Geri Hol Junior za SK: Nisam nikada bio "zlikovac"

Branislav Jocić 9. avg 201711:53 > 12:17
Podeli:
Jamie Squire, Getty Images

Teško je u samo nekoliko rečenica opisati život i karijeru Gerija Hola Juniora.

Borio se sa protivnicima, borio se sa dijabetesom, borio se sa samim sobom. Uneo je „šoubiznis“ u svet plivanja. Bio je ispred svog vremena.

Upravo zbog turbulentne ličnosti i načina života, logično je da su mu odgovarale sprint discipline, 50 i 100 metara slobodnim stilom. Došao je iz plivačke porodice, činilo se da je imao sve, ali obično, ništa nije onako kako izgleda na površini.

Šta radi Geri Hol junior ovih dana?
– Odgajam dvoje divne dece i držim predavanja o dijabetesu, branim prava obolelih od te bolesti. Veoma je teško izvući novac od osiguranja za lečenje ovde u Sjedinjenim Državama. Što se zabave tiče, volim da surfujem i pravim predmete od kože. Igram i tenis tri puta nedeljno kako bih ostao u formi.

Sigurno ti je pomoglo to što si se rodio u porodici u kojoj su gotovo svi bili plivači?
– Moja najveća prednost je to što sam odrastao u i oko vode. Na imanju smo imali gomilu bazena i u tim bazenima sam postao vrhunski plivač. Moj otac, koji je takođe bio Olimpijac, nikada nije pokušavao da mi „soli pamet“. Jednostavno mi je dao osnovu da uspem, obezbedio mi dobru atmosferu i uslove, a sve ostalo sam morao sam.

Ispričaj nam nešto o čuvenoj trci 4×100 metara u Sidneju 2000. i istorijskoj izjavi „razbićemo ih kao gitare“?
– Australijski mediji su e nepravedno predstavili kao zlikovca! Kada sam rekao da ćemo ih „razbiti kao gitare“, to je potpuno pogrešno shvaćeno, mediji su počeli napad na mene, a ja sam u suštini za CNN/Sports Ilustrejted dao izjavu u kojoj sam rekao da je australijski tim sjajan, da im je reprezentacija sjana, da su Australijanci jedan divan narod, ali potpuno je pogrešno preneto i bilo je prekasno. Zauvek ću biti upamćen kao lajavi Amerikanac koji je na sva zvona najavljivao da će ih „razbiti kao gitare“, ali ga je stigao Ijan Torp. Moje vreme je bilo brže od Ijanovog, on je uskočio u bazen pre mene! Ukupno smo osvojili 33 medalje, a Australija 18, a oni su najavljivali da će osvojiti najviše medalja. Ali, sada ništa od toga nije važno, ja sam taj hvalisavac koji je izgubio trku na kraju. Ako je ta trka glavni momenat karijere tih australijskih plivača, onda je skoro uništila moju. Nikada više me nisu stavili u neku bitnu trku u štafetama, iako sam se kvalifikovao za individualna finala u Atini 2004.

Ali, to što smo završili iza Australije je samo mali deo slagalice. Bila je to možda i najbolja trka u istoriji Olimpijskih igara. I mi i oni smo bili ispod vremena svetskog rekorda. I dalje tvrdim da nije tačno da smo podlegli pritisku, jednostavno je to bila fantastična trka i svaka čast australijskom timu, imaju moje potpuno poštovanje.
Sada, mnogo godina kasnije, malo sam razočaran što su se australijski mediji „obrušili“ na jednu osobu i na moj integritet i reputaciju, samo da bi napravili nešto senzacionalno. Ja znam sve o novinarstvu, imam diplomu sa univerziteta. Posle svega toga, prestao sam da poštujem novinare.

Opiši nam trku na 50 metara slobodno, da li nešto razmišljaš tokom trke ili samo ideš na „sve ili ništa“?
– Samo ideš. Nema vremena za razmišljanje.

Reci nam nešto o čuvenom „Rejs Klubu“, gde su trenirali najbolji plivači i plivačice sveta svaki dan, među njima i ti?
– Trenirali smo svaki dan. Ono što se radi na treninzima i ono što se radi na trkama je veoma različito. Ja sam imao privilegiju da treniram i da simuliram takmičenje sa najboljima na svetu. Billi smo zaista neverovatni. Šest od osam finalista na 50m slobodno u Atini 2004. bilo je iz „Rejs Kluba“.

Andrew Walker/Getty images

Takođe si osvojio i nagradu za humanitarni rad. Reci nam nešto više od tome.
– Pored raznih australijskih članaka o meni, mislim da nisam tako loša osoba i uvek ću pomoći ako treba.

Za rivale si imao zaista legende svog sporta kao što su Aleksandar Popov, Ijan Torp, Peter Van Den Hogenband?
– Plivanje je uvek imalo i uvek će imati velika rivalstva. Imao sam sreće što sam delio vreme i bazen sa tako velikim plivačima i sjajnim ljudima.

Šta misliš o Majklu Felpsu i da li misliš da je njegov broj zlatnih medalja dostižan?
– Da, neko bi mogao da obori njegove rekorde. Stalno se dodaju nove discipline u olimpijski program i to bi moglo da se desi mnogo pre nego što bilo ko od nas očekuje.

Da li gledaš plivanje i dalje, da li si gledao Svetsko prvenstvo u Budimpešti? Da li bi izdvojio nekoga?
– Jesam, Kejleb Dresel je budućnost plivanja u Sjedinjenim Državama i u svetu, zaista je neverovatan.

Kada bi morao sve ispočetka, da li bi išao istim putem, odnosno putevima?
– Da, naravno!

I za kraj, šta bi Geri Hol rekao deci koja tek počinju da se bave plivanjem?
– Uživajte i nemojte da piškite u bazen!