Božiji sejfti

Branislav Jocić 7. jan. 202120:004 komentara
Podeli:
Troy Polamalu
Troy Polamalu

Troj Polamalu je verovatno najveći fudbalski paradoks ikada.

Bivši sejfti Pitsburg Stilersa bi vas sravnio sa zemljom, onda bi vam dao ruku i blagim, skoro dečijim glasom rekao „Bog te blagoslovio“. A onda ponovio postupak. Opet, reći da je Troj Polamalu bio sejfti bilo bi ograničavanje njegovog znanja i mogućnosti. Mogao je da trči za protivničkim hvatačima kao kornerbek, mogao je da zaustavi trkača kao lajnbeker, a mogao je i da skoči na kvoterbeka kao defanzivni linijaš. Troj Polamalu je bio jedan od onih za koje niste morali mnogo da znate o NFL, ali ste znali da gledate nešto posebno kada ga vidite.

Samoanskog porekla, rođen je u mestu Santa Ana u Kaliforniji 19. aprila 1981. kao Troj Aumua. Kako je sam rekao, to je bio „grad pacova“. Za vreme letnjeg raspusta, majka bi ga vodila kod ujaka na selo u Ohajo i svaki put je želeo da ostane i molio je majku da ga ostavi u Ohaju sve dok nije pristala.

Briljirao je u bejzbolu, atletici, košarci i fudbalu. Ali, najviše se isticao u američkom fudbalu, gde je igrao i odbranu i napad i specijalne timove i bio nezaustavljiv. Zavladao je veliki rat velikih koledža za njega, ali niko nije znao da je on odavno odabrao. Troj je, naravno, mogao da igra samo za USC Trojance, za trenera Pita Kerola, rekavši da je „viša sila“ napravila izbor umesto njega. U međuvremenu, iz poštovanja prema njoj, kada je postao punoletan, uzeo je majčino prezime Polamalu.

Troy Polamalu
Troy Polamalu

Za četiri sezone u Los Anđelesu, postao je legenda možda i najlegendarnijeg koledž programa sakupivši 278 obaranja, 6 presečenih lopti, 4 blokirana panta i 3 tač-dauna kao sejfti (poslednji, ili najdublji igrač u odbrani). Ali, ono što su saigrači primećivali i što se sve više povezivalo sa njim je „duhovno prisustvo“. Osim fudbala, Polamalu je detaljno proučavao Stari zavet i uporno govorio da „ne želi da fudbal bude njegov identitet, već samo deo njegovog identiteta“.

Došlo je vreme za NFL draft 2003. Zato što nije bio krupan, kao što NFL konvencija kaže da bi sejfti trebalo da bude, i zbog problema sa kolenom, projektovan je kao pik pri kraju prve runde ili na početku druge runde drafta. Ali, kao i uvek za odbrambene igrače, Pitsburg Stilersi su znali bolje, pa su napravili trejd da bi došli do 16. pika i bez razmišljanja prozvali njegovo ime.

U prvoj sezoni, mučio se sa povredama i sa lošim akcijama defanzivnog koordinatora Lija Flauersa. Menjao se sa Timom Loganom kao starter, sve dok svoju čvrstu ruku nije umešao glavni trener Bil Kauer. Flauers je otpušten, Polamalu je postao starter i još nešto: Dobio je potpunu slobodu.

Troy Polamalu
(Photo by Rick Stewart/Getty Images)

„Rekao mi je: Ako vidiš šansu da napadneš kvoterbeka, napadni ga. Nemoj da razmišljaš o akciji koju smo pozvali. Nemoj da „luduješ“, ali ako vidiš šansu da uradiš nešto, iskoristi je“, priseća se Polamalu.

I tako je rođena legenda koja će trajati celu deceniju.

Sa Stilersima, Polamalu je osvojio dva Superboula. Prvi 2006. sa Bilom Kauerom a drugi 2009. sa Majkom Tomlinom. Kada je došao Tomlin, Polamalu je imao istu slobodu jer, zašto menjati nešto što je već funckcionisalo.

