Pešmalbek za SK: Obožavam Srbiju, jedva čekam da debitujem

Skener 23. apr 202110:00 > 10:24 1 komentar
Dragan Pešmalbek
Guliver/KevinDomas/Panoramic

Dolazak španskog trenera Tonija Đerone iz korena je promenio klimu u srpskoj rukometnoj reprezentaciji. Deo struke 'na nož' je dočekao odluku čelnika saveza da posle nebrojano neuspeha šansu pruže inostranom selektoru, ali vrlo brzo je bilo jasno da je izbor Đerone bio pun pogodak.

Orlovi su već obezbedili plasman na Evropsko prvenstvo 2022, a ono što posebno raduje su tri osvojena boda u duelima sa moćnim Francuzima (pobeda 27:24 i remi 26:26), igra i mentalitet koji prethodnih godina nisu bili svojstveni srpskoj ekipi.

Španac je za kratko vreme uradio mnogo toga dobrog – u državni tim vratio je Petra Nenadića i još nekolicinu igrača razočaranih u sistem, a ekipu je pojačao Urošem Borzašom (Tuluz) i Draganom Pešmalbekom (Nant) koji tek treba da debituju u srpskom dresu.

Povezane vesti

Dvadesetpetogodišnji pivotmen Nanta, od oca Francuza i majke Srpkinje, jedva čeka da (ponovo) dobije ovdašnje državljanstvo, a u intervjuu za Sport Klub pričao je zašto je između Francuske i Orlova izabrao Srbiju, šta očekuje od državnog tima, ko mu je bio idol…

„Izabran sam Srbiju i osećam se zaista dobro, manje je straha. Saigrači u Nantu su razumeli da je to bolje za mene i odo prvog trenutka su me podržali. Imam nivo za veliku reprezentaciju, ali u Francuskoj nije bilo mesta za mene. Selektor Gijom Žil me je nedavno uvrstio na spisak igrača na koje računa za preostala dva meča kvalifikacija, ali prelimio sam i doneo odluku da je Srbija moja budućnost. Žilova želja je bila da budem u timu protiv Grčke, međutim, u tom slučaju u naredne tri godine ne bih mogao da promenim reprezentacij. Selektor Francuske nije računao na mene za predstojeće Olimpijske igre i Evropsko prvenstvo 2022. i dileme nije bilo. Srećan sam što sam izabrao Srbiju,“ ističe Pešmalbek za Sport Klub.

Uskoro protiv Nenadića i Cupare

Pešmalbek igra sezonu karijere, a njegov Nant uskoro očekuje četvrtfinale Lige šampiona protiv Vesprema, a to će biti prilika i da se sretne sa reprezentativnim kolegama Petrom Nenadićem i Vladimirom Cuparom.

„Verujem da možemo da pobedimo svaki tim u Evropi. Ove sezone dobili smo velike ekipe poput Barselone i Kila, a u osmini finala eliminisali smo Kjelce. Igramo dobro i ukoliko se sve poklopi možemo, verujem, svakog da dobijemo,“ kaže pivotmen Nanta.

Orlovi 29. aprila duelom sa Grčkom završavaju kvalifikacije za EP tako da ćemo na debi tandema iz francuskog šampionata još da sačekamo.

„Selektor Đerona i sportski direktor Ratko Nikolić u kratkom periodu uradili su veliki posao, doneli su nešto novo Srbiji i radujem se što ću biti deo ambicioznog projekta. Što se mene tiče sutra bih mogao da dođem i obučem dres zemlje koju mnogo volim, međutim, nemam pasoš Srbije. Do 18. godine imao sam dvojno državljanstvo, ali kada sam postao punoletan morao sam da se odlučim i logično izabrao sam Francusku. Vremena se menjaju, verujem na bolje i za srpsku reprezentaciju i za mene lično. Sada sve zavisi od toga kada ću dobiti neophodne papire. Ne brinem, verujem da bih u junu mogao da debitujem.

Draganova majka je rodom iz Loznice, nekada je bila rukometašica, a odlukom da zaigra za Srbiju oduševljena je i njegova porodica, od Valjeva, preko Beograda, do Crne Gore.

