Saša Borovnjak – Srbin kojim se Portugal ponosi

Skener 26. sep 202110:00 > 12:05 0 komentara
FIBA.basketball

Čudni su putevi gospodnji, a Srbina Sašu Borovnjaka vodili su od rodnog Beograda preko SAD do Grčke, Španije i Portugala do Francuske.

Pet godina je proveo u „fudbalskom“ Portugalu, a nedavno je zaigrao i za tamošnju košarkašku reprezentaciju. Za pola decenije provedene na Iberijskom poluostrvu igrao je u Lusitaniji, klubu sa Azorskih ostrva i Portu, i za to vreme izborio se za pasoš i mesto u državnom timu.

Mlađi brat nekadašnjeg igrača Partizana Dejana Borovnjaka ovog leta predvodio je Portugalce do velikog uspeha – plasmana u kvalifikacije za odlazak na Svetsko prvenstvo, gde će im rivali biti Francuska, Crna Gora i Mađarska.

Povezane vesti

Istorijski uspeh, nema sumnje. Portugal se poslednjih sedam, osam godina bori da ostvari značajniji rezutat, da podigne košarkaški nivo i smatram da su mnogo napredovali u tom smislu. Uostalom, plasman u glavni deo kvalifikacija potvrđuje da su na pravom putu,“ ističe Borovnjak za Sport Klub.

Košarka je, logično, daleko od statusa koji ima fudbal, ali koliko je poslednjih godina uspela da se približno, recimo, rukometu?

„Portugal je zemlja fudbala. Košarka je oduvek bila u drugom planu, ali poslednjih godina mnogo je napredovala. Kao logičan sled okolnosti došli su i pozitivni rezultati državnog tima. Košarka nije još ni blizu rukometa i fudbala, međutim, vidi se veliki napredak i ciljevi su sve veći i veći iz godine u godinu. Portugal je počeo mnogo više da ulaže generalno u sport. To je veoma bitno za svaku državu kako bi napredovala i dostigla najviši mogući nivo u takmičarskom smislu.“

Pre nekoliko godina dobili ste portugalski pasoš. Da li ste se premišljao da prihvatite ponudu da zaigrate za tamošnju reprezentaciju?

„Iskreno, nisam. Proveo sam pet sezona u Portugalu. Dva puta sam bio proglašen za najkorisnijeg igrača sezone i to je zaintrigiralo ljude iz federacije da mi ponude da igram za njih. Otišao sam iz Srbije sa 18 godina u Sjedinjene Države. Tamo sam završio poslednje dve godine srednje škole, potom i Pen Stejt univerzitet. U Evropu sam se vratio 2013. i započeo profesionalnu karijeru.“

FIBA.basketbal

Da li vam je bilo neobično kada ste obukli portugalski dres i umesto taktova „Bože pravde“ sa razglasa čuli neku manje poznatu melodiju i koliko vam to znači za nastavak karijere?

Svakako da mi znači to što sada imam pasoš Evropske Unije. Prvenstveno što više ne moram da vadim radne vize svako leto i što se u nekim ligama isključivo traže igrači sa EU pasošem. Moram da priznam da mi je bilo malo neobično prvih nekoliko meseci nakon dobijanja pasoša ali sam se brzo navikao. Živeo sam u Portugalu pet godina i svaki put kad odem tamo, osećam se kao kod kuće.

Kakva je ekipa, da li osim vas ima još neki košarkaš koji igra van Portugala?

Ekipa je veoma mlada, stariji igrači su se povukli iz reprezentacije tako da su šansu dobili mladi i talentovani Portugalci, koji uglavnom dolaze iz domaće lige. Dvojica su u španskoj Drugoj ligi. Ja sam sa 32 godine najstariji u timu. Selektor je Mario Gomes, trener sa iskustvom, koji je već pet godina na čelu državnog tima.“

U pred kvalifikacijama ste prosečno beležili 11.6 poena, 10.9 skokova i 4.6 asistencija i nametnuli ste se kao lider selekcije Portugala?

Ne bih izdvajao sebe jer je za uspeh zaslužan ceo tim. Brzo smo se uigrali jer je većina momaka igralo zajedno po klubovima i znaju se veoma dugo. Imao sam sreću što sam za pet godina provedenih u Portugalu sarađivao sa više od polovine tima. Atmosfera u ekipi je fantastična i svima je najvažnije da se dođe do pobede i da se ostvare zacrtani ciljevi.“

Koji rezultat u kvalifikacijama za SP bi zadovoljio Portugalce?

U grupi smo sa veoma kvalitetnim reprezentacijama, Francuskom, Mađarskom i Crnom Gorom. Nas cilj je da prođemo grupu, što znaći da moramo da budemo među prve tri ekipe. Svesni smo da će svaka utakmica biti veoma teška i da moramo da odigramo na visokom nivou svih 40 minuta kako bismo ostvarili pobedu. U novembru nas očekuju prva dva duela, dočekujemo Mađarsku, pa gostujemo Crnoj Gori i posle tih mečeva mnogo toga bi moglo da bude jasnije.“

Tokom leta promenili ste i tim i državu, iz španske Palensije preselili ste se u Francusku. Kakve su ambicije Sen Šamona?

Nova država i novo tržište će svakako da budu veliki izazov za mene. Brzo sam se navikao i uklopio. Imamo dobar i perspektivan tim, a ambicije su nam plasman u plej-of na kraju sezone i borba za plasman u elintu francusku ligu.

Da li se potajno nadate da biste mogli da zaigrate u nekom klubu iz svoje zemlje?

Mlad sam otišao iz Srbije. Ekonomska situacija u srpskoj košarci nije najbolja, izuzev naravno u Zvezdi i Partizanu, i čisto sumnjam da ću zaigrati na našim prostorima. Videćemo, sve je moguće,“ naveo je 32-godišnji Borovnjak.

Mečeve kvalifikacija za plasman na Svetsko prvenstvo ćete moći da gledate na Sport Klubu.

FIBA.basketball

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!