"Reprezentacija za 10 godina nikoga neće da interesuje"

Branimir Smilić 22. sep. 20203:41 > 3:47
Podeli:
KK Budućnost Voli

Dečačke snove ispunio je 9. februara 1987. godine, dan pre 26 rođendana, kada je prvi put samostalno vodio seniorsku ekipu Partizana. Šampionsku ekipu sa Divcem, Obradovićem, Paspaljom, Đorđevićem, Grbovićem, Koprivicom...

Od tog duela sa IMT do danas prošle su skoro 33 godine, a za to vreme Nenad Trajković je prokrstario svetom. Četiri puta bio je u klubu iz Humske, poslednji put kao prvi trener od 1999. do 2001, radio je u mlađim reprezentativnim selekcijama Jugoslavije, Banjalučkoj Pivari, Krki, Pepinsteru, Igokei, bio selektor Irana i Letonije, asistent u madridskom Realu, moskovskom Dinamu… ali i deo stručnog štaba Feniks Sansa u sezoni 2010/11. (Grent Hil, Vins Karter, Stiv Neš, Goran Dragić…).

Učio je od najboljih, delio savete najboljima i uvek se oslanjao samo na red, rad i disciplinu. Prošlog leta potpisao je ugovor sa Studentskim centom, filijalom Budućnosti, i dobio priliku da u Podgorici radi na duge staze. Konačno. To je nešto što je oduvek želeo, ali trenerski posao više nije samo zadovoljstvo, već svakodnevna borba za parče hleba.

Pedesetdevetogodišnji srpski stručnjak je u intervjuu za Sport Klub evocirao uspomene sa početka karijere, pričao o lepim i ružnim stranama svog posla, problemu od koga ne može da se pobegne, selektoru Orlova Igoru Kokoškovu, dugovečnosti Lebrona Džejmsa…

„Produžio sam ugovor jer sam posle godinu dana provedenih u Studentskom centru uvideo da je gospodin Dragan Bokan veliki entuzijasta, koji hoće da uradi dobre za košarku u Crnoj Gori. Njegove ideje i planovi bili su preduslov da se napravi lepa priča oko formiranja tima sa talentovanim igračima, kako bi postali interesantni za Budućnost i, nadamo se, jednog dana učestvovali u jačim takmičenjima kao što je NBA. Uvideo sam da ta priča može da bude onakva kakvom sam je i ja zamišljao – da imam dobre uslove i da imam čoveka koji može da isprati ceo program na duže staze. Zato sam i potpisao ugovor na tri godine,“ kaže Trajković za Sport Klub i nastavlja:

„Ako hoćemo nešto veliko, moramo da dovedemo i velike talente, a preduslov da oni dođu je da imamo jako takmičenje. Smatramo da jačina ABA 2 lige odgovara momcima koji dolaze u Podgoricu sa 17 godine da prave karijeru. To je i bio povod da angažujemo dvojicu talentovanih momaka iz Šibenika, braću Zvonimira i Tomislava Ivišića. Oni svojim talentom i visinom zaslužuju da se isprate i od skauta. U regionu i u Evropi smo prepoznatljivi po tome što možemo da razvijamo talentovane igrače ne samo iz Podgorice i okoline nego i šire.“

REUTERS/Ints Kalnins

Budućnost je potpisala dvojicu interesantnih američkih košarkaša, Tajlera Hagedorna sa koledža Južna Dakota i Flečera Mekgija iza koga je sezona u španskom Obradoiru, prva u Evropi, i odmah ih prosledila na ‘kaljenje’ u Studentski centar. Sve je više rukija sa univerziteta iz SAD u ovdašnjim klubovima, kao što je nekad bila situacija u Grčkoj, Belgiji, Francuskoj…

Mi nismo doveli igrače koji su malo poznati. Jedan od njih je Mekgi koji je prošle sezone igrao u španskoj ligi. On je igrač koji je pokazao svoj šuterski talenat i koji je imao odlične utakmice protiv vrhunskih ekipa kao što su Barselona, Real, Unikaha… Doveli smo igrača koji je proveo godinu dana u Evropi i to je nešto što bi trebalo da se radi u vrhunskim ekipama – da se ne angažuje igrač koji će biti prve godine u Evropi jer smatram da svi igrači koji na našem kontinentu provedu godinu dana moraju da sazru, da se naviknu na kulturu, sistem takmičenja i igre. Smatram da je za talentovane košarkaške iz NCAA najbolje da provedu godinu dana negde da se adaptiraju na sve što sam nabrojao. Mekgi je pokazivao šuterski talenat tokom cele svoje karijere. Nije došao iz nepoznatog kluba, odnosno škole. Bio je najbolji šuter konferencije. Hagedorn je na Južnoj Dakoti bio najbolji visoki igrač i najbolji šuter. Beležio je preko 50 odsto za tri poena i više od 17 poena po meču, a igra na poziciji 4-5. Procenili smo da isinom, karakterom i igrom može da bude ruki koji će doći i provesti godinu dana u Studentskom centru i da će potom biti interesantan za Budućnost. Mislim da smo napravili dobar posao,“ naglasio je 59-godišnji Trajković, koji smatra da je problem sve manje ovdašnje talentovane dece.

