Rusija: Šved, Mozgov i družina iz CSKA

Skener 28. avg 201713:12 > 13:18
Mikhail Serbin/EB via Getty Images

Selekcija Rusije je od raspada Sovjetskog saveza osvojila ukupno sedam medalja na najvećim takmičenjima. Na evropskim prvenstvima imaju zlato, srebro i dve bronze, dva puta su bili vicešampioni sveta i jednom treći na Olimpijskim igrama.

Na predstojećem Evrobasketu svakako nisu u prvom krugu favorita za osvajanje odličja, ali će za svakoga biti neugodan protivnik.

Glavnu osovinu ekipe čine Aleksej Šved i Timofej Mozgov. Kad je Šved na parketu, lopta je uglavnom u njegovim rukama i ima slobodu da kreira. Nešto slično kao u Himkiju. Mozgov je jedini pravi centar u ekipi i minuti koje provodi u igri često su posvećeni akcijama za njega. Kičmu ekipe čine šestorica igrača CSKA: braća Kulagin, Kurbanov, Voroncevič, Antonov i Fridzon. Većina od njih dugo igraju zajedno i to na evroligaškom nivou. Nikita Kurbanov može da čuva protivnike na pozicijama od jedan do četiri i izuzetno je snažan. Andrej Voroncevič je jedan od najboljih šutera sa pozicije krilnog centra u Evropi, Fridzon sa mnogo energije igra za reprezentaciju. Dmitri Kulagin od ovog leta više nije član CSKA, ali je dugo bio u uspešnom sistemu. Njegov mlađi brat Mihail je pokazao mnogo bolju formu u pripremnom periodu, odlično ga je služio šut za tri poena. Semjon Antonov će često biti korišćen na poziciji centra, u trenucima odmora za Timofeja Mozgova. Takođe, tu su i četvorica igrača Lokomotive Kubanj: Zubkov, Hvostov, Ivljev i Baburin. Dmitri Hvostov bi trebalo da ima ulogu startnog plejmejkera, dok bi Ivljev i Baburin mogli da budu korišćeni pre svega za defanzivne zadatke. Zubkov će verovatno igrati u tandemu sa Antonovom na visokim pozicijama. Obojica imaju solidan šut i okretni su za svoju poziciju.

Selektor je legendarni Sergej Bazarevič. Forsira fizički snažnu košarku, a ima košarkaše koji mogu da odgovore na njegove takve zahteve. Vodio je mnoge ruske klubove i beležio dobre rezultate. Kao igrač se naosvajao medalja pre svega igrajući za CSKA i Sovjetski savez, ali bio je član selekcija koje su donele medalje za Rusiju 1993. i 1994.

Rusija će se takmičiti u grupi D zajedno sa Velikom Britanijom, Srbijom, Letonijom, Turskom i Belgijom. Realno je očekivati da će se plasirati u drugi krug takmičenja. S obzirom na sastave ekipa, utakmice u ovoj grupi mogle bi da budu veoma ujednačene. Rusi nisu među velikim favoritima, ali imaju iskusnu i čvrstu ekipu koja bi mogla da stvori probleme svakome ko ih olako shvati. Naravno, mnogo toga će zavisiti od inspiracije Alekseja Šveda, za koga je prvi čovek Ruskog saveza Andrej Kirilenko rekao da je najbolji igrač Evrope. To možda jeste subjektivno, ali objektivno je zaista jedan od najtalentovanijih napadača. Ukoliko bude u pravom ritmu na Evrobasketu učiniće Ruse favoritima iz senke za dobar plasman. U suprotnom, ekipa Sergeja Bazareviča neće imati mnogo napadačkih opcija. Realan domet Rusa je četvrtfinale, i to ako budu dobro odigrali u grupi, pa sebi omoguće izbegavanje Španije ili Hrvatske u osmini finala.

Kako će izgledati “nova“ Đorđevićeva Srbija? (Saša Ozmo)
Hoće li Bogdanović i Šarić skinuti atinsku kletvu? (Saša Ozmo)
Francuska – De Kolo, Ertel, Furnije, jesu li “veliki“? (Saša Ozmo)
Slovenija: Dragić i Dončić u pohodu na medalju(Darko Plavšić)
Crna Gora – Vučević, Rajs, Dubljević… Još neko? (Branimir Smilić)
Španija jeste moćna, ali ne kao ranije (Saša Ozmo)
Grčka bez Janisa – sporo, dosadno, možda i efektno (Saša Ozmo)