"Gotovo je tek kad Novak kaže da je gotovo"

Branislav Jocić 15. jul. 201915:09 > 15:13
Podeli:
Laurence Griffiths, Getty Images Sport

Bilo je 8:7 i 40:15. Rodžer Federer obično ovakve stvari rutinski pretvara u trijumf i novi pehar. Verovatno im ni on ne zna više broj. Ali, ovaj put, u finalu Vimbldona 2019. sa druge strane mreže nije imao običnog protivnika.

 Pomalo neoprezno i lenjo, izbacio je jedan forhend u aut. 40:30. Onda je Novak Đoković napravio neverovatan pasing šot forhendom po dijagonali i tada je bilo jasno ko je najjači i mentalno i fizički od svih na stadionu. I Mirkina glava bila je savijena. Krila je pogled. Kao da je i ona znala…

Povezano

 Kada se ušlo u taj istorijski taj brejk na 12:12 nekako je bilo neminovno ono što se desilo. Novak je pokazao kakav je teniski gigant i u trećem taj brejku dana, onom koji odlučuje o titulu, ubedljivo savladao Federera.

U ovom finalu, dobio je sva tri taj brejka. Da dobijete jedan taj brejk protiv Švajcarca, možete uz dobru igru i malo sreće. Da biste dobili dva, morate da budete vrhunski. Da biste dobili tri u istom meču, morate da budete Novak Đoković.

Srpski teniser je na ovom meču igrao protiv 14.000 Federera. Igrao je protiv onih kojima jeste dozvoljeno da navijaju, ali ipak nije kulturno da prave fudbalsku, odnosno, Dejvis kup atmosferu od jednog meča. Iako je posle meča rekao da je čuo „Novak“ umesto „Rodžer“ i da je navikao na takve stvari, sigurno mu nije bilo pravo.

Povezano

 Još jednom ću se vratiti na komentar kolege Viškovića, koji je rekao da je ovo „pravi rijaliti“. Ovde nemaš gde da se sakriješ, gleda ceo svet, a ništa nije izrežirano. Kao dva gladijatora, razmenjivali su najjače udarce i odbijali da padnu. Gledajući njih dvojicu ( i Rafu, da ne zaboravimo Rafu), čini se da to „gladijator“ upotrebljavamo nekako ofrlje, previše lako za druge.

Sve je to Novak podneo, onaj njegov izraz lica sa mešavinom ironije i potpunog fokusa divlje životinje ukazivao je na to da će pobediti. I kolega Višković je nekoliko puta tokom prenosa ponovio da Novak kao da zna da će pobediti. Samo nas malo drži u neizvesnosti. Celu nedelju popodne. Verovatno je i negde u dubini zaista znao.

Laurence Griffiths /Allsport/Getty Images

Na kraju meča, klimnuo je glavom, kao da poručuje: moraćete sledeći put još jače, ali verovatno ni to neće vredeti. Postoji jedna srpska reč, završava se na slovo t. I nemoguće ju je prevesti na ostale jezike. Onda je gricnuo malo vimbldonske trave. Peti, verovatno ne i poslednji put.

Povezano

Da stekne ovako čelične živce, Novaku smo verovatno pomogli i mi iz Srbije. Da ne patetišemo o detinjstvu i bombardovanju. Mi, koji smo uglavnom svi uvek znali sve bolje od njega, kako da se hrani, kako da postavi igru, kako da se ponaša. Znali smo da mu se mešamo i u privatni život i da mu zamerimo svaku sitnicu. Mi, koji je trebalo da mu pomognemo kada je bilo teško i kada je bio na ivici da ostavi tenis a ne da mu odmažemo. Da mu vratimo, bar delimično.

Čini se da mi i ne zaslužujemo ovakvog velikana, ovakvog sportistu, koji će se pamtiti dok je civilizacije, bar u ovakvom obliku. Mi, koji nezadovoljni svojim životima gledamo da, ako je već tako, onda bar i drugi oko nas budu nezadovoljni. Mi, kojima ne valja to što sarađuje sa Ivaniševićem a dobar je sa Ančićem. Mi, koji nemamo novac, a svi kafići su puni, mi koji velikim delom nismo ni kročili iz Srbije a možemo sa punim pravom da sudimo i Englezima i Nemcima i Francuzima i Noletu.

Zato, ova titula je možda i najslađa od svih. Ovaj peti Vimbldon otvara put ka 21. Gren Slemu, prvom mestu na večnoj listi i apsolutnoj besmrtnosti. Naravno, da Nole zaslužuje više poštovanja, ali to je njihov problem. A nama, ne kažem da smo loši, to je jedna duža i ozbiljnija diskusija, ali možda je krajnje vreme da pogledamo u ogledalo i počnemo od svojih problema. Nole će već svoje rešiti…