Da li će Nju Orleans postati "Boogie Wonderland"?

Podeli:
Getty Images/Thearon W. Henderson

Počinje priču Duško Dugouško: "U jednom velikom gradu nastala je velika gužva i morali su da prave veće zgrade kako bi svako dobio svoje mesto..." Građevinac koji je radio na projektu pronašao je žabu u kutiji. Ali to nije bila obična žaba, ona je pevala.

Radnik je došao na genijalnu ideju da zaradi na tom talentu. Međutim, njegov novi prijatelj je nastupao samo pred njim, pa je siroti čovek željan brze zarade završio prvo bez ušteđevine, zatim u psihijatrijskoj ustanovi i na kraju sa promrzlinama na klupi u parku. Vratio je žabu tamo gde ju je i našao.

https://youtube.com/watch?v=-5DIv0rDx4I

Godine 2010. Sakramento Kingsi su kao petog pika na draftu izabrali Demarkusa Kazinsa, izrazito talentovanog centra univerziteta Kentaki. I oni su planirali gradnju, ekipe koja će na temelju Kazinsa redovno igrati plej of. Sada je 2017. godina, a Kingsi su sve vreme ispod crte. Bilo je za sve ove godine i momenata za psihijatriju, uglavnom brojnih trenera, a utisak je da su Kingsi sada definitivno ostali na klupi u parku. Promrzli usred Kalifornije.

Kazins je u društvu Omrija Kaspija otišao u Nju Orleans Pelikanse, u suprotnom smeru krenuli su Badi Hild, Legnston Gelovej i Tajrik Evans, koji se vraća u Sakramento. Kingsi će dobiti i pikove prve i druge runde predstojećeg drafta. Utisak je, premalo za jednog od malobrojnih dominantnih centara NBA lige.

Pol Vestfol, Kit Smart, Majk Meloun, Tajron Korbin, Džordž Karl, Dejv Jeger…sve su to treneri koji su pokušali da sa Kazinsom i Kingsima dođu do završnice. Da li je popularni Bugi bio Sakramentov „singing frog“ ili su i ostali krivi za neuspehe?

Kazins je konstantno bio nezadovoljan, što je dovelo do proseka od oko 16 tehničkih grešaka po sezoni. Sa trenerima je uglavnom bio na ratnoj nozi, ali su njegove brojke iz sezone u sezonu bile sve bolje. Kingsi su lutali sa traženjima pravih saigrača za Kazinsa i dobitna formula nikad nije pronađena. U Pelikansimia će Kazins sarađivati sa Entonijem Dejvisom. Trenutno su četvrti i peti strelci NBA lige. Obojica imaju dabl dabl u proseku. Od sezone 2012/2013. njih dvojica su imala ukupno 44 utakmice sa bar 30 poena i 15 skokova (Kazins 26, Dejvis 18). Lideri su u ligi po toj statistici. Naravno, pitanje svih pitanja je kako će njih dvojica funkcionisati zajedno. Dejvis ove sezone više nego ikad poentira van reketa, što znači da bi Kazins morao da igra striktno pod košem i da se bar malo odrekne akcija u kojima podseća na plejmejkera.

Pelikansi su na dve pobede iza Denvera koji je u plej of zoni i ostatak sezone bi trebalo da bude veoma značajan za njih. Potrebno je da se Kazinsu dopadnu momenti u Smuti King centru, da se poistoveti sa klubom i gradom udaljenim oko dva sata od njegove rodne Alabame i da produži ugovor koji mu ističe 2018. godine. Već na leto će biti ograničeno slobodni agent i Pelikansi će se boriti za njega. Možda nam već ostatak sezone da odgovor na pitanje da li smo dobili nove „tornjeve blizance“ ili će sve biti neuspeli eksperiment.

 Pelikansi su se kockali, odigrali na Kazinsa i očekuju džek pot. Nije isključeno da i oni završe u nekom parku. Činjenica je da ćemo Bugija prvi put gledati van Sakramenta, gde usled loših igara i rezultata nije bio srećan. Njegov talenat je nesaglediv, a temperament nepredvidiv. U pravom okruženju može da napravi čudo. Sve oči će biti uprte u Nju Orleans do kraja sezone.

Na drugoj strani Kingsi ostaju u prašini. Svi su pričali, i vlasnik Ranadiv i menadžer Divac, da će Kazins dobiti novi maksimalni ugovor i da će se sve graditi oko njega. Na kraju je došlo do preokreta, a teško je reći šta su planirali u Kaliforniji, jer su imali mnogo boljih ponuda u prošlosti a na kraju su prihvatili prosečnu.

Mada, ne bi bio prvi slučaj da odlazak glavne zvezde rastereti ostale igrače i da oni počnu mnogo bolje da igraju. Kingsi verovatno ni ove sezone neće igrati u plej ofu, a kako stvari stoje, ni u narednim sezonama. Vreme je za izgradnju neke nove zgrade.

Kolega Srđan Radojević i ja pokušali smo da malo približimo najvažniji trejd u sezoni. Da li će Nju Orleans postati „Boogie Wonderland“?