Blistavi um Bila Beličika

Kevin C. Cox/Getty Images

Jedino kada bi sam Bog tražio intervju od Vilijama Stivena Beličika, možda bi dobio neki opširniji odgovor. Možda.

Ali, sa verovatno najmanje reči u istoriji, Beličik je napravio najuspešniju dinastiju u NFL. Kako?

Moramo pre svega da razumemo da je Bil Beličik sin Stiva Beličika, čoveka koji je bio na frontu u Drugom Svetskom ratu i odlikovanog člana američke mornarice. Jedina stvar koju je Stiv voleo više od domovine je bio fudbal. Stiv je bio jedno od petoro dece Marije Barković i Ivana Biličića, koji su krajem 19. veka iz mesta Draganić u Hrvatskoj došli u Sjedinjene Države.

Povezano

Moramo razumeti da je Bil striktno, vojnički vaspitavan i da nije znao ništa osim toga. Možda bi, u sadašnjem stanju sveta, bilo lepo da imamo više komada Bila Beličika (ne mislim na vojsku nego na vaspitanje :).

Naučen sam da ako nemam šta pametno da kažem, da ne kažem ništa“, pričao je Bil.

Počeo je da se probija na veliku scenu kao defanzivni koordinator Njujork Džajantsa krajem osamdesetih. Njegov diplomski rad, može se reći, bio je Superboul 1991. protiv Bafalo Bilsa.

Uspeo je da zaustavi njihov „nou hadl“ napad tako što je uporno trčanjem trošio vreme i umarao igrače Bafala. Sa defanzivne strane, znajući koliko je brz napad Bilsa, ostavljao bi im prostor za trčanje, ali ne i za dodavanja. Uspeo je da zbuni njih pre nego što bi oni njega zbunili brzim izvođenjem lopte i egzekucijom akcije. Možda zvuči jednostavno, ali niko pre njega nije to ni probao, a kamo li uspeo.

Adam Glanzman/Getty Images

Beličik je tako zaradio mesto trenera Klivlend Braunsa. Tamo je bio od 1991. i strpljivo gradio tim. Bili su bolji iz godine u godinu i smatrani su favoritima 1995. dok nije, sredinom sezone, objavljeno da se sele u Baltimor. Da nije te vesti i opšte konfuzije u Klivlendu 1995. verovatno bi i tamo uradio nešto veliko, ali ipak su to Klivlend Braunsi pa je, zajedno sa franšizom, i on napustio Ohajo te 1995.

Od 1996 do 2000. imao je čudan period. Uglavnom je pratio Bila Parselsa, sa kojim je sarađivao i u Džajantsima. Možda su kao ličnosti sušte suprotnosti, ali ono što im je zajedničko je da cilj opravdava sredstvo i da nema te prepreke koju neće preskočiti da bi se njihov tim poboljšao i došao do pobede.

Godine 2000. Parsels se dogovorio sa upravom tima da ga Beličik nasledi kao trener Džetsa, najavljena je konferencija za štampu, ali umesto da priča o tome kako će vratiti Džetse na staze stare slave koje je utabao Džo Nejmat, on je pokazao maramicu sa napisanom ostavkom, verovatno ljut zato što mu je rađeno iza leđa. Bilo je to tako tipično za Džetse, zamislite, mogli su sve ove godine da imaju Beličika kao trenera.

Maddie Meyer Getty Images Sport

Mladi i ambiciozni vlasnik Nju Ingland Petriotsa Robert Kraft je već duže vreme pratio Beličika i želeo da ga dovede. Ali, pošto je Bil imao ugovor sa Džetsima i oni nisu hteli da ga daju divizijskom rivalu, kompromis je postignut u vidu trejda: pik prve runde drafta i nešto keša za sjajnog trenera.

Ostatak verovatno znate. Za ovih 20 godina u Bostonu, osvojio je šest titula, devet puta ušao u Superboul i postao član odabranog kluba trenera sa više od 300 pobeda. Jedini je nešto video u Tomu Brejdiju i izabrao ga na draftu. Kako ovaj čovek uspeva maksimalno da iskoristi svakog igrača na rosteru i svakom pronađe pravu poziciju? Ali, i dalje, nakon poraza, neće od njega dobiti duži citat od:

„Idemo dalje. Idemo u Sinsinati“

Pošto Beličik neće da priča, hajde onda da vidimo šta drugi kažu o njemu. Naravno, najbolja osoba za tako nešto je Tom Brejdi, jer se njihove karijere i uspesi neminovno prepliću.

