Ratnička Zvezda kojoj je svaki trenutak bitan

Skener 13. sep 202119:06 > 19:33 15 komentara
košarkaši Crvene zvezde
KK Crvena zvezda mts

Znate ono kad odigrate rekreativni fudbal ili basket, pa izgubite, pa dođe neko i kaže: “Nema veze, dobro smo se istrčali”. Malo je iritantnijih rečenica od te, ali u novoj ekipi Crvene zvezde tako nešto ne postoji.

Svaki minut na terenu je bitan, svaki šut i skok. Takav sastav tima je odabrao trener Dejan Radonjić. Svi su u svakom trenutku svesni da postoje pripremne, ali nikako prijateljske utakmice. I za sada su svi mečevi dobijeni. Čak i duel sa Bajernom u kome je Radonjić računao samo na 10 igrača, a ekipa do poslednje četvrtine uglavnom imala dvocifreni minus.

I nije slučajno za sada takva situacija. Prilikom selekcije Radonjić je išao na sigurno. Angažovao je igrače koje dobro poznaje, koji će se striktno pridržavati plana igre. Dovedeni su plejmejkeri koji su pouzdani i neće napuštati planirane šablone. Pripreme su pokazale za sada da Radonjić planira da Nikola Ivanović napravi korak napred u karijeri i postane respektabilni evroligaški plejmejker. Naravno, on je već igrao u elitnom takmičenju u ekipi Budućnosti, ali ovde će imati odgovornost prvog organizatora igre. Nejt Volters je vrlo pouzdan i iskusan i dobro zna šta se u Beogradu od njega očekuje, dok će Aleksa Uskoković čekati svoju šansu kao treći plejmejker.

Nikola Kalinić
KK Crvena zvezda mts

Ova Zvezda bi trebalo da je najjača na pozicijama dva i tri. Od Ognjena Dobrića se očekuje da postane nosilac igre, Ostin Holins je sada več iskusan evroligaški kadar, Dejan Davidovac će takođe dobiti važnu ulogu, Branko Lazić će ponovo imati specijalne defanzivne zadatke i čekati otvorene šuteve za tri poena, a Nikola Kalinić je svakako najveće pojačanje. Njegov pobednički mentalitet zarazan je za ostatak ekipe, a već tokom pripremnih mečeva pokazao je sebi jedini poznati fanatični pristup. Imao je ozbiljnu minutažu na svim mečevima. Dejan Radonjić ga je uglavnom koristio na poziciji niskog krila, a videćemo da li će povreda Erona Vajta uticati da se Kalinić približi obruču. Kalinić je u Valensiji bio i jedan oa najboljih asistenata ekipe, uglavnom koristeći ulazne pasove, pa se tako nešto od njega očekuje i u crveno-belom dresu.

Na poziciji četiri je Eron Vajt planiran kao veliko pojačanje. On je i bio jedan od prvih igrača koji su stigli i nametnuo se odličnim igrama. Teška povreda ruke će uticati da ga nema u sastavu bar dva meseca. Bivši kapiten Luka Mitrović igra vrlo pouzdano za sada, čak je pogotkom rešio i utakmicu protiv Bajerna. Imao je do sada solidne minute i na poziciji pet. Stefan Lazarević bi takođe trebalo da ima određene minute, posebno posle povrede Vajta. Izrazito je snažan i posle teške povrede zbog koje je pauzirao više od godinu dana pokušava da se nametne novom treneru. Pre svega može da pomogne u odbrani i skoku. Marko Simonović je član i ekipe i biće tu da pomogne po potrebi, ali već je u godinama kad ne bi trebalo očekivati da svake večeri ima ozbiljnije minute na terenu.

Nikola Ivanović
KK Crvena zvezda mts

Na poziciji pet Zvezda za sada ima samo Ognjena Kuzmića. Maik Cirbes je tu da pomogne, i sebi i Crvenoj zvezdi, imao je minute tokom mečeva. Čak i da ostane, nije realno očekivati veliku ulogu od njega i nije tajna da se traži pojačanje na poziciji centra. Dejan Radonjić se gotovo uvek oslanjao na snažne petice, koje su opasne i sa niskog posta, tako da bi trebalo očekivati dolazak pojačanja na toj poziciji pre početka sezone. Mitrović je dobio na masi i zaista može da igra klasičnog centra, ali posle povrede Vajta skraćena je rotacija na četvorci.

Crvena zvezda je do sada pobedila FMP, Megu, Oradeu, Panatinaikos i Bajern. Glavna snaga ekipe jeste odbrana i poentiranje iz tranzicije. Nešto na čemu je Dejan Radonjić insistirao i tokom prethodnog trofejnog mandata u klubu. Sve pobede ostvarene su bez Ognjena Dobrića koji je projektovan za jednog od najvažnijih igrača ekipe. Konfiguracija ekipe je takva da može da se očekuje zaista konstantna timska odbrana, a ratnički mentalitet koji većina igrača poseduje garantuje da nikome ove sezone neće biti lako protiv crveno-belih. Veoma je bitno ko će doći na poziciji centra, pre svega zbog dubine u napadu jer Zvezda trenutno nema mnogo košarkaša koji mogu da poentiraju pod košem u igri jedan na jedan.

Dejan Radonjić
KK Crvena zvezda mts

Pogled na sastav nameće eventualne probleme u poentiranju u pozicionim napadima. Nema velikih strelaca i za razliku od prošle sezone kad je Džordan Lojd bio jedan od najboljih poentera Evrolige, ove godine bi trebalo očekivati mnogo bolje raspoređene poene među igračima. Do početka ABA lige ostalo je nešto više od 10 dana, a u prvom kolu Evrolige gostuje se Fenerbahčeu 1. oktobra. Dakle, ostalo je još dovoljno vremena do početka sezone kako bi se igra unapredila i kako bi se pre svih Dobrić uključio u sastav. Igra će se menjati, biće uspona i padova, ali već sada se vidi da će pristup biti ratnički, a da je ekipa napravljena tako da će i navijači moći više da se poistovete sa njom u odnosu na prethodne sezone. Do sada su igrači pažljivo birani, kako bi se sklopila prava celina. Centar bi trebalo da kompletira taj mozaik. Na osnovu do sada viđenog, a uz očekivana i realna unapređenja, mogla bi se očekivati Crvena zvezda nalik onoj koja je lako ulazila u srca navijača u prepunoj hali „Pionir“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare