukometa ne bi ni bilo. Nema sponzora, izuzev Vojvodine, sve ostale klubove gradovi finansiraju. Videćemo kako će korona uticati na sve. Nadamo se najboljem.“

Nikolić se u poznim igračkim godinama vratio u srpski rukomet, igrao je za matični Šamot iz Aranđelovca (2016) i niški Železničar (2018), a iako ubedljivo najstariji po pravilu je bio najefikasniji ili među najefikasnijim igračima.

„Kada sam ja počinjao, saznanje da ću samo da se skinem za seniorku ekipu za mene je bilo nešto veliko. Zagrevam se kao da ću da igram 60 minuta. Sada se sve to izgubilo. Sve se promenilo, dešavaju se i neke nerealne stvari. Deca su više na telefonima, hoće da budu najbolji, ali preko telefona. Mora da se ulaže, mnogo da se radi, da se trenira, mnogo toga se promenilo, ne postoji draž kao nekad što je bila, nego neko moranje. Ima dece koja vole rukomet, ali je sve manje zainteresovanih za sport i konkretno za rukomet. Ako se nešto ne promeni svi ćemo biti u problemu, sport u globalu. Odbojka radi odlično, košarka, takođe, mi kaskamo za njima, ali se nadam boljim danima,“ naglasio je Nikolić.