Hijerarhijska tranzicija Crvene zvezde

Podeli:
2020 Euroleague Basketball

Crvena zvezda doživela je ubedljiv poraz u Minhenu, na mestu gde je znala da odigra istorijski dobre utakmice. Razlika od 15 poena na kraju nije bila realna, ali je ekipa ponovo doživela pad u četvrtoj četvrtini. Baš kao i u Moskvi nedelju dana ranije.

Dve činjenice upadaju u oči kad je ovaj duel u pitanju. Crvena zvezda ima ubedljivo najboljeg strelca Evrolige, a ubacila je 59 poena. A drugo, Džoni O’Brajant i Džordan Lojd su zajedno šutnuli 29 puta na koš iz igre, a ostatak ekipe 25 puta.

Crveno-beli su dobili CSKA u jedinstvenoj utakmici. Ne dešava se svakog dana preokret protiv takve ekipe, a postao je moguć isključivo zahvaljujući izgaranju svakog igrača na terenu. Dakle, timska igra. Zatim je došao Džoni O’Brajant.

Povezano

Američki igrač sa takvom reputacijom možda se i nikad nije pojavio u Crvenoj zvezdi. I kad takav košarkaš stigne u ekipu nemonovno je da se poremeti hijerarhija. S obzirom da poseduje širok napadački arsenal, uglavnom igra u situacijama jedan-na-jedan. Ipak, dugo nije bio u pravom takmičarskom pogonu i biće mu potrebno vremena da pronađe ritam.

U dve evroligaške utakmice protiv Himkija i Bajerna, ekipa je nesumjivo trpela zbog uklapanja O’Brajanta. Izgubljena je i brzina protoka lopte u napadu, a nekolicini igrača se promenila i uloga. Neretko se dešavalo da O’Brajant dobije loptu da sam realizuje napad, a da se ostali manje-više pretvore u navijače. Naravno, takav košarkaš može u Makabiju da bude jedna od brojnih opcija, ali je jasno da u Zvezdi mora da bude glavni uz Lojda. I u takvog košarkaša mora da se uloži i strpljenja i vremena.

Rezultat ne mora nužno da trpi, ali u Moskvi i Minhenu se dogodilo upravo to. Protivnici su bili ozbiljni i apsolutno nema garancija da bi Zvezda dobila ta dva meča da je bila u potpuno istom sastavu kao protiv CSKA, ali je očigledno da je hijerarhija u ekipi poremećena. To se osetilo čak i kod prvog strelca Džordana Lojda. Nije imao dovoljno šuteva tokom meča sa Bajernom, da bi u poslednjoj četvrini za kratko vreme uputio šest šuteva i sve ih je promašio. U Valensiji je bio jedna od brojnih opcija i u toj ulozi se promenljivo snalazio, a sinoćna utakmica je podsetila na taj njegov period. Jednostavno, nije imao ujednačen ritam tokom meča i dovoljno lopte u rukama da bi se nalazio u komfornoj zoni, koja ga je dovela do statusa prvog strelca Evrolige na startu ove sezone.

Nije ni Lojd baš automat za koševe, pa da se u poslednjoj četvrtini ubaci žeton i da sve bude u redu.

Tek ostali igrači nisu mogli da dođu na red da se oprobaju u šutu. Jasno je da Sašu Obradovića u narednom periodu očekuje zadatak da što više uravnoteži ekipu. Nema dileme da će Lojd i O’Brajant biti prve napadačke opcije i tako i treba da bude, shodno njihovom talentu. Međutim, O’Brajanta tek treba približiti ostatku ekipe jer za sada na momente deluje kao da igra svoje lične utakmice. Ritam je izuzetno zahtevan, trenerima nije lako da sa malo treninga naprave kompaktan tim, posebno sa igračima koji nisu prošli pripreme, već se uklapaju u hodu.

Zvezda je napravila zaista kvalitetan i atraktivan tim za gledanje, pa su i ambicije porasle do plej-of visina. Učinak od 2-4 na startu nije ohrabrujuć u pohodu na taj cilj, ali sezona je dovoljno duga, posebno ako imamo u vidu da vrlo malo timova u Evropi trenutno igra vrhunsku košarku, a gotovo niko nema kontinuitet.

2020 Euroleague Basketball

Videćemo da li će i ovo biti dugoročan sastav Zvezde, pošto deluje da su godine učinile da je Tejlor Ročesti daleko od nivoa na koji je navikao ljubitelje košarke. Ova faza sezone je pokazala da je Kori Volden uz Lojda za sada najveće pojačanje i da je potpuno spreman za evroligaški nivo. Ako se gleda ravnoteža odbrana-napad, verovatno je i najkonstantniji igrač u crveno-belom dresu.

Mnogo vremena za analize nema, već tokom sledeće nedelje na programu su dueli sa Asvelom i Realom, koji će biti šansa da Crvena zvezda zaigra više timski i sa jasnije definisanim ulogama u timu, što bi trebalo da donese i bolje rezultate.