Rukometna reprezentacija je sa Đeronom počela da piše nove stranice istorije. U duelima sa Francuskom pokazali su da su ekipa odlična. Ima mnogo dobrih igrača i verujem da može da napravimo iskorak na sledećem Evropskom prvenstvu. Uvek sam bio u toku, pratio sam, ne samo rukometnu, već i ostale srpske selekcije.

Pešmalbekovi saigrači u Nantu su Milan Milić, nekadašnji član Metaloplastike, i legendarni Kiril Lazarov, koji i u 41. godini igra na najvišem niovu.

„Sjajni ljudi i igrači. Super je za mene jer mogu da vežbam srpski jezik. Nije dovoljno dobar, ali mogu sve da razumem i mogu da pričam. Samo može da bude bolje. Kada sam pre pet godina došao u Nant nisam znao srpski, samo neke reči. Sećam se, Senjamin Burić je 2016. bio ovde i kada je čuo da mi je ime Dragan mislio je da će imati novog prijatelja, ali nisam znao jezik i morao je da sačeka godinu dana da ‘progovorim’ i da pričamo na srpskom. Kako sam učio? Kupio sam knjigu, seo i polako učio. Bez ičije pomoći. Nije bilo lako, ali pomogli su mi Burić, Jerko Matulić, kasnije Kiril i Milić. Tako sam počeo. Sa majkom sada pričam samo na srpskom jer je to bolje za mene da usavršim jezik.

Jedan od najboljih igrača Nanta u aktuelnoj sezoni svakog leta rado je dolazio u Srbiji. Sve do prošlog…

 

Pandemija koronavirusa učinila je svoje. Ceo svet je stao, ali verujem da ćemo se izboriti sa ovom počasti i da ćemo uskoro da se vratimo normalnom životu. Tu sam uskoro, eto mene na leto u Srbiji, u mom Valjevu. Sada sam i ponosan reprezentativac zemlje koju mnogo volim. U Srbiji se osećam mnogo dobro, imam taj mentalitet. Mi Srbi smo pobednici, jednostavno, takvi smo.“

Ljubav prema Srbiji nije od juče, Dragan je i kao dete redovno pratio reprezentativne selekcije, a poseban je na fotografiju u dresu košarkeške selekcije Jugoslavije.

Uvek sam navijao, a posebno drago mi je bilo kada Srbija pobedi Francusku, a ja odem ponosan u školu. Deca, peckanja je uvek bilo. Kada imaš krv druge zemlje oni te za********. Zaista sam bio mnogo srećan kada pobedimo.

Kiril Lazarov – cimer i legenda

„Kiril Lazarov je, ne mogu da kažem kao drugi trener, ali doneo nam je mnogo iskustva. Uvek je tu da mi pomogne, da objasni kako treba da igram, kako da stojim na terenu… Legenda i odličan igrač. Cimeri smo na gostovanjima, mnogo pričamo i drago mi je što imam priliku da budem njegov prijatelj,“ rekao je Pešmalbek.

Jugoslavija je imala mnogo sjajnih rukometaša, ali Pešmalbek izdvaja jednog.

Kao klinac uvek sam gledao Vesprem zbog Momira Ilića. Tada sam igrao srednjeg i levog beka i mnogo sam ga voleo,“ priznaje i objašnjava kada je pošlo do promene pozicije.

„Imao sam povredu ramena sa 18 godina i više nisam mogao da šutiram kao pre. Trener u Renu je procenio da bi bilo dobro da pokušam na pivotmenu. Bio sam korektan i ostao sam na crti.

Privatna arhiva

Stilom igre, ističe, podseća na Dragana Škrbića, mada je mnogo toga naučio i gledajući Ratka Nikolića.

Ne smem da se poredim sa njima, oni su veliki igrači. Možda moja igra više podseća na Škrbića. Nisam previše jak i veliki i moram da se snalazim, moram da budem pametan kako bih opstao na crti protiv mnogo snažnih rivala,“ naglasio je Pešmalbek.

Privatna arhiva

 

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare