Point God

Skener 14. jan 20228:00 7 komentara
Kris Pol, Devin Buker
Christian Petersen/Getty Images

NBA ide ka tome da pozicije više ne postoje. Sada svako mora da šutira trojke, zakuca, da može da preuzima sve u odbrani i ako znate još nešto pored toga, još bolje.

Kada pričamo o plejmejkerima, možda poslednji pravi u izumirućoj vrsti je Kris Pol. Čovek koji čini ceo tim boljim, inteligentni predvodnik tima, koji uvek donese pravu odluku. NBA voli svoje nadimke, ali „Point God“ svakako spada među jedan od najboljih.

Kristofer Emanuel Pol je rođen 6. maja 1985. u Vinston-Sejlemu. Njegov otac se takođe bavio sportom, brat Si Džej je isto bio veoma atletski obdaren, tako da je uvek imao sa kime da igra. Leta bi provodio kod dede Natanijela Džounsa koji je radio kao serviser automobila. Njemu pripisuje mnoge životne lekcije i bio je izuzetno vezan za njega. Od njega je i dobio nadimak „CP3“.

Pol je košarkašku dominaciju počeo u srednjoj školi Vest Forsajt u Severnoj Karolini. Kao junior beležio je 25 poena, 5 asistencija i 4 ukradene lopte po utakmici. Sledeće godine kao maturant bio je još dominatniji, ali zauvek će ostati upamćena utakmica za deku. Naime, Natanijel Džouns je u 61. godini surovo ubijen, a na sledećoj utakmici, Pol je postigao 61. poen i u suzama pao u zagrljaj svom treneru i saigračima.

Chris Paul
Christian Petersen/Getty Images

Naravno, takve partije u srednjoj školi nisu mogle da ostanu nezapažene, pa je dobio stipendiju za univerzitet Vejk Forest. Tamo je bio toliko dobar da je za dve godine zaslužio da mu dres sa brojem 3 bude povučen. Prvenstveno zahvaljujući njemu, Vejk Forest je bio prvi na rang listi koledža prvi put u svojoj istoriji. Ali na žalost, NCAA titule nije bilo. Pol ne samo da je dominirao na terenu, već je imao i odlične ocene, pa je izabran i u akademski i košarkaški „sveamerički“ tim.

Na draftu 2005. izabrali su ga Nju Orleans Hornetsi. Nije to bilo baš mesto kojem ste se radovali, kao što nisu ni Pelikansi sada. Devastacija od uragana Katrina se tek desila, tim se tek doselio iz Šarlota, bilo je problema sa vlasnicima, pa je NBA preuzeo tim, ali ništa nije sprečavalo CP3-ja da briljira na parketu.

U ruki sezoni je imao prosek od 16.1 poena, 5.1 skoka, 7.8 asistencija i 2.2 ukradene lopte po meču. Ova poslednja statistika je posebno upečatljiva jer je postao prvi ruki koji je predvodio ceo NBA u ukradenim loptama. Naravno, postao je ruki godine, umalo jednoglasno, samo jedan glas je otišao Deronu Vilijamsu.

Ako sada gledate Krisa Pola u dresu Finiksa i imate sliku njegove igre u glavi, onaj Kris Pol koji je igrao u Nju Orleansu je bio potpuno drugačiji. Bio je eksplozivan, zakucavao je, probijao, dizao publiku na noge na neki drugi način. Ali njegova košarkaška inteligencija je bila vidljiva svaki put kada dobije loptu.

U sezoni 2007-2008 završio je kao drugi u glasanju za MVP-ja. Hornetsi su imali skor od 56-26, imali su odličan tim sa Dejvidom Vestom, Tajsonom Čendlerom i tada već veteranima Morisom Pitersonom i Peđom Stojakovićem, ali ne dovoljno dobar da bi se borili za titulu. Zapad je tada bio neverovatno jak sa Dalasom, Finiksom, San Antoniom i Lejkersima da je bukvalno svaka serija bila finale.

