FIBA vs Evroliga: Kada ćemo konačno gledati košarku?

Branislav Jocić 3. jan. 201915:31 > 16:17
Podeli:
fiba.basketball

Evroliga i FIBA vode hladni rat. Izgleda ni jedni ni drugi nemaju nameru da popuste (kao u pravom hladnom ratu) a najveći gubitnici su oni pravi zaljubljenici u košarku.

FIBA će reći: Ali kakve veze ima što ne igraju NBA i evroligaški igrači, kada su hale pune? Na kraju, kada se sve sabere i oduzme, na Mundobasket u Kini će opet, manje više, otići najbolje ekipe.

ECA će reći: Kakva je to košarka kada ne igraju najbolji, kakav je to film sa samo sporednim glumcima?

Može se reći da su i jedni i drugi u pravu. I baš zato, teško je videti kako i ko će u skorije vreme popustiti. A mi koji više volimo škripanje parketa i onaj miris znoja u hali koji znate samo ako ste stvarno bili u njoj, pa ko nas pita bilo šta?

Pošto ovakav scenario ozbiljno preti fudbalu sa Superligom (mada možda ne tako ozbiljno kao u košarci), možda bi bilo dobro da se detaljno pozabavimo svime što se dešavalo i sagledamo sve strane problema. Ili, bar, probamo.

Povezano

 FIBA je kontrolisala i klupska i reprezentativna takmičenja do 2000. Ali, pošto nisu bili zadovoljni kako Bora Stanković radi marketinški deo i raspoređuje finansije, osnovana je ULEB Evroliga.

U sezoni 2000-2001 igrale su se dve Evrolige sa dva šampiona. Sećate se, verovatno, Kindera sa Đinobilijem i Jarićem. Onda je ULEB potpuno preuzeo organizaciju evropskog elitnog takmičenja. FIBA nije kontrirala. 2016. ECA je organizovala skoro potpuno privatnu Evroligu, gde je 11 timova dobilo decenijsku licencu. Pritom, tih 11 timova imaju akcije u ECA, a pomogao je i najveći ugovor u istoriji evropske košarke koji je potpisan sa firmom IMG oko prava prenosa i reklamiranja.

Za FIBA, ostale su samo mrvice zvane reprezentativna takmičenja. Te iste 2016. FIBA je odlučila da su te mrvice malo i da se suprotstave ECA. Hladni rat je i zvanično počeo.

fiba.basketball

Oni su promenili i svoj kalendar. Pomerili su Evropska prvenstva na četiri godine, a Svetsko je sa četiri, odloženo za još jednu godinu kako bi se što bolje napravio sistem kvalifikacija koji je osmislila FIBA.

Iako to nikada nisu priznali, model je definitivno bio fudbal. Želeli su kvalifikacije kao fudbalske, ali čak i pre početka kvalifikacija, nekako je bilo jasno da je ta ideja preambiciozna. Možda jeste drugi najpopularniji sport globalno, ali ne možete da primenite fudbalski model u košarci, niti u bilo kom drugom sportu, jer jednostavno nije baš toliko rasprostranjena na svim meridijanima sveta i nije baš toliko popularna.

Evroliga je odgovorila da nema ništa od toga da njihovi igrači igraju FIBA „prozore kvalifikacija“. Za NBA su čak i najveći optimisti u FIBA znali da neće pustiti igrače. FIBA je rešila da odgovori oštro: pretnjom savezima da će ih isključiti iz reprezentativnih takmičenja. „Preteći mejl“ stigao je na adresu, recimo, slovenačke i španske federacije.

Turkish Airlines EuroLeague

Sve ovo verovatno znate, ali ne znate da je slučaj otišao na sud. Sud u Minhenu je, bez saslušanja strana, odmah presudio da FIBA ima već dovoljan monopol na reprezentativna takmičenja i da nema pravo pretnje isključenjem. ECA je možda mogla da uzme i reprezentativna takmičenja kada je već bila u naletu i recimo organizuje privatno Evropsko prvenstvo. Ali, nije, pa smo tako ostali na dve strane i sa sve većim jazom.

Nije ni ECA sedela skrštenih ruku. Da li je namerno ili ne, možemo da polemišemo do sudnjeg dana, ali uglavnom, kalendar Evrolige je promenjen baš tako da se utakmice igraju tokom kvalifikacionih prozora. Ostalo je na evroligaškim klubovima da odluče da li će pustiti igrače.

Ono što se dešavalo je da su veoma retko puštali, samo u malobrojnim slučajevima kao kada bi, recimo, turski timovi puštali turske igrače da igraju za reprezentaciju. Slučaj ECA vs FIBA otišao je čak i do evropskog parlamenta. Ali opet, do nikakvog konkretnog rešenja se nije došlo.

sport klub

Ostalo je još dva kola do kraja kvalifikacija, a pitanja možemo da postavljamo onako iz glave i da ih bude toliko da vas ista zaboli.

– Da li je dobro ili loše da igraju igrači koji inače ne bi igrali za nacionalne timove? Da li je fer prema tim istim igračima da igraju sada znajući da je veoma mala šansa da će ići u Kinu?

