Golden Stejt – svi bi da budu kao oni

Darko Plavšić 11. okt 201712:25 > 12:33
Podeli:
Getty images/Christian Petersen

Golden Stejt Voriorsi su cilj svih ostalih. Ekipa koja pomera granice, koja je sa lakoćom osvojila titulu prošle sezone.

U predstojećoj neće biti velikih promena. Svi najvažniji košarkaši su ostali u ekipi, a da bi tako bilo uprava je morala da potroši čak 334 miliona dolara. U narednom periodu će plaćati mnogo poreza na luksuz, ali vrednost franšize konstantno raste, a sve će eksplodirati 2019. godine kad se ekipa bude preselila u Čejs centar u San Francisku. Kevin Durent je pokazao fleksibilnost po pitanju sopstvene plate, kako bi Andre Igudala mogao da potpiše novi trogodišnji ugovor i ostao deo tima. To pokazuje koliko svi uživaju u igri jedni sa drugima i koliko su spremni za nove izazove. Stef Kari je tokom leta konačno postao plaćen koliko zaslužuje, mada novac njemu ni prethodnih sezona nije bio primaran. Uostalom, nesebičnost je glavna karakteristika ove ekipe, i u odbrani u napadu su spremni da se žrtvuju jedni za druge. Kevin Durent je najbolji napadač na planeti, verovatno i najboljji igrač uopšte, Stef Kari najbolji trojkaš u istoriji, a Klej Tompson bi u većini ostalih NBA timova apsolutno bio prva opcija u napadu. Drejmond Grin će naravno i ubuduće držati odbranu pod konac.

Šta se promenilo? Ništa značajno.

Voriorsi su kupili pik druge runde drafta i iskoristili ga na Džordana Bela. On bi u perspektivi mogao da bude defanzivni specijalac poput Drejmonda Grina i u predsezoni je imao dobre minute. Trebalo bi očekivati prostor za njega i u regularnoj sezoni, pošto Voriorsi na visokim pozicijama nisu preterano popunjeni. Došao je i iskusni strelac Nik Jang, da čini ekipu još zabavnijom, ako je to ikako moguće. Tu je i Izraelac Omri Kaspi, koji bi mogao da pomogne u skoku i šutu spolja. Deo tima više nisu Met Barns, Ijan Klark i Džejms Majkl Mekadu. Nijedan od tih odlazaka ne bi trebalo mnogo da utiče na ekipu.

Savršeni sistem Voriorsa ima samo jednu slabu tačku, leđa Stiva Kera. Međutim, nekada vrhunski šuter je najavio da bi trebalo da u prethodnoj sezoni radi bez prekida. Konstatovao je da situacija sa leđima i dalje nije idealna, ali da postoji napredak.

NBA lige je za predstojeću sezonu rasteretila igrače i ostavila im više vremena za odmor. Voriorsi će umesto 17 imati 14 vezanih utakmica u dva dana. To će svakako predstavljati olakšavajuću okolnost za svežinu ekipe. Prošle sezone su imali učinak od 67 pobeda i 15 poraza. Na početku sezone su imali problema, pre svega defanzivnih, usled uigravanja Kevina Durenta sa ostatkom ekipe. Kasnije je KD povredio koleno, ali ništa od toga nije usporilo Golden Stejt. Jedna od najboljih ekipa u istoriji košarke zaista deluje nezaustavljivo i bez obzira što su mnogi timovi ojačali svoje sastave tokom leta, Voriorsi su apsolutno prvi favorit za osvajanje treće titule u četiri godine. Jer, ako zaustavite Karija, tu je Tompson. Ako usporite i njega, Durenta već nećete moći. A odbrana je dolaskom Kevina Durenta i njegovim defanzivnim napretkom postala još moćnija. Utisak je da samo neke nesrećne okolnosti mogu da spreče Voriorse da još jednom pokore NBA ligu.