Nakon nešto slabijeg starta sezone 2009-2010, uprava Hornetsa je otpustila trenera Bajrona Skota, a Pol je bio nezadovoljan i to nije krio. Negde baš tada, počelo je da ga izdaje i telo. Mučenje u Nju Orleansu trajalo je do decembra 2011. Hornetsi su pristali na trejd u kojem bi preko trećeg tima poslali Pola ni manje ni više nego u Lejkerse. Ali, Dejvid Štern i NBA su stavili veto na taj trejd iz „košarkaških razloga“ i zato što su bili vlasnici Hornetsa. Najveće „šta bi bilo kad bi bilo“ u istoriji košarke.

Ipak, Pol će završiti u Los Anđelesu samo četiri dana kasnije, ali u dresu Klipersa. To je bilo ono što su čekali Diandre Džordan i Blejk Grifin i rođen je „Lob siti“. Rođena je i novija verzija Krisa Pola, bez vratolomija, sa mnogo više razmišljanja i šuteva sa poludistance.

Chris Paul
Harry How/Getty Images

Po nekima i favoriti za titulu, Klipersi nikada nisu ispunili te visoke ambicije i to često veoma bolno. „Lob Siti“ je bio fantastičan za gledanje, ali ne i za plej-of serije. Takođe, povrede su dolazile uvek u zao čas i sa pravom ili ne, stečena je reputacija razočarenja i tako je bilo iz godine u godinu.

Kris je juna 2017. trejdovan u Hjuston. Postao je deo eksperimenta u kojem su glavni protagonisti bili Majk D’Antoni, Džejms Harden i analitika. Iako su mnogi bili skeptični, Rokitsi su se brzo nametnuli kao jedan od favorita za titulu. Harden je osvojio MVP nagradu, vodili su sa 3-2 protiv Golden Stejta u finalu zapada kada je Pol povredio zadnju ložu. Bez njega, izgubili su poslednje dve utakmice i taj „prozor“ za osvajanje titule.

Sezona 2018-19 je bila mučenje iako je Pol dobio novi četvorogodišnji ugovor vredan 160 miliona dolara. Ponovo je povredio zadnju ložu, odnosi sa Hardenom bili su sve gori. U polufinalu zapada, ponovo ih je eliminisao Golden Stejt iako bez Kevina Durenta.

Christian Petersen, Getty Images

Nekako neminovno, Pol je trejdovan u Oklahoma Siti leta 2019 i mnogi su mislili da je to manje-više kraj njegove karijere. Pokušavajući da spreči dalje povrede, Pol je prešao na vegansku ishranu i mnogo zdraviji način života i odigrao fantastičnu sezonu u dresu Tandera iako već u srednjim tridesetim. Pomogao je i razvoj Šeja Gildžesa Aleksandera i Lua Dorta.

Finiks Sansi su sve to pomno pratili i odlučili da preuzmu veliki Polov ugovor i razviju svoj mladi roster pre svega sa Deandreom Ejtonom i Devinom Bukerom. Pol je ponovo prevazišao sva očekivanja odvevši ovaj tim u veliko finale. Ali, opet je ostao za korak kratak jer su Sansi nakon 2-0 izgubili od Milvokija. Neki će reći, nema sreće, neki će reći, već previše „slučajnosti“ u njegovoj karijeri.

Kao plejmejker, Kris Pol nema košarkaške slabosti. Solidan je u odbrani, solidan šuter, ubitačan sa poludistance , odličan asistent. Menjao se kako se NBA menjao i uvek uspeo da se prilagodi. Imao je dosta razmirica sa protivnicima, nije nikakva tajna da je „težak“ iz prostog razloga zato što od saigrača zahteva da ga prate. Ali, cenjen je van terena, jedan je od najbogatijih košarkaša zbog ugovora sa „Stejt Farmom“ i „Džordan“ brendom. Jedan je i od najuticajnijih u uniji igrača a ima i dva olimpijska zlata, tako da je „odradio svoje“ i za reprezentaciju.

Priča Krisa Pola još nije završena. Ako uspe da osvoji tu titulu, ući će u anale kao jedan od najboljih plejmejkera ikada i to je to. Ako ostane na ovom „tako blizu a tako daleko“, uvek će imati nešto da mu se zameri. Ali, da je istinsko uživanje za svakog poznavaoca košarke da ga gleda, to je nešto što niko ne može da porekne…

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare