"Oranje" težim putem shvataju: Od prošlosti se ne živi

Branislav Jocić 6. jan. 20183:25 > 3:30
Podeli:
Dean Mouhtaropoulos, Getty Images Sport

Čudno zvuči dok se piše, verovatno još čudnije izgleda dok se čita, ali Holandija će propustiti drugi uzastopni veliki turnir u najvažnijoj sporednoj stvari na svetu.

Ljudi koji su izmislili totalni fudbal, sada su doživeli ništa manje totalni poraz. Malo država je toliko doprinelo razvoju ovog sporta. Ali, zato su i uvek bili u opasnosti da plate ovako visoku cenu. Prethodni put kada su propustili dva velika turnira jedan za drugim, bilo je 1982. i 84. Ali, onda je nadolazila generacija Gulita, Rajkarda i Van Bastena.

Nije problem samo u rezultatskom smislu, već zato što je teško videti kako će izaći iz ove krize. Tiho uljuljkan  u snovima da će ostati večno mlad i posut lalama, holandski fudbal je izgubio sve putokaze. Trebaće im nešto za bar jedan nivo veće od radikalnog da se vrate na pravi put i u dobar smer.

Kao i kod svake ovako delikatne i komplikovane situacije, nije se to desilo iz samo jednog razloga, već je to kompilacija više stvari. Možda je pregrubo reći „ništa ne valja“, ali ponekad u životu, pa tako i u fudbalu, morate pogledati istini u oči, jer će biti samo gore.

Holandija je kriva zato što su živeli u prošlosti. Doživeli su da budu pobeđeni u svojoj igri. Dok je Španija dovodila njihov patent do savršenstva, a Nemačka ga odvodila u neki sasvim drugi žanr, oni su mislili da će imati automatski prolaz na sva prvenstva, pa čak i u završnicu, samo zato što imaju narandžaste dresove. Nemačkoj se to takođe dogodilo, ali su oni posle tog prvenstva (2004. u Portugalu) promenili ceo sistem rada DFB i evo gde su sada. Holanđani i dalje nisu povukli nikakav potez, nije bilo velikih rezova i promena.

Getty Images

Doživeli su i to da im najbolji proizvodi iz lige budu strani igrači u poslednjih nekoliko godina: Eriksen, Suares, Aldervajlerd, Sančez (Kolumbijac koji je prešao iz Ajaksa u Totenhem) i Nikolaj Jergensen, koji je i dalje u Fejenordu.

Što pre se u Ajaksu, PSV i Fejenordu pomire sa činjenicom da njihove škole više nisu ono što su bile, bolje za njih. Proizvode igrače, ali ne takve ekstra talente kao nekad. Ima Holandija i sada Blinda, Van Dajka, ima Bazura, Akea, Vajnalduma, doći će i Džastin Klajvert na svoje, ali složićete se da to nisu Van Der Vart, Snajder, Roben i Van Persi.

Oni malo više upućeni kažu da se previše pažnje obraća na taktiku i tehniku, a premalo u rezultate. Narodski rečeno, mlađe kategorije previše umiru u lepoti. Jasno je, izlet Ajaksa do samog finala Lige  Evrope prošle sezone bio je izuzetak koji potvrđuje pravilo. Zanimljiva je bila opservacija jednog od zvaničnika PSV-a, Marsela Brandsa, nakon posete Porugalu i Belgiji.

Dean Mouhtaropoulos/Getty Images

„Njihovo shvatanje je potpuno drugačije od našeg, još od najmlađih kategorija. Mi imamo loptu 80% vremena, igramo dobro i lepo, a oni pobede sa 1-0. Možda se naši igrači previše uče tehnici i taktici, a premalo pobedničkom mentalitetu“, rekao je Brands 2014. i nagovestio sve što će se dogoditi.

Da su „Oranje“ previše sedeli na lovorikama, dokazuje i činjenica da su se olako, pomalo potcenjivački odrekli igrača kao što su Hakim Zieh i Sofijan Amrrabat.

„Ne mogu da verujem da neko može da bude tolika budala da izabere Maroko i ne sačeka poziv Holandije“, rekao je svojevremeno Marko Van Basten za njih.

Onako, po gruboj proceni, rekli bismo da su njih dvojica ti koji se sada smeju, jer će u Rusiju sa afričkom zemljom iz koje vuku korene.

Bob Thomas/Getty Images

Još jedan problem koji imaju je struka. Koga staviti na klupu? Prošlo je romantičarsko vreme Van Gala, Van Marvajka i Advokata. Van Bronkhorst, Koku su još „zeleni“, što se najbolje videlo na primeru Marka Van Bastena, ali i njihovim rezultatima u evropskim takmičenjima. Peter Bos se proveo baš kao takav po trnju u Dortmundu, a Ronald Kuman je previše specifičan i strog da bi ga fudbalski puristi u zemlji lala prihvatili kao selektora. Možda Frank De Bur, ali i on je brzo izbačen iz Intera?

Trenutno, to mesto je upražnjeno i verovatno će odluka ko će sesti u vruću stolicu biti sudbonosna za holandski fudbal. Bez preterivanja, možda i najvažnija u istoriji. Ali, ko će uzeti taj vruć krompir u ruke, ko će prihvatiti taj pritisak koji je neminovan još pre prve utakmice? Pomoći će i ako konačno shvate da je formacija 4-3-3 koju forsiraju još od Krojfa i drže je se kao „pijan plota“ zrela za promenu.

Olakšavajuća okolnost za Holandiju je što i dalje imaju koliko-toliko solidan renking na FIFA listi, dvadeseti su na svetu i verovatno su iskoristili sve malere koje su mogli u poslednjih nekoliko godina. Zaista treba imati nesreće da izvučete grupu sa Švedskom, Francuskom i nezgodnom Bugarskom, a da dalje ide samo jedan.

Clive Mason/Getty Images

Takođe, vraćamo se kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, gde su kriterijumi malo niži (ne ide samo jedan, nego dva direktno, a treći u baraž). Za to vreme, imaju vremena da se konsoliduju i vrate tamo gde pripadaju možda već u Kataru 2022.

Da se ne lažemo, fudbalu treba Holandija, kao što je i Holanđanima potreban fudbal. Ali, inovativna Holandija, koja ne prati, nego pravi trendove. Jednostavno, prevelika je zaostavština koju su ostavili Krojf, Van Basten, Gulit, Rajkard, Bergkamp, braća De Bur, Klajvert, Sedorf, Davids, pa i Roben, Snajder i Van Persi. Svetsko prvenstvo bez narandžastog je jednako bezbojno kao bez Azurno plavog.

Ali, kao što smo rekli, trebaće im mera bar za jedan nivo veća od radikalne. I dupla doza strpljenja. A kako će se dalje razvijati njihova priča, moći ćete da pratite samo na jednom klubu, najboljem klubu…