Sportske kletve

Getty Images

Neke stvari je teško objasniti na racionalan način. Od početka čovečanstva, ljudima je bilo najlakše da to što ne mogu dedukcijom, pripišu natprirodnom.

Isto važi i za sport. Kada vas splet neverovatnih okolnosti spreči da godinama, čak i decenijama osvojite nešto, onda ste pod “ketvom”. Evo i nekih najpoznatijih i najzanimljivijih.

Kletva Bambina: Bejb Rut je jedan od najboljih bejzbol igrača svih vremena. On je iz Boston Redsoksa prodat Njujork Jenkisima za 125.000 dolara što je bila ogromna suma te 1919. godine. Iako ih “Bambino” nije direktno prokleo, Redsoksi nisu uspeli da osvoje titulu čak 86 godina do 2004. Osvojili su je tako što su u finalu Američke lige savladali Jenkise nakon što su gubili sa 3-0. Nema boljeg načina da se skine kletva. Za 86 godina posta Bostona, Njujork je osvojio 15 titula. Koliko su ozbiljno shvatali ovo u Bostonu, pokazuje činjenica da se jedan most u Bostonu zove “Skretanje kletve” i Krejg Šonesi je napisao knjigu “Kletva Bambina” 1990.

David Banks/Getty Images

Kletva „Bilijeve koze”: Selimo se u Čikago i u 1945. godinu. Navijač bejzbol tima Čikago Kabsa i vlasnik taverne “Bili” Vilijam Sijanis došao je na jednu utakmicu sa kozom po imenu Marfi . Legenda kaže da je Marfi neprijatno mirisao i uznemiravao goste, pa je Sijanis isteran i to na veoma neprijatan način i da je zato “bacio kletvu” na stadion “Vrigli Fild” i celu franšizu Kabsa. Mnogo puta izgubivši na srceparajuć način, Kabsi su čekali titulu do 2016. Ukupno su je čekali, verovali ili ne, čak 108 godina pošto su prethodnu Svetsku seriju osvojili 1908. godine. Status simpatičnog gubitnika može da godi neko vreme, ali sigurno ne 108 godina. Ako želite više da saznate o ovoj kletvi pogledajte film “Catching hell”.

Povezano

Kletva “Bayer Neverkuzen”: Fudbalski klub Bajer Leverkuzen je jedan od najpoznatijih u Nemačkoj. Oni su pravi nemački klasik, velika firma sponzoriše tim, ali se sve ipak bazira na “proizvodnji” fudbalera. Čak i kada se kupuju igrači, nikada se ne preteruje sa sumama. Bajer ima titulu UEFA kupa i jedan nemački kup, ali ima toliko drugih mesta da teško mogu da se izbroje. Ipak, mi smo probali. Pet puta su bili drugi u Bundesligi, izgubili su tri finala DFB Pokala i jedan superkup. Izgubili su i ono finale Lige šampiona 2002. U Nemačkoj su i dobili nadimak “Vicekuzen”. Iako nema direktne kletve, ovde definitivno nešto postoji. Možda je “Baj Arena” izgrađena na nekom drevnom tevtonskom groblju ili tako nešto.

Getty images/Octavio Passos

Kletva Bele Gutmana: Mađarski stručnjak Bela Gutman došao je u Benfiku 1959. i odveo „orlove“ do dve evropske titule. Kada je posle tih uspeha, razumljivo, zatražio povećanje plate, umesto toga dobio je otkaz. Legenda kaže da je na vratima poručio čelnicima Benfike da „neće osvojiti evropski kup sledećih 100 godina“. Od tada, lisabonski velikan je igrao u osam evropskih finala i zabeležio isto toliko poraza. Procenite sami.

Birmingem Siti: Lokalni romi prokleli su 1906. fudbalski klub Birmingem, koji je izgradio novi stadion „Sent Endrjus“ na mestu gde su oni živeli. Kletva je trebalo da važi 100 godina, ali možda ne računaju ratove ili tako nešto, pošto je Birmigem i dalje u Čempionšipu bez prevelikih izgleda da se uskoro vrati u elitu. Za to vreme, osvojili su samo jedan Liga kup 2011. a koliko su ozbiljno shvatili ovu kletvu govori činjenica da su određeni menadžeri urinirali pored sve četiri korner zastavice i da su dovođeni i pravi sveštenici da isteraju demone sa stadiona. Moraće malo više da se potrude.

Wikipedia

Amerika de Kali: Ovaj kolumbijski klub je navodno pod kletvom od 1948. Jedan od vlasnika, Benhamin Urea, bio je tada protiv prelaska kluba u profesionalce (zato što su finansije dolazile iz, blago rečeno, sumnjivih izvora) i rekao da „možete da radite šta hoćete, ali Bog vam neće dati titulu nikada“. Tako je i bilo više od 30 godina uz mnoge pokušaje egzorcizma. Postali su šampioni Kolumbije 1979. ali kletva je i dalje čuvala trofej Kopa Libertadores van klupskih vitrina. I dalje ga čuva uz četiri poraza u finalu od kojih se ne zna koji je bolniji. Mnogi veruju da kletva ne dolazi od Uree, već od proste činjenice da imaju đavola sa trozupcem u grbu.