Povezano

Da li se pretvaramo u tržišta poput Grčke? Smatram da da. Sve je manje talentovanih igrača u ovom regionu jer klubovi nemaju više strpljenja i sredstava da ulože u takve igrače, da ih sačekaju i da im daju kredite. Nedostatak strpljenja povlači to da se što pre dovedu igrači iz NCAA, koji se izdvajaju atletizmom i specifičnim košarkaškim osobinama. Njih ne plate mnogo i idu na rezultat. To nije toliko dobro za košarku u ovom regionu. Došlo je do toga da ne možete da nađete kvalitetne košarkaše jer mnogo igrača prestaje da gubi volju da produži razvoj od 19. godine nadalje, kada prelaze u seniore i kada se nema strpljenja. Oni se gube u 22. godini, više ih nema, a iz NCAA dolaze oni koji u tim godinama vape i jedva čekaju da dobiju šansu kako bi se dokazali jer im je košarka život. Najveći problem je što se igrači u Evropi i u regionu gube od 18. do 22-23. godine. Jednostavno se izgube. Sa druge strane, NCAA igrači koji su uspeli da premoste taj period u svojim takmičenjima, oni u pravo vreme, sa 22, 23, 24. godine stižu u Evropu i dobijaju šansu jer su tamo već nešto pokazali. To je najveći problem i sve više će da uzmima maha jer je ekonomija vrlo loša. Košarka u ovom regionu, kao i svuda, zavisi od sponzora, ekonomije, toga koliko opštine ulažu u sport i klubove, koliko dobijaju košarka i fudbal…

Polovinu sastava Crvene zvezde i Partizana čine stranci drugog, pa i trećeg kvalitativnog ešalona. Mnogo toga promenilo se poslednjih godina na štetu domaćih talenata.

„Klubovi i treneri nemaju vremena da daju šansu mladim igračima, svi traže rezultate. Sponzori traže rezultate i sve to tako ide u krug. Naravno, trpi i repezentacija. Državni tim će da bude do juniora i mi ćemo to da guramo. Guraće i Crna Gora i svi iz regiona i mi ćemo da imamo dobre reprezentacije. Ali kasnije će da bude loše jer ti igrači ne mogu da dobiju šansu. Ne mogu da krivim klubove, niti bilo koga. Najbitnija je ekonomska situacija, što niko ne ulaže i što ne može da se dâ vreme jednom mladom igraču. Nikog nije briga – jesi ili nisi. E sada, da li si talentovan, perspektivan, da li treba da te čekamo, to više nikoga ne interesuje.

Takav pristup bez dileme u nekom trenutku mora da se odrazi i na kvalitet reprezentacije. Srbija zasad ne treba da brine, ima Jokića, Bogdanovića, Micića, Bjelicu… ali možda već sledeća generacija neće biti ni približno na tom nivou.

Photo by Rodolfo Molina/EB via Getty Images

Reprezentacije mogu da održavaju momci koji su toliko talentovani, da ih NBA prepozna, da ih regrutuje i da odu, kao što je Jokić otišao. Ne vidim da ćemo u budućnosti, i to ne samo mi nego i Evropa, imati jake nacionalne timove. To će polako da odumire i za deset godina nikog neće ni da interesuje. Nećemo imati mogućnosti da napravimo tako dobru i kvalitetnu reprezentaciju. Ne piše nam se dobro uopšte, nikome u ovom regionu i nikome u Evropi. Videćemo šta će biti za pet godina kada dođe do smena generacija. Videćemo ko će da igra. Svake godine je sve veći pritisak dugova, sve više se odvaja Evroliga od FIBA, sve više igrača iz inostranstva dolazi u Crnu Goru, Srbiju, Sloveniju… Ko ima budžet ima šansu da kupi iskusne strane igrače, a ko nema dovodi iz NCAA. Ti igrači su u boljoj poziciji nego ovi naši klinci.

Tokom bogate trenerske karijere sezonu 2010/11. proveo je zajedno sa Igorom Kokoškovim u Feniks Sansima. Mnogi smatraju pravi čovek u pravom trenutku na klupi Orlova.

Reprezentacija Srbije mnogo treba da zavisi od Jokića. Nikola je vrlo mlad i nadam se da će imati volju da igra za nacionalni tim, što bi trebalo da predstavlja čast svakom igraču i da će doći spreman na pripreme. Svi ti momci treba da se odazovu pozivu selektora. Imali su vremena da se odmaraju tokom korone. Treba da dođu spremni i da daju sve od sebe. Igor zna da napravi dobru reprezentaciju, što je pokazao vodeći selekcije Slovenije i Gruzije. Zna da iskoristi svakog igrača na pravi način, zna da pokaže svakom igraču koje su njegove najbolje mogućnosti, koja je njegova rola i šta bi trebalo da uradi da taj tim igra dobro. Kada te igrači prihvate i kada počnu da shvataju svoju ulogu u reprezentaciji, da daju najbolje od sebe, mislim da će taj tim da se vrati na pravi kolosek. Ja sam zadovoljan i ovim što je reprezentacija uradila. Imali smo kiks protiv Argentine na Svetskom prvenstvu, ali to se uvek dešava. Ako Jokić bude došao spreman, mislim da Kokoškov ima dobar tim. On zna svoj posao. Dugo ga poznajem i pratim i očekujem da će reprezentacija Srbije da bude u vrhu naredne četiri godine. Dokle god momci poput Bogdanovića, Jokića, Bjelice i ostalih budu mogli da igraju. Ima mnogo vrhunskih igrača. Kokoškov će sve da dovede u red.

Trajković je seniorsku karijeru počeo sa 26 godina kao asistent Duška Vujoševića u Partizanu. Sarađivao je sa Rankom Žeravicom, Željkom Obradovićem, Dušanom Ivkovićem… i od svakog je nešto naučio.

„Pre svega, srećan sam što sam 9. februara 1987. u svojoj 26. godini prvi put imao priliku da protiv IMT vodim prvi tim Partizana. To nikada neću zaboraviti pošto je 10. februara bio moj 26. rođendan. Od tada sam vrlo ozbiljno u profesionalnoj košarci. Posvetio sam se tome i srećan sam što sam imao prilike da radim sa mojim drugarom Vujoševićem, koji je tada dobio šansu da bude prvi trener Partizana. Pozvao me je da radim sa njim… Kao da je juče bilo. Radio sam sa brojim fantastičnim trenerima i divnim ljudima. Mnogo sam naučio, ne samo na terenu, nego i van njega; kako se stvara i vodi tim, kako se brine o samom igraču, na koji način se prilazi svakom igraču, kako se pripremaju i vode utakmice, kako se odnosi prema generalnim menadžerima i ljudima koji vode tim i reprezentaciju. Još malo pa ću da uđem u sedmu deceniju života. Osećam se ispunjenim. Probao sam sve, radio u reprezentacijama Jugoslavije, Irana, Letonije, Bosne i Hercegovine, vrhunskim timovima… Sve je to počelo od Vujoševića. Hvala njemu i svima ostalima koji su mi dali šansu da ih služim, da budem pored njih, da učim od njih. Presrećan sam i sa svima sam u odličnim odnosima. Prošao sam sve i još mnogo mogu da dam. Po pitanju motivacije i radne energije, ništa se nije promenilo od tog 9. februara ‘87. kada sam kročio u profesionalne vode.

Osvojio je Kup Jugoslavije sa Partizanom 2000. i Superkup Slovenije 2012. sa Krkom, ali ni u jednom klubu u kome je radio nije dobio podršku da radi u kontinuitetu.

Tako je to sa trenerima. Ako izgubiš dve, tri vezane utakmice, već je panika ako ne znaš da odgovoriš na datu situaciju i budeš malo lukav prema ljudima. Kada pogledam iza sebe, nisam bio dovoljno taktičan da u tim momentima nađem neko rešenje, odnosno zajednički jezik sa ljudima koji odlučuju o svemu. Jednostavno, možda je trebalo da budem lukaviji, neke stvari da preguram i na neki drugi način prihvatim i odgovorim na sve to. Možda je moralo malo drugačije da bude urađeno. Sa druge strane, mnogo je važno da ljudi sa kojima radiš prepoznaju šta na duže staze može da se desi i da ti daju prostor. Mada, toga baš i nema kada si trener Partizana ili nekog velikog kluba. Armija navijača ne razume neke stvari. Ako nisi toliko jak kao ličnost i kao trenersko ime, klub ne staje iza tebe i ne daje ti dovoljno prostora. Sve je to život. Žao mi je što su u Partizanu, nakon što smo sezonu 1999/2000. odigrali sjajno, neki ljudi koji su došli u klub odmah posle 5. oktobra doveli svoje ljude. Najžalije mi je što nisu prepoznali da moj rad zaslužuje malo više podrške i poštovanja. Jeste, klub su preuzeli ljudi sa kojima sam radio, ali su ciljevi i planovi bili jači od odnosa koji smo imali dok su oni bili igrači.

U periodu kada je Trajković bio u Humskoj (1992-95) napravljena je i jedna od najvećih grešaka u proceni igrača. Crno-beli skener nije prošao Raša Nesterović, kasnije jedan od najboljih evropskih centara.

REUTERS/Ognen Teofilovski (MACEDONIA)

Slažem se. Kada je Raša bio u Partizanu na njegovoj poziciji smo imali Aleksandra Glintića i plejadu mladih momaka. Ljudi koji su tada odlučivali ko je talentovaniji nisu više na ovom svetu. Procenjeno je da je Glintić malo više dao na utakmicama, trening mečevima i pripremama. Nesterović nije dobio šansu kakvu je očekivao i pokupio se i otišao u Grčku. Tamo je kasnije dobio njihovo državljanstvo i napravio sjajnu karijeru. To je najkraća priča. Posle toga sam sa Rašom radio šest meseci u Minesoti. U tom periodu se ‘digao’ i imao je sjajnu sezonu. Svi greše i to nije redak slučaj.

U Partizanu je radio sa Divcem, Đorđevićem, Danilovićem, Paspaljom, Obradovićem… ali nikog ne želi da izdvoji.

Ne bih izdvojio nikog jer sam sa svima imao sjajnu saradnju. Svako od njih je pokazivao veliki rad, fanatizam i svi su zahvaljujući tome ostvarili velike karijere. Svi su imali veliku volju za radom i došli su do onoga što su zacrtali. Svima sam pomogao koliko sam mogao. Sâm sam fanatik koji je ceo dan na terenu i njih sam učio da budu fanatici.

Trajković je od 2005. do 2009. bio skaut Klivlenda, kluba čiji je zaštitini znak u tom periodu bio Lebron Džejms. Ne čudi ga što Kralj i danas traje, iako mu je skoro 36 godina, i Lejkerse predvodi u pohodu na titulu.

Lebron je još u srednjoj školi postizao po 40-50 poena. Dominirao je svojom snagom i znanjem. Njegovo telo, znanje i talenat ga prate. On ulaže u sebe svake godine i uvek nam pokaže nešto novo. Uvek kažem – nije talenat neko kome je nešto dato. Talenat je neko ko od svoje pete godine počne da trenira i da radi – Lebron, Novak Đoković, bilo ko. Ko god je ozbiljno počeo da se bavi nečim vrlo rano, u bilo kom sportu, sâm sebi je to dao i posle samo treba da nadgrađuje. Kada imaš takve osobine i kada ih razvijaš od pete godine, onda ti se sve ‘lepi’. Neko ko počne da trenira sa 11-12 vrlo teško može da dođe do tog nivoa. Igrač vrlo brzo može da se unapredi, da ima veliko samopouzdanje, mentalni sklop… To su Lebronovi roditelji prepoznali u petoj godini i omogućili mu da se na taj način bavi košarkom. Od kada je krenuo u srednju školu, uvek je bio najveći, najbolji, najsnažniji; uvek je znao kako da dođe do koša i da poentira, da nađe rešenje. Ne čudi me što je i dalje jedan od najjačih igrača i želim mu da uzme još neku titulu. Malo su tri prstena, mora više. On to zaslužuje.“

Iskusni trener uzdiše kada mu se postavi pitanje o sezoni koja samo što nije počela…

„Timovi koji su imali problem sa zaraženim igračima neće imati iste uslove kao ekipe koje nisu. S obzirom na situaciju sa pandemijom koronavirusa uvek postoji mogućnost da će neko da se zarazi. Sve to nije realna slika i nije takmičenje koje je ravnopravno za sve. Mora na neki način da se igra i zbog TV prava i zbog ugovora igrača koji žive od toga, a karijera je kratka. Sve se na silu održava, nema publike… Gledamo NBA – sve je to OK, oni su napravili okruženje da bar malo dočaraju realnu sliku, ali sve to je nešto na šta niko nije navikao. Ali, i to je deo života. Ekonomija nije na nivou na kojem je nekad bila, svi se prilagođavaju situaciji. Sport se takođe prilagođava i adaptira, ali nije to to. Počeće sezona, ali ne znam kako će da se završi i da li će uopšte da se završi,“ naglasio je Trajković.

ABA/KK Igokea