Čeka se potpuna eksplozija Marka Gudurića

Turkish Airlines EuroLeague

Zaista je privilegija stajati ispod koša na vrhunskim košarkaškim utakmicama. Lepo je gledati na TV-u, ali tek tada, kada ste neposredno do njih, možete zaista da doživite majstorstvo, moć i brzinu tih ljudi. A osim toga, obično se ispod koša stiču nova prijateljstva, a stara se učvršćuju.

Dolazi se negde pola sata, sat pre početka utakmice. Pošto sam po prirodi njuškalo i volim da vidim sve, mada vidim obično ono što ne treba, još pred prvu utakmicu Evrolige prošle sezone, zapao mi je za oko jedan mladi igrač Crvene Zvezde.

Prvo, volim levoruke košarkaše, nekako ta činjenica sve što rade podiže jedan nivo više (svi koji su ikada “pikali” basket znaju zašto ovo pišem), a drugo, taj dečko je imao takav rušilački pogled u očima, da sam još na zagrevanju pred njegov debi u Evroligi negde duboko urezao sebi u sećanje „Broj 23, Marko Gudurić“.

To je ono što se ne uči na treningu, što su imali Đorđević, Danilović, Bodiroga, Gurović i sada se nastavlja tradicija. O tome kako i zašto se to rađa i nastaje konstantno na ovim prostorima ćemo nekom drugom prilikom. Ali, kako je išao na zagrevanju na svaki ulaz, kako je maltretirao obruč i konstrukciju koša dok se Arena polako punila, nešto mi je govorilo sa ću se nagledati ovog momka sledećih 10-15 godina.

Turkish Airlines EuroLeague

Za njega, postoji samo jedna brzina, a to je maksimalna. Svaki trenutak razmišljanja je jedan previše. On se vodi instinktom i isključivo instinktom. Pero Antić je rekao da „Zvezda u svojim redovima ima igača koji će biti najbolji u Evropi“.

Mislio je na Marka Gudurića.

Na pomenutom meču protiv Strazbura, postigao je 6 poena, 4 asistencije, imao i 4 ukradene lopte i tri skoka. Ono što je upadalo u oko je da kod njega strah ne postoji, čak naprotiv, on želi loptu u svojim rukama kada ostali beže od odgovornosti. Uvek želi loptu u svojim rukama.

Kada se lomilo protiv Bajerna za prolazak u TOP 16 fazu prošle sezone (kako davno izgleda taj meč u ovom trenutku), postigao je dve „lude“ trojke u poslednjoj četvrtini za veliki preokret Zvezde. Onda je postigao trojku o tablu za pobedu u drugom meču finala KLS protiv Partizana koja će se prepričavati generacijama i zacementirao status “Gudure” i miljenika “Delija”.

Turkish Airlines EuroLeague

Bio je na širem spisku reprezentacije za Olimpijske igre, ali nije otišao u Rio. Sigurno, biće mesta za njega u timu Saše Đorđevića u narednim ciklusima. Jer, rođen je tek pre 21 godinu, na dan žena u Priboju i to nam nekako često izmiče iz vida.

Ove sezone, protivničke odbrane malo više obraćaju pažnju na njega i ima očekivane oscilacije. Slučajno ili ne, nekako najbolje nastupe ove sezone ima protiv španskih timova. Slučajno ili ne, Zvezda je savladala i Barselonu i Real.

Sa visinom od 199, on može da igra i beka šutera i nisko krilo, ima fizičke predispozicije od kojih se „diže kosa na glavi“. Može da uđe pod koš, a isto tako lako, zbog dugih nogu, dugih ruku i činjenice da je levoruk, može da se “izvuče” zakorakom na šut za tri. Prosto rečeno, nema granica koliko njegova igra može da se razvije.

A ako je potrebno još pričati o tome da je rođeni lider, dovoljno je navesti podatak da je bio MVP Evropskog prvenstva do 20 godina 2015. godine. Ipak, Marko se vodi onom starom „Ne uzdiži se previše u pobedi“ i stalno pokušava da „spusti loptu na zemlju“.

“Jeste, veliki okret u mojoj karijeri, ali nisam se promenio ni najmanje. To polazi iz kuće, iz porodice, i to se ne menja. Idemo samo napred – važno je da rastemo kao tim, sazrevamo i kao ljudi i kao igrači“.

Gudurić nije prenebregnuo ni uticaj trenera Dejana Radonjića na njegovu karijeru

“Trudim se da napredujem u svakom pogledu, trener mi dosta pomaže i dosta mi govori o tome. Podržava me, bodri i motiviše me, dao mi je mnogo saveta, kao i saigrači. Ako želim da igram na ovom, najvišem nivou, moram da igram u oba pravca“, rekao je u razgovoru sa kolegom Sašom Ozmom.

Marko ima ugovor sa Crvenom Zvezdom do leta 2019. Za reprezentaciju kaže da je još rano i da se ne opterećuje time, ali protivničke odbrane bi i te kako trebalo da se opterećuju jer, “Gudura” je tek počeo.

Kontaktirajte me na [email protected]