Engleska i penali: Ako hoćete da iznervirate Engleza, samo mu pomenite penale. A možete i da budete malo ličniji pa da kažete: Kris Vodl, Geret Sautgejt ili Stjuart Pirs. Engleska do 2018. i osmine finala Svetskog prvenstva sa Kolumbijom nikada nije dobila penal seriju na najvećim turnirima.

Pier Marco Tacca / Getty Images

Kletva Arona Remzija: Ovu bizarnu kletvu verovatno svi znate zato što se već godinama provlači kroz tabloide. Ali, zaista je bizarna. Naime, kada velški fudbaler postigne gol, svaki put nedugo posle toga umre neka poznata ličnost. „Žrtve“ Remzijeve kletve su redom: Osama Bin Laden, Stiv Džobs, Pukovnik Gadafi, Robin Vilijams, Pol Voker, Dejvid Bouvi, Bert Rejnolds, Rodžer Mur, Džordž Buš Senior, Luk Peri, Hosni Mubarak i Stiven Hoking…

#related-news_0

Kletva Bobija Lejna: Bobi Lejn je bio najbolji kvoterbek NFL pedesetih godina prošlog veka. Osim što je dominirao na terenu, voleo je da popije, čak i na poluvremenu utakmice. Igrao je za Detroit Lajonse, donosio im titule, a kada su ga trejdovali u Pitsburg 1958, Lejn je rekao da „neće pobediti sledećih 50 godina“. I desilo se tačno to. Kada je kletva trebalo da se skine, imali su 2008. spektakularnu sezonu i zabeležili zavidan skor od 0-16. Na žalost po navijače Lajonsa, izgleda da kletva i dalje traje…

Getty Images Sport

Kletva „medenih meca“: Čikago Bersi su 1977. odlučili da je vreme da počnu da prate trendove i napravili ekipu čirlidersica koje su nazvali „Honey Bears“ (medene mece). Ali, konzervativnom vlasniku Džordžu Halasu se nije baš svidela ta ideja kada ih je video uživo i rekao je da „ovo“ i fudbal nemaju nikakve veze. Odlučio je da im ne produži ugovor koji je isticao 1985. Halas je preminuo 1983, odluka je ostala na snazi jer ju je podržala njegova ćerka Virdžinija, koja je preuzela franšizu. Naravno, baš od tada, Bersi nisu osvojili NFL titulu. Nikada protiv čirlidersica! Ne dirajte čirlidersice!

#related-news_0

Kletva grada Bafala: U Bafalu postoje dva godišnja doba, jedno je zima, a drugo je „uskoro će zima“. Baš zato nije fer prema stanovnicima ovog grada da nemaju niti jednu titulu u profesionalnom sportu, ali život uglavnom nije fer. Ni hokejaši, ni fudbaleri, ni košarkaši dok je klub postojao nisu osvojili titulu. Posebno bole četiri uzastopna poraza Bilsa u Superboulu početkom devedesetih. Postoje dve teorije zašto Bafalo nema sreće. Prva je da je grad napravljen na mestu gde su nekada živeli Venro Indijanci koji su krvavo proterani. Druga kaže da je grad proklet zato što je tu ubijen predsednik Vilijam Mekini 1901.

Mike Ehrmann, Getty Images

Staza Taladega: Ova prelepa staza je najduži oval u NASCAR šampionatu, ali i dom bezbroj bizarnih priča. Recimo, 1973. ruki godine Leri Smit je poginuo nakon užasne nesreće. Kasnije u istoj trci, Bobi Ajzak je jednostavno izašao iz svog automobila i odustao od trke. Izjavio je da mu je „neki viši glas rekao da to uradi“. Tokom godina, na Taladegi se desila jedna fatalna helikopterska nesreća, jedan mehaničar Tima Penske izgubio je nogu koja je ostala zaglavljena između dva automobila u boksu.

Godine 1975. Rendi Ovens, mehaničar ekipe Peti izgubio je život zbog eksplozije rezervoara, za koji se ispostavilo da je sabotiran, a i dalje nije otkriveno ko je to uradio. Bobi Alison je imao tešku nesreću 1987. a devet godina kasnije, predsednik američkog trkačkog kluba Bob Loga poginuo je u saobraćajnoj nesreći na parkingu. Poslednja žrtva kletve Taladege je vlasnik tima ARCA Džejms Hilton, koji je poginuo 2018. u neposrednoj blizini staze u sudaru.

Jerry Markland/Getty Images

I za ovu kletvu postoji više objašnjenja, ali najviše se koristi to da je staza izgrađena na drevnom indijanskomg groblju i da je lokalni šaman bacio kletvu na ovo mesto kada je saznao da će ostaci njegovih predaka biti prekriveni trkačkim ovalom.

Postoji još mnogo kletvi koje je teško objasniti zdravim razumom i povezane su sa sportom (Madenova kletva, kletva dresa sa“dugom“ u biciklizmu), ali i ovo je već bilo na granici previše informacija, bar po skromnoj proceni autora, pa je zato vreme da stanemo. Nadamo se da ste uživali.