Radonjić se vraća staroj formuli

Darko Plavšić 8. jan. 202110:5027 komentara
Podeli:
Dejan Radonjić
KK Crvena zvezda mt:s

Crvena zvezda je bila blizu pobede nad Fenerbahčeom. Ipak, u ovom trenutku, svaka pobeda crveno-belih u Evroligi predstavljala bi podvig. Ekipa je u tranzicionom periodu sa novim trenerom, mnogo toga je novog, najbolji strelac je van tima... To je nešto što je Zvezda uspela da preživi protiv katastrofalne ekipe Panatinaikosa. Nije ni Fenerbahče na preterano visokom nivou,ali je odneo pobedu iz Beograda.

Poslednje dve utakmice u Evroligi bile su poligon za ulaganje u kasniju fazu sezone Dejana Radonjića. Očigledno je da želi da Davidovac, Dobrić i Radanov imaju važnu ulogu u timu. Očigledno je da hoće da dobije koliko je moguće od Džonija O’Brajanta.

Deluje da Dobriću prija što ima pravo na grešku posle koje će ostati na terenu. I što će na svakoj utakmici biti na terenu, a ne samo kad se svi ostali na njegovoj poziciji ispucaju. Energija i fizičke predispozicije su Dobrićeve glavne vrline i to je konstanta u koju se trener uvek može uzdati. Donošenje odluka ume da bude problematično, ali treba razumeti momka koji u ovih nekoliko godina nikad nije znao koliko će igrati, da li nula, pet, 10 ili 20 minuta. Sada ima svoje mesto u timu, ima svoje minute i priliku da stekne rutinu igranja košarke. Da ne bude samo heroj iz senke.

Ognjen Dobrić
KK Crvena zvezda mt:s

 

Dejan Davidovac je znao da bude i heroj iz prvog plana u velikim utakmicama. Utisak je da njemu nije toliko bitno koliko će dugo biti na parketu, da i za tri minuta može da da doprinos. Drugačiji je tip igrača od Dobrića, stalno se nadmudruje sa protivnikom. Šteta je što njegova trojka sinoć na minut i po pre kraja nije nadograđena u pobedu, već su to bili poslednji Zvezdini poeni na utakmici.

Povezane vesti

Aleksa Radanov uglavnom nije bio ni u sastavu Crvene zvezde ove sezone. Sinoć je igrao preko 20 minuta, postigao osam poena bez promašaja. Bio je u petorci i na kraju meča. Protiv Panatinaikosa i Fenerbahčea se ponašao na terenu kao da je stalno bio tu. U njegovom slučaju je najvažnije što je pokazao da u defanzivnom delu fizički može da odgovori zahtevima evroligaških utakmica. U napadu će talenat već učiniti svoje. Vreme provedeno na terenu će uticati i na to da češće i lakše razmišlja o tome da sam završava akcije šutem.

Dakle, ovi momci moraju da budu na terenu, tu im je mesto. Možda njihovi košarkaški resursi trenutno nisu dovoljni da budu glavni igrači Crvene zvezde. Ipak, crveno-beli su najbolje igrali kad je bilo „red Milera, pa red Simonovića, red Milera, pa red Gudurića, red Cirbesa, pa red Marjanovića“. Videlo se u finišu meča protiv Fenerbahčea da Crvenoj zvezdi trenutno nedostaju košarkaši koji mogu da rešavaju situacije jedan na jedan u svoju korist, a takvi su najbitniji u neizvesnim završnicama. To se pre svega očekuje od Džordana Lojda. Zabolela bi ekipu Fenera udvajanja na O’Brajantu da je petorka bila kompletnija. Ovako, najbolja utakmica snažnog košarkaša otkad je došao u Zvezdu ostaće u senci poraza. O’Brajant je uglavnom radio sve što je bilo potrebno. Izgleda da je Radonjić uspeo da ga ubedi da ne šutira sa poludistance iz okreta, već da akcije rešava uglavnom pod košem. On i Kolom su se jako dobro razumeli u pik-en-rol akcijama. Kad nema Koloma, onda otvaranje na šut za tri. I defanzivno je O’Brajant bio sasvim pristojan. I što je za njega važno, odigrao je 28 minuta, a da nije delovalo kao da mu je potrebna medicinska pomoć.

Lojd i Noko trebalo bi da budu velika pojačanja Crvene zvezde u nastavku sezone. Ne zna se koji je potrebniji u ovom trenutku. Videćemo kakva će biti uloga Lengstona Hola. Plejmejker je takođe neophodan, ali Hol nije do sada pokazao da je on baš taj, a onda je usledila povreda u vrlo delikatnom trenutku za Zvezdu. Kolom pokazuje da i u veteranskoj brzini može da bude koristan, ali nikako ne bi smeo da bude prvi organizator igre, već neko ko će da pomaže u određenim delovima meča.

Daleko je trenutno Crvena zvezda Dejana Radonjića od onoga što bi on želeo, ali deluje da je krenula pravim putem. Fenerbahče je bio zreo za poraz u Beogradu, jer je daleko od ekipe za velika dela. Crveno-belima je nedostajao završni udarac, kao što su ga Dženkins i Kuzmić zadali pre četiri godine. Povratak Lojda bi trebalo da vrati najvažniju opciju za rešavanje teških završnica, a na ekipi je da do tada napreduje. Naravno, i povreda Voldena je uticala da na kraju bude igrač manje na terenu koji bi mogao da reši utakmicu.

Iz ove perspektive deluje da Radonjić ima jasnu ideju kako bi Crvena zvezda trebalo da izgleda u nastavku sezone. Potrebno je samo da se ekipa kompletira. Rane iz bitaka za plejof su isuviše teške da bi se preživeo rat za najboljih osam, ali od Crvene zvezde bi trebalo očekivati sve bolje igre do kraja sezone, a najbolje kad se bude borila za trofej prve ekipe regiona.

Komentari

Vaš komentar