Sonja Heni: Prva ledena princeza

Podeli:
Getty Images/Bongarts/Getty Images

Sonja Heni nikada nije bila obična.

Drugo od dvoje dece Vilhelma i Selme Heni rođeno je po najvećoj vejavici koju je Oslo do tada video. Samo, trebalo je da bude proleće zato što je bio 8. april 1912.

Povezano

 Njen otac je imao veoma razvijen posao sa kožom i ona je od malena bila imućna i iznad ostalih. Pored toga, njen otac je bio i svetski šampion u biciklimu, pa je svoju decu terao da se oprobaju u velikom broju sportova. Pored plivanja, tenisa i konjičnog sporta, pokazalo se da su i Sonja i njen brat Lif najbolji u umetmičkom klizanju. Prve profesionalne klizaljke dobila je tako što je plakala dok ih joj roditelji konačno nisu kupili.

Čim je počela ozbiljno da se bavi klizanjem, Henijeva je napustila školu. Imala je kućnu edukaciju, jer su roditelji mogli to da joj priušte. Pored toga, iz Rusije je došla čuvena Balerina Tamara Karsavina, da bi je transformisala u veliku klizačicu i veliku damu. Verovali ili ne, Sonja Heni je sa 9 (devet) godina postala šampionka Norveške, a sa 11 je već bila na Olimpijskim Igrama u Šamoniju.

Getty Images Bongarts

Razumljivo, tu je bila poslednja, ali već tri godine kasnije, postala je šampionka sveta. Već 1928. u Sent Moricu, usledilo je i olimpijsko zlato. U međuvremenu je dva puta postala i šampionka Evrope. Titulu svetske šampionke osvajala je deset godina zaredom. Uzela je ponovo olimpijsko zlato 1932. u Lejk Plesidu, pa i treće 1936. u Garmiš Partenkirhenu, što će joj biti i poslednje zvanično takmičenje.

Može se slobodno reći da je Sonja Heni postala prva „selebriti ikona“. Onako plava, lepa i slavna, krala je srca muškoj populaciji i verovatno je prva osoba koja je morala da ima policijsku pratnju gde god je išla, jer nije bilo drugog načina da se odbrani od obožavalaca. Nakon dominacije u klizanju, gde je prva izvela neke skokove i piruete i postavila nove standarde, Sonja Heni se preselila u Holivud.

U Sjedinjenim Državama vladala je prava pomama za njom. Koliko god da se trudila, nije mogla da ispuni sve zahteve za pojavljivanja na klizačkim egzibicijama. Snimila je i prvi film po imenu „Jedan u milion“ za studio FOX, i imala nezabeležen uspeh na blagajnama. Postala je jedna od najtraženijih i najplaćenijih osoba u to vreme. 1938. napisala je autobiografiju, koju je 1954. preradio njen brat Lif i napisao kako je bila opsednuta slavom i seksom i kako je bez stida koristila sebe i svoju porodicu u propagadne svrhe.

Pred Drugi svetski rat, Henijeva je bila na visini moći i procenjuje se da je zarađivala nekih dva miliona dolara godišnje, za to vreme nezamislivu sumu. Reklamirala je svoje filmove ekstravagantnim nastupima na ledu, ili je svojim ekstravagantnim nastupima na ledu reklamirala svoje filmove. Kako god hoćete. Bila je treća najpopularnija ličnost Holivuda iza Klerka Gejbla i Širli Templ.

Getty Images Bongarts

Postala je punopravna građanka Sjedinjenih Američkih Država 1941. Za to vreme, dok je Hitler harao Evropom, ništa od njenog imanja u Norveškoj nije dirano jer je u kući imala sliku sa autogramom samog Firera. Čak joj je on lično čestitao zlato na Igrama u Garmišu 1936. Osim svega lepog i pionirskog što je uradila, ovo je ono što joj se najviše zamera.

Povezano

Polako, teret slave i stalnih nastupa i putovanja počeli su da uzimaju svoj danak. Sonja Heni je počela da se odaje flaši i njena lepota i osmeh počeli su da blede u alkoholu. Zbog toga je FOX 1950. raskinuo ugovor sa njom i njenu ulogu klizačice – zabavljačice zauzela je Barbara En Skot.

Posle toga, došle su mnoge ledene princeze, ali uvek je prva sa kojom tu „novu“ uporede je Sonja Heni.

Getty images/Bongarts

Probala je ponovo 1953. na turneji „Holiday on ice“, i to je imalo priličan uspeh, ali sledeća turneja po Južnoj Americi pokazala se potpunom katastrofom i tu je bio njen kraj. Odlučila je da se povuče iz javnog života. Koliko brzo se vinula u zvezde, toliko brzo se i ugasila. Imala je nadimke „Beli labud“, „Pavlova na ledu“, ali i „Gospođica vreća para“.

Godine 1965. doktori su otkrili da ima leukemiju, a preminula je u 57, godini u avionu između Pariza i Osla 1969. Udavala se tri puta, imala bezbroj afera, a sa poslednjim suprugom i oreolom prave sportske i prve „selebriti ikone“, sahranjena je u aleji velikana u Oslu. Otišla je, kao što je radila i sve ostalo, po svojim pravilima…