U legendu je ušla i kosa Troja Polamalua. Duga i kovrdžava, često predmet podsmeha, još češće na reklamama, tvrdio je da se nije šišao od 2000. kada ga je naterao trener na koledžu. Igrači su to koristili da bi ga oborili hvatajući ga za kosu, jednom je protivniku iz Kanzas Sitija ostao čak pramen Polamaluove kose u rukama. Esktremno brz, pa čak i nasilan na terenu, Polamalu je bio potpuno drugačiji kada se završi utakmica.

„Znao sam da je on poseban i tako sam ga i trenirao. Ako imam nešto da mu kažem, morao sam da sačekam da me pogleda u oči. Ako mu je glava bila sagnuta, onda ga ne uznemiravam. Kada me pogleda u oči, onda sam znao da je spreman za komunikaciju“, govorio je Bil Kauer.

Oženjen Grkinjom Teodoru, Troj je postao pravoslavac i redovno posećuje liturgije. Ali, kako vera u Boga i nešto kao što je američki fudbal mogu da idu zajedno?

„Fudbal je kao duhovna borba. Ako sam nešto uradio pogrešno, nisam pitao Boga zašto sam to uradio pogrešno, nego bih rekao: Bože, hvala ti za sve ovo što imam i za sva obaranja koja sam napravio i koja ću napraviti u budućnosti“, objašnjava Polamalu.

Troj Polamalu nikada nije imao poseban režim ishrane, nikada nije imao poseban režim treninga, ali imao je nešto posebno uz sebe sve vreme.

„Biblija kaže da je važnije ono što izlazi iz vaših usta nego ono što ulazi. Ja ne treniram manje od drugih, samo pokušavam da spojim duhovnu i fizičku aktivnost. Ako to uspete, onda ste kompletna osoba“.

Snimio je jednu reklamu za Najk, ali samo zato što mu je „agent rekao da mu to stoji u ugovoru“. Nikada u karijeri nije pomišljao na to da ode iz Pitsburga, čak i kada su Stilersi pustili njegovog kolegu na poziciji sejftija i najboljeg prijatelja u timu, Krisa Houpa.

„Stilersi su trejdovali za mene na draftu, ukazali su mi veliko poverenje. Od prvog dana, prihvatili su me kao porodicu i blagosloven sam što sam ovde. Ispoštovaću ih kao što su oni ispoštovali mene“.

2013. Troj Polamalu se ošišao, da bi pomogao ratnim veteranima i da bi javnost bolje shvatila u kakvim se problemima mnogi od njih nalaze. Ništa čudno za njegov način igre, počele su da ga muče povrede i potresi mozga. Zato je, u dogovoru sa porodicom, odlučio da se povuče nakon sezone 2014. Jer, Troj Polamalu nije bio igrač koji je želeo da završi karijeru tako što je iznesen sa terena.

Postoje priče da je uprava Stilersa rekla da ga ne želi i bi bio otpušten, ali to nije tačno. Odluka je bila samo njegova. Imao je na stolu ponudu Tenesija, gde je bio njegov stari defanzivni koordinator Dik LeBo, ali odluka je bila konačna, a kao što Stilersi ne bi ostavili njega, ni on ne bi ostavio Stilerse.

Karijeru je završio sa dve NFL titule, jednim trofejem za najboljeg defanzivca, četiri izbora u prvi tim, dva izbora u drugi tim i osam učešća na Pro-Boulu. Izabran je u najbolji tim decenije 2000-2010. Imao je 770 obaranja, 12 sekova, 32. presečene lopte i tri tač-dauna, ne zaboravite, kao sejfti.

Mnogi se pitaju zašto nije povezan sa fudbalom i Stilersima od kada se povukao, ali odgovor je veoma jednostavan i već ga je rekao: Ne želi da fudbal bude njegov identitet, već samo deo njegovog identiteta.

Polamalu se dodatno obrazovao, osnovao je mnoge start-ap kompanije i učestvovao je u bezbroj humanitarnih događaja. Naravno, angažovao ga je i „Head and Shoulders“ za nekoliko fantastičnih reklama za šampone. Primljen je u Kuću slavnih 2020. a to je bila prva godina u kojoj je mogao da bude izabran.

A mi, koji smo imali priliku da ga gledamo, zaista smo blagosloveni…

Komentari

Vaš komentar