Nije ovo Armani sa rasprodaje

Skener 19. nov 202011:13 > 11:21
Giuseppe Cottini/Euroleague Basketball via Getty Images

Jedna od najtežih stvari u modernom sportu je da ekipa uspostavi standard ispod kojeg ne ide. Da na svakoj utakmici uspe da odigra „ono svoje“.

Logično, kad su protivnici elitni, ne zavisi uvek sve od vas da li ćete pobediti, ali kad posedujete kvalitet i konstantu, rastu šanse da se pobeđuje u kontinuitetu.

Povezano

 Crvena zvezda Saše Obradovića odigrala je tri veoma dobre utakmice u Evroligi zaredom. Dve je dobila, protiv Asvela i Armanija, dok je protiv Reala presudila viša i pre svega snažnija sila. Posle devet utakmica u Evroligi i stvaranja tima u hodu, sada se može reći da su uloge definisane. Tačno se zna šta se od kog igrača može očekivati i to je veoma važno. Tranzicioni period zbog uklapanja Džonija O Brajanta i zvanično je završen sinoć u Milanu, kad je sa dva povratna dodavanja ostavio saigrače same na šutu za tri poena. Dakle, spreman je da sluša i da svoj napadački arsenal stavi na raspolaganje ekipi. A bilo je i dobrih defanzivnih rotacija od njega.

Poseban akcenat u Forumu bio je na trećoj i četvroj četvrtini. Porazi od Himkija, Bajerna i Reala usledili su zbog problema u drugom poluvremenu. Armani je u drugom delu bio maksimalno agresivan u defanzivi, ali crveno-beli bi uvek imali pravovremen odgovor. Marko Simonović je uključio vremeplov kad je pogodio izrazito važnu trojku, a kasnije i postigao poene iz prodora posle najdužeg napada na utakmici. Meč bez mnogo ritma nije baš odgovarao Džordanu Lojdu, ali je opet pokazao da najbolji strelac Evrolige uvek pronađe načina da poentira. Ročesti je na momente podsetio na dane kad je i sam bio prvi snajper takmičenja. Volden nije bio u prvom planu napadački, ali je u finišu bio dovoljno jak na lopti i precizan sa linije slobodnih bacanja. I što je bilo posebno važno, Zvezdin kontrolni toranj za skok je radio besprekorno. Uglavnom ništa nije moglo da promakne Kuzmiću, Teriju i O Brajantu, a i pod protivničkim košem su doneli neke važne poene posle skoka. Odbrana i skok su nepogrešive mere ocenjivanja koncentracije ekipe i u Milanu je Saša Obradović samo mogao da konstatuje koliko je zadovoljan.

Giuseppe Cottini/Euroleague Basketball via Getty Images

Armani koji Zvezdini igrači sada već uredno uzimaju po rasprodajnim cenama nikako nije jeftina zabava. Ova kolekcija jesen-zima krojena je da ugreje navijače Milana sve do maja i fajnal fora. I praktično svi dovedeni igrači u eri Etorea Mesine su osvajači Evrolige ili učesnici zavšnih turnira u svojoj karijeri. Lukavi Mesina nije želeo da rizikuje i ima vrlo iskusnu i zvučnu ekipu. I ta ekipa je sinoć bila kompletna, sa izuzetkom Luiđija Datomea. A Zvezda je kontrolisala utakmicu dobrih 25 minuta. Od onog trenutka kad su u drugoj četvrtini poveli, izabranici Saše Obradovića prednost nisu ispuštali. Isti taj Armani je pre mesec dana preokrenuo utakmicu protiv Reala i u drugom poluvremenu im dozvolio samo 28 poena.

Od svih pobeda koje je Crvena zvezda ostvarila protiv Armanija u poslednjih nekoliko sezona, ova je najvažnija. Pokazala je da Zvezda poseduje sve što je potrebno za borbu za plejof i to bi trebalo da bude cilj ove ekipe. Uspostavljeni su energetski i defanzivni standardi, skok je pod kontrolom, a kad je tako, može se preživeti i poneko loše šutersko veče. Malo je ekipa koje će ove sezone moći da imaju kontinuitet dobrih igara i rezultata. Naravno, i dalje postoje timovi u Evroligi koji su kvalitetniji od Crvene zvezde i pobeđivaće u slučaju svoje dobre večeri. Videlo se to protiv Reala. Ipak, sve je jasnije da Obradovićev tim nikome ništa neće pokloniti ove sezone. Ukoliko zdravlje posluži igrače, ovogodišnju Zvezdu treba očekivati među osam najboljih timova Evrope.