„Iskreno, mislim da nikada nisam video nekoga ko je gledao više filma sa utakmica u životu. Pre utakmice sa nekim timom, on zna sve, zna šta radi svaki igrač i kako se kreće. Siguran sam da ponekad provede 16 ili 20 sati dnevno proučavajući film“.

#related-news_0

 Brejdi kaže da Beličik ima i zanimljiv način da „drži koncentraciju“ svom timu.

„Pre utakmice nas propituje, zaustavi film i kaže: Koja je ovo akcija, ko je ovde pogrešio? Ponekad bude neprijatno jer je jasno da ste vi taj koji je pogrešio i da je zbog toga zaustavio film i da je zbog toga pitao baš vas“.

Nikada se nije sumnjalo u defanzivnu genijalnost Bila Beličika, a u napadu, uzima ono što mu odbrana da. Tako je naučio i Toma Brejdija. Retko ćete videti Brejdija da izigrava Rodžersa i Mahoumsa jer on to nije, ali ono što radi, radi savršeno. Retko ćete videti Džulijana Edelmana da trči rutu dužu od 10 ili 15 jardi, ali kada krene onu rutu po sredini, znate da će prvi daun biti osvojen. Ništa kod Bila i Nju Inglanda nije spektakularno, osim što nikako ne možete da ih pobedite.

Jim Rogash/Getty Images

Beličik ima svoj sistem i niko nije veći od tog sistema. Svake godine, promeni se mnogo igrača, ali Patriote stalno uspevaju da uđu u doigravanje. Ako se ne podredite njemu, jednostavno je, nećete više biti deo sistema, što je potvrdio i legendarni Ron Gronkovski.

„Sa njim, uvek morate da imate svoj šešir za razmišljanje. Ako vi imate neko pitanje, on vam postavi još jedno pitanje kao odgovor. Nemoguće je da ga prevarite i da vaša bude poslednja“, govorio je Gronk.

Ali, Beličik nikada nikog nije bacio „pod autobus“. Nikada nikog lično nije okrivio za neki poraz. Kao što je sistem zaslužan za pobede, tako je zaslužan i za poraze.

Idemo dalje. Idemo u Sinsinati“.

https://youtube.com/watch?v=veQQ95kbvUU

Beličik zna kratkim, ali jakim sloganima da motiviše svoj tim. Uglavnom se njegovi govori svode na „Snaga jednog vuka je u čoporu“ ili „Uradite svoj posao“. Teško ćete ga uhvatiti da diže ili spušta ton, ali teško ćete uhvatiti nekoga da ga ne sluša.

Beličik je jedini koji može da „vrati iz mrtvih“ igrače kao što su Rendi Mos, Darel Rivis, Kori Dilon, Rodni Herison, Dion Luis…

„On je trener kakvog vole igrači. Znate ono kada kao igrač pomislite da biste na njegovoj poziciji vi bili baš takvi. E, to je Bil Beličik“, objasnio je Dion Luis.

I za kraj, ako ovo nije dovoljno da dočaramo veličinu Bila Beličika, da pogledamo njegovo „trenersko stablo“. Direktno od Beličika učili su trener Hjustona Bil O’Brajen, trener Tenesija Majk Vrejbel, koji ga je, gle ironije, izbacio iz plej ofa početkom ove godine, trener Detroita Met Patriša, trener Majamija Brajan Flores, a tu su i recimo, Romeo Krenel, Čarli Vajs, Erik Manđini, Džoš Mekdanijels, sve poznata imena. Ali ni to nije sve, ako se okrenemo koledžu tu su Nik Sejban, jedan od najuspešnijih NCAA trenera ikada, Kirk Ferenc i Pet Hil.

Barry Chin/The Boston Globe via Getty Images

Kao i svaka uspešna dinastija, Beličik i Patriote su omraženi. Možda i jesu izduvali lopte pred meč protiv Indijanapolisa. Možda i jesu špijunirali Džetse. U stvari, verovatno jesu. Ali, mislite li zaista da ne bi i ovako i onako dobili te mečeve? Sada, čeka ga potpuno novi izazov. Treba nastaviti dominaciju u AFC bez Toma Brejdija, verovatno najvećeg svih vremena.

Da li biste smeli da se kladite protiv Bila Beličika?