Boston Seltiksi – vreme je za nešto veliko

Brian Babineau/Getty Images

Ako je prethodnih nekoliko sezona predstavljalo period tranzicije za Boston Seltikse, onda bi predstojeća takmičarska godina trebalo da bude početak nečeg velikog.

Period stvaranja velike ekipe je zaokružen dolaskom Kajrija Irvinga i sada svi čekaju da vide može li Boston da već ove sezone da skine Klivlend sa čela Istočne konferencije.
Trener Bred Stivens započinje svoju već petu sezonu na klupi ekipe iz TD Gardena.

U prvoj su mu najbolji strelci ekipe redom bili Džef Grin (16.9 poena), Ejveri Bredli (14.9), Džordan Kroford (13.7) i Džered Salindžer (13.3). U narednoj sezoni na raspolaganju će imati zvezde poput Kajrija Irvinga, Gordona Hejvorda, iskusne Ala Horforda i Markusa Morisa, kao i izuzetno talentovane Džejlena Brauna i Džejsona Tejtuma.

To samo pokazuje koliki put su Seltiksi prešli za manje od pet godina, uz sistematičan rad trenera Stivensa i generalnog menadžera Denija Ejndža. Naravno, i doprinos igrača je bio veliki, posebno Ajzee Tomasa, koji je od osporavanog plejmejkera postao jedan od najboljih strelaca lige, pa je i njegov trejd potencijal prilično porastao. Možda neće dobiti počasno mesto u bogatoj istoriji Seltiksa, ali je u periodu izgradnje nove ekipe odigrao značajnu ulogu, kao i Džej Krauder i Ejveri Bredli. I oni su bili kolateralna šteta u surovoj trejd vrtešci i pokušajima Denija Ejndža da stvori najbolji mogući tim.

Iako do pre nekoliko meseci to nije moglo da se nasluti, Boston postaje tim Kajrija Irvinga. Izlazak iz senke Lebrona Džejmsa podrazumeva obavezu da već u narednoj sezoni bude u stanju da svake večeri bude najuticajniji igrač ekipe. Jedan od najboljih napadača u ligi je do sada i znao da nestane sa pojedinih utakmica, ali sada će svaki njegov potez biti pod prismotrom i za slučaj neuspeha spremnom pričom kako nikad nije smeo da ode od Lebrona. Možda će mu i najteže biti već u prvoj utakmici sezone, na gostovanju u Klivlendu. Kad to bude pregurao, sve će biti lakše. Ipak, Kavalirsima je trojkom doneo titulu pre dve sezone.

Irving voli loptu u rukama, a Bred Stivens zanimljive akcije koje do sada nisu podrazumevale mnogo izolacija. Stivens svakako planira da u narednoj sezoni Boston zaigra još brže i atraktivnije. Sa mladom ekipom, to je i normalno. Za Irvinga će se prvo tražiti pozicije kroz sistemske napade a tek onda izolacije. Ipak, oni koji smatraju da Seltiksi ne mogu mnogo u narednoj sezoni, mladost i navode kao manu ekipe.

Startnu petorku trebalo bi da čine Irving, Braun, Hejvord, Moris i Horford. S klupe bi trebalo da doprinose Smart, Bejns, Tejtum, Rozir… Iako Boston ima veliki broj igrača na koje računa ove sezone, čini se da klupa nije dovoljno popunjena kvalitetom i da bi to mogao da bude problem u plej-ofu. Seltiksi su bili jedna od najlošijih skakačkih ekipa lige prethodne sezone, a dolasci Morisa, Bejnsa, pa i Hejvorda to bi trebalo da poprave. Odlasci Kraudera i Bredlija svakako su udarac za odbranu na spoljnim pozicijama, ali bi defanzivni doprinos u tom smislu trebalo da daju Džejlen Braun i Markus Smart. Ovaj drugi je značajno smršao između dve sezone, bori se za novi ugovor i u predsezoni ga je šut prilično dobro služio.

Brian Babineau/Getty Images

Druga opcija u napadu svakako će biti Gordon Hejvord. Bivša prva zvezda Jute je košarkaš koji može da poentira na više načina, veoma je inteligentan i odličan dodavač. Reklo bi se da je baš kompatibilan sa Irvingom jer ne mora obavezno da šutne određeni broj lopti. Naravno, plejmejker sa pozicije centra ponovo će biti lucidni Al Horford. U trenucima kad on bude daleko od koša, težak posao u reketu očekuje Arona Bejnsa i Markusa Morisa.

Džejson Tejtum će u svojoj prvoj sezoni imati prostora da pokaže svoj talenat, a fizički je već spreman. Legenda Seltiksa Pol Pirs je izjavio da ga podseća na njega.

Boston Seltiksi su prošle sezone imali 53 pobede, što je bilo dovoljno za prvu poziciju na Istoku. Ove sezone je konferencija slabija, ali je i ekipa iz Masačusetsa prilično izmenjena. Utisak je da je ekipa nešto mekša u odbrani, ali će nesumnjivo imati veći ofanzivni potencijal sa Irvingom i Hejvordom. Deni Ejndž planira da možda već tokom sezone pojača ekipu na centarskim pozicijama i da na taj način kompletira sastav koji bi godinama trebalo da bude u vrhu lige.

Možda je previše očekivati od Seltiksa da već ove sezone skinu Klivlend sa trona, ali su svakako jedan od dva najbolja tima na Istoku sa tendencijom da u perspektivi postanu neprikosnoveni u konferenciji. Ekipa je mlada, igraće veoma atraktivno, Irving bi trebalo da bude kandidat za MVP-ja, a već sad se očekuje finale Istoka protiv Klivlenda. Za napad na titulu šampiona potrebno je sačekati bar još jednu sezonu.