Pobeda je uvek u modi, posebno u Milanu

Skener 29. dec 201712:55 > 13:02
Turkish Airlines EuroLeague

Košarkaši Crvene zvezde prošle sezone su dva puta rutinski izašli na kraj sa Armanijem. Večeras u Milanu će samo po četiri igrača u oba tima biti u sastavima. I treneri su različiti.

Đorđo Armani voli košarku, ulaže mnogo novca i uvek je u prvom redu Mediolanum foruma da prati utakmice svog kluba. Kupio je Olimpiju iz Milana 2008, doneo titulu šampiona 2014, prvu za klub još od 1996. i ere Bogdana Tanjevića, Dejana Bodiroge, Nanda Đentilea i Rolanda Blekmena. Olimpija je bila šampion i 2016, ali utisak je da je sam Đorđo Armani očekivao više za sav uloženi novac.

U prvim godinama je Sijena bila dominantna, a u poslednje tri sezone su do titula uspeli da dođu i Dinamo Sasari (prvi put u istoriji) i Venecija (prvi put posle 1943.). Ekipa Armanija je uvek bila prvi favorit za osvajanje titule, ali su pronalazili način da se samounište. Jasmin Repeša uglavnom nije uspevao da stvori tim koji će igrati kompaktno, pa je na njegovo mesto došao Simone Pjaniđani. Sa Sijenom je čak šest puta zaredom bio šampion Italije od 2007. do 2012. godine, ali posle toga njegova karijera nije išla uzlaznom putanjom. Tek ga je titula sa Hapoelom u Izraelu vratila na veliku scenu, pa je dobio priliku da predvodi ekipu Armanija.

Glavni igrači tima su svakako na spoljnim pozicijama. Džordan Tiodor je u 2017. godini dobio makedosnki pasoš, ali pre svega bio najbolji igrač FIBA Lige šampiona i blistao u Banvitu. Dobio je priliku ne samo da prvi put zaigra Evroligu, već da bude lider jedne od ekipa. Ima najveću minutažu u ekipi, drugi je strelac (12,5) i prvi asistent (4,6). Pre sezone je najavljivao da želi da bude najbolji asistent Evrolige. Od tog dostignuća je prilično daleko, trenutno je na 10. mestu. Prvi strelac ekipe je naravno Endrju Gaudlok. Na proseku je od 14 poena po utakmici, što je za njega malo. Za tri šutira 27 odsto, Tiodor je na 29 odsto. Dovođenje Gaudloka u sastav mora da podrazumeva bar petnaestak njegovih šuteva po utakmici, iz različitih pozicija. U skladu sa nadimkom koji mu je dao Kobi Brajant lično, Mini Mamba. Utisak je da je Gaudlok daleko od prepoznatljive forme, ali on je košarkaš za koga nikad nije iznenađujuće ako ubaci 30 poena na utakmici.

Vladimir Micov se posle nekoliko sezona u Galatasaraju vratio u Italiju. Doduše, u potpuno drugačiju ekipu od Kantua, ali je Pjaniđaniju bio potreban neko pouzdan na parketu, od koga se uvek zna šta se može očekivati. Iskusni krilni igrač to i opravdava, a u poslednjih nekoliko utakmica ima odlične procente šuta. Na bekovskim pozicijama tu su i Kalnietis, Ćinćarini, Bertans i Džerels. I svi igraju između 10 i 15 minuta. Džerels se nametnuo u periodu povrede zadnje lože Endrjua Gaudloka. Valensiju je sam pobedio u La Fonteti, ali u poslednjih nekoliko utakmica minutaža mu je značajno smanjena.

Na centarskim pozicijama minute dele Arturas Gudaitis i Kejleb Tarzuski. Litvanac je pominjan u prošlosti i kao eventualno pojačanje Zvezde. Bivši član Sakramento Kingsa je kompletan centar, opasan i sa niskog posta i iz pik-en-rola. Tarzuski prvi put igra u Evropi. Četiri godine je bio starter Arizona Vajldketsa. Ima izuzetne predispozicije, dobar je skakač i bloker, po koš opasan pre svega posle pik-en-rola. Pošto se Kori Džeferson baš i ne snalazi ove sezone, na poziciji četiri najveće opterećenje je na Amatu Mbajeu, koji je prošle sezone blistao u ekipi Brindizija. Naravmo, na krilnom centru se dobro snalazi i Micov.

Duel Zvezde i Armani Eksdžejndža (jedna od modnih linija po kojoj se ove sezone klub zvanično zove) biće okršaj dveju najlošijih odbrana u Evroligi, uz Valenisijinu i Brozeovu. Statistički su u crveno-beli i Milanezi u donjem delu većine tabela. Od poslednjih šest utakmica, Armani je izgubio pet. Ove sezone imaju četiri pobede u Evroligi, protiv Barselone, Valensije, Brozea i Baskonije. Oba tima su krajnje nepredvidiva. Publika u Mediolanum Forumu odlično poznaje košarku i prava je podrška domaćinu, pa se može reći da su Italijani zbog toga u blagoj prednosti. Uoči utakmice sa Megom, trener Zvezde Dušan Alimpijević pojačao je treninge, pa je ekipa na momente delovala umorno u Sremskoj Mitrovici. Ipak, igrači su imali dovoljno vremena da se maksimalno pripreme za gostovanje u Milanu, a ekipa je direktnim letom dan i po ranije stigla u prestonicu mode. Dakle, crveno-beli u skoro idealnom fizičkom stanju očekuju ovaj duel u kome svakako imaju realnu šansu da se bore za pobedu. Meč će zbog povrede propustiti Ognjen Dobrić.