– Da li je dobro ili loše da zbog sukoba ECA vs FIBA evropski šampion (Slovenija) ne ode na Svetsko prvenstvo i da je izgubio šanse već pred poslednji prozor?

– Istina je da su hale pune, ali zamislite tek koliko bi bilo interesovanje da su svi tu?

Turkish Airlines EuroLeague

– FIBA je ponudila da plati osiguranje klubovima ako puste igrače da igraju za svoju zemlju. Da li su zaista mislili da je samo to dovoljno da ECA pristane na kompromis?

Još jedan interesantan podatak je da nisu baš najatraktivniji timovi najgledaniji. S tim u vezi je zanimljivo primetiti da najgledaniji mečevi nisu oni koje igraju najkvalitetnije selekcije. Najgledanija utakmica bila između Kine i Hong Konga (14.000 ljudi) i Filipina i Tajvana (11.500), a oko 11.000 ih je bilo na meču Angole i Egipta.

Malo je ironično da se na svakoj evroligaškoj utakmici daje minut ćutanja preminulom predsedniku FIBA Patriku Baumanu, koji im je stalno „terao kontru“. Teško je tražiti nevine u ovom sukobu, ali se čini da je ipak nešto „nevinija“ Evroliga.

Povezano

„Kada vidimo pune hale i radost svih na utakmicama kvalifikacija, uz komentare bivših, sadašnjih košarkaša, kao i navijača, sve ukazuje na to da smo ostvarili ono što smo hteli. Ovaj model je uspešan i nastavićemo sa njim“, rekao je Orasio Muratore, koji je zamenio Patrika Baumana, za sajt FIBA.

On je objasnio da reprezentativna košarka zaslužuje da bude više u toku godine.

„Pre novog sistema košarka je bila jedini timski sport koji nije imao aktivnosti reprezentacija tokom cele godine. Takav slučaj nije u fudbalu, odbojci, rukometu, čak i hokeju… Igrači putuju širom sveta“, završio je Muratore.

Sarah Stier/Getty Images

Naravno, ni Đordi Bertomeu, alfa i omega Evrolige, nije ostao dužan odgovora.

– Moramo da čestitamo FIBA zbog činjenice da se po novom kalendaru Eurobasket i Mundobasket igraju na svake četiri godine, što će bar jedno leto ostaviti igračima šansu da odmore. Takođe, pozdravljamo potez da se Svetsko prvenstvo ne igra iste godine kad i fudbalska svetska smotra, jer će to pomoći svima. Mi podržavamo reprezentacije, voleli bismo da ih vidimo da igraju kod kuće, jer to može pomoći našem sportu. Međutim, to nema poentu ako najbolji igrači ne igraju za svoje timove. Ne možemo da se poredimo sa fudbalom. Zvezde kao što je Mesi putuju svuda po svetu sa svojim nacionalnim timom. To u košarci nije slučaj. Taj sport kontrolišu FIFA i preko FIFA i UEFA. Njima su sve zvezde dostupne, a FIBA ne može da utiče na NBA – rekao je Bartomeu.

Prvi čovek Evrolige kaže da ne vidi zašto bi to takmičenje davalo svoje igrače, ako je NBA liga oslobođena.

Mi nismo NBA, ali nije ni FIBA isto što i NBA. Ideja o prozorima ne može da zaživi sad. Ne mogu da traže da Evroliga da svoje igrače, a da ovi iz NBA nestanu. To neće privući navijače. A, takođe zašto bi se igrači kategorisali po takmičenjima koja igraju. Jeste NBA najjača liga sveta, ali moramo poštovati sve nas i sami sebe. Zato mislim da je najbolje da se prozoti igraju u julu mesecu, tada su reprezentacijama svi dostupni, od NBA do igrača iz Evrolige – rekao je Bartomeu

Matthew Stockman Getty Images Sport

On tvrdi i to da je Evroliga dala predlog kako bi mogao da izgleda kalendar a da odgovara svima.

Iz Barselone tvrde da je ovaj predlog poslat u sedište FIBA još 2012. godine, ali da do sada nisu dobili povratnu informaciju.

Evroliga predlaže da:

– reprezentativne obaveze traju četiri nedelje, uz dve nedelje pripremnog perioda.

Povezano

 – klupski deo sezone traje 38 nedelja

– period potpunog odmora igrača traje četri nedelje.

Septembar: pripremni period za klupsku sezonu

Oktobar – prva polovina juna: klupska sezona

Druga polovina juna: pripremni period za reprezentativne obaveze

Jul: Takmičenje – Evropsko prvenstvo/Svetsko prvenstvo/Kvalifikacije

E sad, ovo zvuči sasvim razumno, ali FIBA je odjednom odlučila da želi veći deo kolača. Izgleda da će se nastaviti sa terenjem inata i da ovaj hladni rat, kao i onaj pravi, dugo potrajati i da ćemo svi nastaviti da gubimo. A pravu košarku ćemo gledati samo na Svetskim prvenstvima i Olimpijskim igrama. I sve to samo zbog tog prokletog „kolača“…

*Sve ekskluzivne intervjue i tekstove iz našeg Novogodišnjeg paketića pronađiteOVDE