"Ledena tundra": Bez nje ne bi ni bilo fudbala

Branislav Jocić 26. mar. 202012:50 > 12:58
Podeli:
Dylan Buell/Getty Images

Ako podesimo vremeplov na 1919. godinu, američki fudbal je i dalje uglavnom ličio na ragbi. Pas unapred je tek počeo da se razvija i uglavnom se išlo na trčanje za “tri jarda i oblak prašine”.

 U mestašcu Grin Bej, Viskonsin, Erlu “Kurliju” Lembu je sinula ideja da osnuje fudbalski klub. Jer, tada su se klubovi osnivali u malim gradovima, i više su bili ideja, koncept, nego nešto opipljivo, pravo.

Da bi napravio nešto opipljivo i pravo, trebalo mu je 500 dolara, a jedna kompanija za pakovanje mesnih proizvoda bila je spremna da ih pozajmi Lembu i Džordžu Vitniju Kalhunu, ali uz uslov da ih vrati uz kamatu i da nekako u ime kluba inkorporira i njihovo ime. Tako su 1919. rođeni “Pekersi”, možda i najromantičnija priča u američkom sportu.

Grin Bej je najmanje sportsko tržište, odnosno, ubedljivo najmanji grad sa profesionalnim timom u bilo kom sportu. Grin Bej je jedini klub u svim američkim profesionalnim sportovima, kojim i dalje upravljaju vlasnici akcija. Dakle, Pekersi su bukvalno vlasništvo građana Grin Beja. Ako imate akcije, imate i prednost u kupovanju karata za utakmice. Kada se rodite u Grin Beju ili okolini, postajete vlasnici akcija Peka.

Ovaj klub ima dušu, ima i neverovatne navijače koje ne mrzi da podrže svoj tim i po nepodnošljivoj hladnoći koja zavlada pri kraju sezone. U stvari, tada im je čak i zanimljivije. Oko Pekersa i Lembo filda je neka posebna aura, što zbog istorije, što zbog gore navedenih podataka. Navijali za njih ili ne, morate da se složite da je teško zamisliti NFL bez njih, jer oni su jedni od osnivača i simbola ove lige.

Getty Images Sport

Grin Bej ima najviše šampionskih titula od osnivanja NFL-a, 13. Četiri od njih došle su u Superboul eri (od 1966). Oni su dobili i prva dva Superboula, pa zato trofej šampiona NFL-a nosi ime legendarnog Vinsa Lombardija. A kad smo već od “Svetog Vinsa”…

Možda Don Šula ima više pobeda, možda Čak Nol i Bil Beličik imaju više Superboulova, možda je Don Korijel svojim “Er Korijel” napadom izmenio sport, možda je Brejdi odveo ligu na viši nivo, ali niko nije ostavio veći trag u NFL-u od Vinsa Lombardija.

Imao je malo sreće da se uspon njegovih Pekersa početkom šezdesetih podudara sa razvojem tehnologije, pa je tako cela Amerika mogla da vidi preko malih ekrana “Zlatnog dečka” Pola Horniga, Barta Stara, Reja Ničkija, Džerija Krejmera i Džimija Tejlora. Mogla je da vidi i Lombardija kako stalno nešto gunđa kraj aut linije.
Bez sumnje, ta generacija Pekersa je prelomila da fudbal preuzme primat od bejzbola kao najpopularniji sport u Americi, što traje i dan danas.

Njihov čuveni “svip” niko nije mogao da zaustavi. Svip je prilično jednostavna akcija trčanjem, ali Lombardi, Pol Hornig, Džeri Krejmer i Džimi Tejlor su to doveli do savršenstva. Lombardi je imao jednostavno objašnjenje akcije: Jedan blokira levo, drugi blokira desno, treći utrčava sa loptom “na livadu”. Ko je imao koju ulogu zavisilo je od protivnika, rezultata i pozicije na ternu, ali svi su mogli sve.

Ali, još jedna veća, humanija stvar krasila je Lombardija. Vins Lombardi je bio daltonista, ali ne u pravom smislu te reči. Tada je još bilo problematično imati više tamnoputih igrača u timu, ali on se nije obazirao na to, birao je po kvalitetu, ne po boji kože. Možda je bio tiranin, možda je imao izuzetno teške trening kampove, ali je bio fer. Strog, ali fer. Rekao je jednom, verovatno pola u šali “tretiraću vas sve isto, kao pse”

Povezano

Lombardija najbolje opisuje citat: “Gospodo, mi smo ovde da jurimo perfekciju. Jurićemo je, dobro znajući da je nikada nećemo stići, ali u tom procesu, uhvatićemo bar malo majstorstva“,

Na žalost, zbog raka, od kojeg je ubrzo i preminuo, morao je da se povuče sa mesta trenera 1967. Svi su živeli po “Lombardijevom vremenu” u Grin Beju. To je značilo da ako je trening u 11, morate da se pojavite u 10:50. Ako se pojavite u 10:55, zakasnili ste. Posle njega, usledile su sušne godine.

