Pobedili smo! Godina u kojoj je Sent Luis pevao bluz

Branislav Jocić 30. dec 201913:44 > 13:58
Podeli:
Patrick Smith/Getty Images

Stanovnicima Sent Luisa, popularne „kapije ka zapadu“, izuzetno teško je palo to što su Remsi otišli u Los Anđeles.

Ne samo zato što nije bilo više fudbala, već zato što su Kurt Vorner i „Greatest Show on Turf“, uz čuveni luk, bili simbol ovog grada. Videlo se i da je Šon Mekvej zajedno sa Džeredom Gofom na putu ka nečem velikom, ali da će se to „veliko“ desiti u Los Anđelesu.

Bejzbol ekipa Kardinalsa je dobra. Imaju 11 MLB titula i sada su bili u plej ofu i to se nikada nije dovodilo u pitanje, ali Sent Luis hoće uvek više, ne želi da bude samo „kapija“.

Povezano

Da bi se to promenilo, morala je da se desi jedna stvar. Da hokejaši Bluza osvoje Stenli kup prvi put u istoriji. 161 dan pre nego što će se to desiti, ništa nije nagoveštavalo ovakav ishod. Bluzeri, iako favorizovani pred sezonu, su bili u seriji od pet poraza iz šest utakmica, što ih je ostavilo na samom dnu tabele zapadne konferencije. Otkaz je dobio trener Majk Jo a na njegovo mesto doveden je osporavani Kreg Berubi. U tom trenutku Sent Luis je bio apsolutno najlošiji tim u ligi, a kvota na to da će podići najveći sportski trofej na svetu bila je 250.

Rich Gagnon, Getty images

Pre više od 50 godina, Sent Luis je igrao finale Stenli kupa i izgubio od Montreala. Tada, jedan malo poznati kanadski novinar po imenu Aleks Trebek napravio je film o ekipi Bluza i završio ga ovom rečenicom:

#related-news_0

 „Jednog dana, jednog dana će u Sent Luisu biti Stenli kup parade“.

Treću godinu uzastopno, NHL nam pruža jednu neverovatnu priču i nije ni čudo što raste gledanost, toliko da su čak i čelnici lige u pozitivnom šoku. Pre dve sezone, Vegas Golden Najtsi su u debitantskoj sezoni ušli u veliko finale. Prošle sezone, prekinuta je agonija Vašingtona i Kepitalsa. Sada se radovao Sent Luis i pevao se bluz.

A bluz, bluz se piše iz duše, to je direktan prenos najdubljih osećanja, voda iz večnog izvora inspiracije umetnika, bluz je kulminacija decenija i decenija potisnutih emocija sa plantaža. Bluz je i inspiracija i improvizacija u isto vreme, a savršeni bluz može da se desi samo jednom. Ali, kada se desi, onda znate da ste živi.

Ovi momci su promenom trenera počeli da pevaju bluz. Odjednom, serijom od 30-10-5, dokopali su se mesta u plej ofu. Ali, ne samo to. Ovakav tim nije mogla da prati samo jedna priča. Svi koji gledaju hokej znaju koliko je važan golman u ovom sportu. Među stative Sent Luisa stao je 25-godišnji ruki Džordan Binington i u njega je ušao duh Dominika Hašeka. Draftovan je 2011. Kalio se u nižim ligama i u ovu bajku je ušao sa učinkom od cele jedne odigrane utakmice u NHL i sa negarantovanim ruki ugovorom. U decembru je smatran četvrtim izborom za golmana.

Onda, u plej ofu, Sent Luis je savladao Vinipeg, Dalas i San Hoze. Svi su ih smatrali autsajderima, ali im je možda i lakše bilo da igraju iz te pozicije. Binington je završio veliko finale protiv Bostona sa 92.7 posto odbrana, a u plej ofu je ukupno imao učinak od 91.4 posto zaustavljenih udaraca ka svom golu. U odlučujućoj sedmoj borbi velikog finala, imao je učinak 32 od 33. Vezina trofej mu je izmakao, ali Stenli kup nije.

Sve vreme, Bluzeri su uz sebe imali jednu super-navijačicu. Laila Anderson ima 11 godina i jednu veoma retku bolest sa kojom se junački bori, ali je i dalje opasna po život. Laila je postala simbol borbe hokejaša Sent Luisa i bila je na svakoj utakmici u plej ofu. Na kraju, navijači i igrači su je toliko zavoleli da su dva dana posle osvajanja trofeja, Aleks Stin i Kolton Parajko otišli u njen dom i poklonili joj šampionski prsten. I ona je šampion.

Nije ovo priča ni o jednom igraču koji je postigao gol. Iako smo ga pomenuli, nije ni o Biningtonu. Nije ovo priča ni o jednoj od utakmica u regularnoj sezoni od kada ih je preuzeo Kreg Berubi. Nije ni o seriji protiv Vinipega, ni protiv Dalasa ni protiv San Hozea. Nije ni o velikom finalu protiv Bostona. Jer, ovo je bila pobeda Sent Luisa, svakog od njih. Nije ni o super-navijačici niti o Rajanu O’Rajliju, koji je osvojio Kon Smajt trofej za najboljeg igrača u plej ofu.

Kada se došlo do sedme utakmice finala, koja se igrala u Bostonu, nekako se znalo da je ovo jedini način na koji mogu da prekinu kletvu dužu od 50 godina. Holivudski završetak nije mogao biti izbegnut. Meč kao i svaki drugi, Sent Luis je rutinski dobio sa 4:1 a osim slavlja Sent Luisa, suze jednog od najboljih igrača Bruinsa Breda Maršana bile su jedna od glavnih tema na društvenim mrežama. Pola miliona ljudi pozdravilo je šampione u nečemu što je opisano kao „najveća žurka koju je srednji zapad ikada video“.

Sent Luis odlično igra i ove sezone, ali šta god da se desi, sezona 2018/2019 će zauvek biti upisana u istoriji NHL kao ona u kojoj su svi pevali bluz…

Pročitajte sve tekstove iz naše praznične ponude #SKpaketić OVDE