Neponovljivi Mark Spic: Felps pre Felpsa

Skener 16. mar 202015:17 > 15:26
Getty Image/ Richard Heathcote

Sigurno, dok ste gledali Majkla Felpsa kako pliva do istorijske žetve olimpijskih medalja, bar jednom ste čuli: “Rekord Marka Spica iz Minhena 1972...”

Taj rekord Marka Spica iz Minhena 1972. glasi: Sedam plivačkih disciplina, isto toliko zlatnih medalja. Felps je osvojio osam iz jednostavnog razloga što je olimpijski program proširen pa je mogao da se takmiči u više disciplina.

Spic je rođen 10. februara 1950 u mestu Modesto u Kalifoniji, ali se sa samo dve godine preselio na Havaje, a šta ćete drugo raditi na Havajima nego da surfujete i da plivate. Ipak, pisanje istorije za njega nije baš bilo lako kao život na Havajima. Već sa 14 godina, bilo je jasno da je vanserijski plivački talenat, mogao je da se takmiči sa najboljim NCAA takmičarima već tada, a ako neko ima uslove da razvija talente, to su Sjedinjene Države.

Povezano

 Sa velikim nadama, Mark Spic je otišao na Olimpijske igre 1968. u Meksiko Sitiju potkrepljen sa pet zlata sa Panameričkih igara prethodne godine. Najavljivao je “čuda” i šest najsjanijih odličija. Mnogi su se smejali možda i pomalo arogantnom 18-godišnjaku, ali je jasno da bez vere u sebe, koja čak ponekad i mora da prelazi u aroganciju, nema ništa od uspeha u vrhunskom sportu. Bilo kako bilo, Spic je otišao u Meksiko Siti i osvojio bronzu na 100m delfin, srebro na 100 metara slobodnim stilom i dva zlata u štafetama.

To nije bilo dovoljno za čoveka kao što je on. Da, bio je ekstravagantan, imao je agenta, istog onog koji je Džoniju Vajsmileru obezbedio ulogu Tarzana, možda je i preterivao, možda mu je tako i rečeno. Ali, ono što je ostajalo uklesano u kamen je bilo da se drži striktnog režima treninga. Bazen mu je bio dom i sve što je hteo je da pronađe način da “skine” još koju stotinku sa svog najboljeg vremena. Znao je da, ako ne uspe u bazenu, sve ostalo pada u vodu.

Getty Image /Christopher Lee

Vođen time, vratio se kući i počeo da trenira na Indijana univerzitetu sa Dokom Kaunsilmanom, možda najboljim plivačkim stručnjakom svih vremena. U Minhenu ću osvojiti sedam zlata, objavio je, sada bez ikakvog crva sumnje. Te reči je počeo da potkrepljuje 1971. kada je osvojio 8 NCAA titula i Džejms Saliven nagradu za najboljeg amaterskog sportistu u Sjedinjenim Državama. Do tada je već 1969. i 1971. proglašavan za najboljeg plivača u Sjedinjenim Državama.

#related-news_0

 Sa nadimkom „Albatros“ (zbog neverovatnog raspona ruku), već nadaleko i naširoko čuvenim brkovima i deset svetskih rekorda iza sebe, Mark Spic se ušetao u Minhen. Sto metara slobodno – zlato i svetski rekord. Dvesta metara slobodno – zlato i svetski rekord. Sto metara delfin – zlato i svetski rekord. Dvesta metara delfin – zlato i svetski rekord. Štafeta 4×100 slobodno – zlato i svetski rekord. Štafeta 4×200 slobodno, zlato i svetski rekord. Štafeta 4×100 metara mešovito – pa, znate već…

Ipak, to njegovo istorijsko i neponovljivo dostignuće zasenio je masakr izraelskih sportista u svima dobro poznatom incidentu u Minhenu. Inače, Mark Spic, što lako možete da vidite iz njegovog imena, je bio Jevrejin u učestovao je redovno na „Makaba“ igrama u Izraelu. On to nikada nije krio i javno se zalagao protiv terorizma, što mu je donelo mnoge prijatelje i mnoge neprijatelje. Jednom je i javno kritikovao predsednika Sjedinjenih Država Ronalda Regana.

https://youtube.com/watch?v=TyXhi5I-TWs

Nakon Minhena, Spic je odlučio da nema više šta da uradi u plivanju, pa se prešaltovao na šou – biznis. Pojavljivao se kao gost u mnogim serijama, tok šouovima, reklamama, pa čak je i vodio Oskara. Bio je na pragu i da postane Džejms Bond. Sa četrdeset i jednom godinom, pomalo neozbiljno je pokušao da se kvalifikuje za Olimpijske igre u Barseloni, pošto mu je ponuđeno milion dolara ako uspe. Iako je u svim disciplinama bio brži nego u Minhenu 19 godina ranije, plivanje je isuviše napredovalo da bi uspeo…

Svojeručno, uveo je brkove u modu. A, kako su nastali ti brkovi? Tako što je u inat svom koledž treneru, koji mu je rekao da verovatno ne može, pustio brkove. Tokom sedamdesetih, prekidao je program na američkim televizijama da bi vam objasnio koliko je važno piti mleko. Skoro svaki bilbord imao je neku reklamu sa Markom Spicom.

You Tube

Njegova epska fotografija sa sedam zlatnih medalja pažljivo poređanih po njegovim grudima, je jedan od najprodavanijih postera svih vremena. Amanda Bird i Majkl Felps su imali vodootporne modele “Svoč” sata koje je patentirao Mark Spic. Ako tražite preteče modernih “plejbojeva” i ljudi koji su uveli biznis u sport, samo pogledajte Marka Spica.

Oženio se sa takođe Jevrejkom Suzi Vajner 1973. i imaju dva sina, Metjua i Džastina. Hemičar E.H. Broner ga je proglasio za proroka i ime Marka Spica se pominje u svim njegovim naučnim knjigama. U legendu je otišao sa čak 33 svetska rekorda, ali su brkovi i omiljenost kod lepšeg pola ostali. I pored činjenice da je Majkl Felps osvojio tih osam zlata u Pekingu, njegova legenda neće prestati da bledi.

Jedan je Mark Spic…