Da li je Letonija spremna da postane ozbiljna ekipa?

Darko Plavšić 1. sep 20171:27 > 1:45
Podeli:
Getty images/Elsa

Prvi protivnik Srbije na Evrobasketu, selekcija Letonije, sa pravom može da se nada dobrom rezultatu na ovom takmičenju.

Navikli smo da Letonci spadaju u one ekipe koje svakome mogu da pokvare planove u slučaju dobre šuterske večeri, ali sastav koji je doveo Ainars Bagackis u Istanbul vredan je poštovanja.

Najzvučnije ime je svakako Kristaps Porzingis, ljubimac navijača Njujork Niksa. Verovatno se u istoriji košarke nije pojavio toliko okretan čovek visok 221 centimetar. Poređenja radi, on je centimetar niži od Bobana Marjanovića. Iako je srpski centar za svoju visinu takođe vrlo mobilan, za Porzingisa ponekad možete da posumnjate da igra na poziciji niskog krila. Sa lakoćom nosi svoju visinu i prati ritam nba utakmica, a sve to uz vrlo dobar šut sa distance. Deluje da na prvenstvu postoji veoma mali broj igrača koji mogu da ga sačuvaju. Od tolikog gledanja u vis može da im se zavrti u glavi. U suštini, on kad reši da šutne malo je toga što može da se uradi. Neko će reći da će se Marjanović boriti sa njim, ali Porzingis voli da izvlači sporije čuvare daleko od koša i onda ih napada poput beka. Pošto je visinom teško odgovoriti na popularnog Stapsa, potrebno je mnogo raditi na timskoj odbrani i pokušajima da on teško primi loptu ili da to bar bude u nezgodnim pozicijama. Ipak, ovo će Porzingisu biti prvo Evropsko prvenstvo, u subotu će proslaviti 22 rođendan, i još ne znamo da li je spreman da bude glavni igrač ekipe. On kaže da jeste, uprkos manjim problemima sa kolenom.

https://youtube.com/watch?v=0l-niKbyFSI

I ostatak prve petorke je izuzetan. Janis Strelnieks je na poziciji plejmejkera. Posle tri sezone u Bambergu prešao je u Olimpijakos. Izuzetno kontroliše ritam utakmica i hladnokrvan je šuter. Tu su još braća Bertans, Dairis i Davis. Dairis je posle solidne sezone u Darušafaki prešao u Milano, dok je Davis konačno uhvatio kontinuitet igara bez teških povreda kolena. Bio je u rotaciji Grega Popoviča u San Antonio Sparsima. Na poziciji četiri je Janis Tima, veliko pojačanje Baskonije. Ima odlične fizičke predispozicije i vrlo lep i precizan skok-šut. Zapravo, on i Davis Bertans mogu da igraju i na pozicijama tri i četiri. Klasična četvorka je 22-godišnji igrač Fuenlabrade, Rolands Šmits.Odličan je skakač i naravno dobar šuter za tri poena. Ako ste se pitali gde su Kristaps Janičenoks i Janis Blums, tu su. Imaju 34, odnosno 35 godina, ali i dalje mogu da zaprete pre svega u šutu spolja. Praktično svi igrači koje bi Bagackis trebalo da koristi u duelu sa Srbijom mogu da pogode za tri. Možda će poseban problem biti da se zaustave njihovi visoki igrači koji pogađaju iza linije 6,75, pošto je za očekivati da spoljna linija Srbije bude izrazito agresivna na Strelnieksu i Dairisu Bertansu u organizaciji napada.

Ako bi se gledalo po talentu i zvučnosti imena, Letonija ima bar jednako kvalitetnu startnu petorku kao Srbija. Ipak, Srbija će se na ovom šampioniatu uzdati u timsku košarku i vrlo intenzivan ritam utakmica, jer očekuje se da selektor Đorđević od 12 igrača na raspolaganju koristi većinu tokom 40 minuta. Agresivna odbrana, sa čestim izmenama, kako bi se visok nivo tokom celog meča. Srbija je svakako mnogo čvršća ekipa od Letonije i to će pokušati da iskoristi pre svega na spoljnim pozicijama u pokušajima da se oteža organizacija napada.

Selektor Bagackis voli brzu košarku i ima na raspolaganju igrače koji to mogu da mu omoguće. Pored pomenutih košarkaša, možda će još samo Škele i Mejers imati određene minute, pa se ne može reći da Letonija ima mnogo opcija iz drugog plana.

Srbija i Letonija poslednji put su igrale u Jesenicama 2013. na Evrobasketu. Janičenoks je pretio serijom trojki, ali je Srbija, i tada bez Teodosića, slavila sa 80:71. Nenad Krstić je postigao 25 poena. Danas od 16 časova bi trebalo očekivati neizvesnu utakmicu. Letonci odavno nisu imali ovako kvalitetan sastav, ostaje samo pitanje da li su oni spremni da postanu ekipa na koju se ozbiljno računa. Potencijalno bi mogli da imaju defanzivnih slabosti. U pripremama su zabeležili pet pobeda i dva poraza. Još početkom avgusta su ih pobedili Poljska i Gruzija. Ipak, od tada su prilično ubedljivo savladali Litvaniju, a na prvenstvo su došli sa četiri vezane pobede. Ipak, Srbiju pod tim imenom nikada nisu pobedili. Letonija bi mogla da se nađe na jednoj od prve dve pozicije po završetku takmičenja u grupi D.