Navijači i vera ih nisu napuštali, iako su ih ponižavali uglavnom Bersi, najveći i najstariji rivali. Tada je i ulazak u plej of doživljavan kao veliki uspeh. Nemogućnost da pronađu idealnog kvoterbeka i staromodno shvatanje uprave da ne daje novac na velike ugovore i slobodne agente značilo je tugu. Ali, ne i prazne tribine i nedostatak nade u bolje sutra.

To bolje sutra došlo je početkom devedesetih, kada se povredio kvoterbek Don Mekauski i šansu dobio jedan neotesani mladić iz Misisipija po imenu Bret Farv u klasičnom “dok jednom ne smrkne, drugom ne svane” primeru. Kako se nešto što se piše “Favre” čita na taj način, verovatno i dalje nikome nije jasno, kao što nikome nije jasno kako je uspeo da odigra 16 godina bez propuštene utakmice, a nije da nije primao udarce i nije da nije imao povrede. Daleko od toga.

Farv je bio tipični momak sa juga, nije krio taj akcenat, nije ga bilo briga to što nosi Wrangler farmerke, jednostavno je bio ono što jeste. Posle svakog uspešnog poteza, pokazivao je pomalo naivnu, dečiju radost. On bi pokušao da baci pas hvataču iako je video da ga pokrivaju tri defanzivca. I na zaprepašćenje svih, obično je uspeo. “Izmišljao” je akcije, improvizovao i dovodio protivnike i trenera Majka Holmgrena do ludila. Pitanje je koga od ta dva više.

Mike Ehrmann/Getty Images

Dan nakon što mu je preminuo otac, odigrao je u Ouklendu jednu od najboljih utakmica u karijeri. Zamislite, dobio je ovacije u “Crnoj rupi”. Farv je bio omiljen jer je običan Amerikanac mogao da se identifikuje sa njim, imao je za šta da navija.

Povezano

Ali, Farv nije mogao do titule bez velike pomoći. Velika pomoć, u svakom smislu te reči, došla je u vidu “ministra odbrane” Redžija Vajta. Vajt, koji na žalost više nije sa nama, je bio slobodan agent i rekao je, kada je napuštao Filadelfija Iglse, da će mu Bog reći koji klub da izabere. Trener Majk Holmgren ga je pozvao telefonom i rekao: “Dobar dan, ovde Bog, kažem ti da dođeš u Pekerse”.

Sve kockice su se sklopile 1996. kada su razmontirali Nju Ingland u Superboulu. Titula se vratila u “grad titula”. Lombardijev trofej se vratio kući Sledeće godine, izgubili su Superboul od Denvera, iako su bili veliki favoriti. Taj je bio za Džona, za Džona Elveja.

Verovatno niko nije ni sanjao da Farv više nikada neće videti Superboul. Nekoliko puta su bili blizu i uglavnom bi on zabrljao kada je bilo najpotrebnije (finale NFC-a protiv Džajantsa 2007). Imao je posle kratke izlete u Džetse i Minesotu, ali ovde pričamo o Pekersima.

Kada je otišao, uprava je imala spremnu zamenu, čak možda i prespremnu zamenu. Aron Rodžers je navikao da čeka. Čekao je na draftu nekoliko sati, jer je bio projektovan kao jedan od prvih pikova, a izabran je tek pri kraju prve runde.

Čekao je onda da se Farv povuče čitavih pet godina godina. I nije mu bilo prijatno, jer je znao da ima talenat i da može odmah da “uskoči”. Farv se nije baš fer ophodio prema njemu, govorio je da je “njegov posao da igra, a ne da sprema nekoga da ga nasledi”. Rodžers je odlučio da se time čeliči umesto da gubi živce.

Ali, baš zato je mogao odmah da bude bačen u vatru. Grin Bej se ponovo popeo na vrh u sezoni 2010. kada su savladali Pitsburg u Superboulu. Bili su izuzetno blizu i 2014. kada su bukvalno sami sebe pobedili u finalu NFC-a protiv Sijetla. I ove godine stigli su do finala konferencije, gde ih je pregazio San Francisko. Ipak, zbog činjenice da imaju Rodžersa, mladog genija Meta Leflura i upravu koja je konačno spremna da se „otvori“, budućnost izgleda veoma svetla.

Quinn Harris/Getty Images

Grin Bej i Lembo fild su više od fudbala, više od sporta. “Pek” ima navijače od Australije do Havaja. “Lembo lip” (kada igrač koji postigne tač daun skoči među publiku) je simbol ljubavi koja traje malo više od 100 godina i jača je iz dana u dan. „Ledena tundra“ je nešto što izaziva strahopoštovanje u svakom iskrenom ljubitelju NFL-a.

Oni vole sir, njihov grad ima stanovnika malo manje od onoga koliko je kapacitet Lembo Filda i dok bude američkog fudbala, oni će biti jedan od simbola ovog sporta, kakav god da je rezultat. Zaista, možete li da zamislite NFL bez “Ledene tundre”, zelenog i žutog? I da, znate li koliko sada vredi ova franšiza? Tričavih 2.85 milijardi dolara…