Srbija uzela bodove, igru ćemo sačekati

Skener 25. mar 202114:10 > 14:15 14 komentara
Fudbalska reprezentacija Srbije
REUTERS/ Marko Djurica

Previše bi bilo tražiti nešto više od pobede reprezentacije Srbije nad Republikom Irskom u prvom kolu kvalifikacija za Mundijal. Svi bismo voleli da je igra bolja, stabilnija, sa više ideje šta se tačno radi na terenu i koji se principi poštuju, ali na to će morati da se sačeka. I naravno, nema garancija.

Dragan Stojković je okupio ekipu u ponedeljak, a već u sredu je poveo na potencijalno najvažniju utakmicu u kvalifikacijama. I nije na teren poslao najjači sastav. Za Piksija je ceo ovaj prvi termin jedna velika utakmica od 270 minuta. I da mora da čuva snagu glavnih igrača. Procenio je da Irsku može da pobedi i ovako i bio je u pravu. Rizikovao je prilično. Ali, to je Dragan Stojković Piksi, čovek za najveću pozornicu. Ne može Irska da bude glavna utakmica među ove tri. Glavni je Portugal, to je pravi izazov. Piksi je na sebe i svoje ime stavio sve prethodne loše započete kvalifikacije.

Da sinoć nije pobedio, diskutovalo bi se o sastavu kao posle poraza Siniše Mihajlovića na Maksimiru. Tad je u startnu postavu stavio fudbalere koje ne biste prepoznali na ulici da prođu pored vas.

Dragan Stojković
REUTERS/ Marko Djurica

Ipak, rezultat sve pokriva. I očigledne probleme u ranoj fazi napada, iako Irci nisu igrali presing. I vezni red koji se nije nametnuo u prvom poluvremenu pa je igra bila potpuno bez identiteta. I greške odbrane koja ovoga puta kriva za oba pogotka. U prethodnom ciklusu ih je vezni red ostavljao na vetrometini, ovoga puta su defanzivci sami sebi stvorili probleme, prvo Milenković, kasnije Stefan Mitrović.

Sve su to detalji na kojima je potrebno raditi. Srbija nije ni dovoljno kvalitetna ekipa da treba očekivati da konstantno igra odlično. Ali, tu je Dušan Tadić. Već godinama je glavni igrač Srbije, ali sinoć je bio kao Mesi u Barseloni, Ronaldo u Portugalu ili Ibrahimović u Švedskoj. Ruku na srce, za Irce je on sve to u jednom. Nije prošao nijedan napad Srbije a da Tadić nije pipnuo loptu. Znali su gosti sa kim imaju posla, plašili su se i da mu priđu. Ostvario je savršen het-trik… asistencija. Po jedna glavom, desnom i levom nogom. Potpuno je normalno da se majstori poput Piksija i Duće odmah razumeju. Od te fudbalske telepatije reprezentacija bi mogla da ima baš mnogo koristi u narednom periodu.

Tadić je posebno bitnu ulogu imao kod Muslina. Srbija je tada igrala uglavnom na kontranapade i Tadić je imao mnogo prostora za kreaciju. I u sredu uveče su dva od tri gola postignuta iz kontre. Stil igre Iraca i želja za nadigravanjem pomogli su Srbiji. Utisak je da bi se klasičan bunker vrlo teško probio.

Aleksandar Mitrović
REUTERS/ Marko Djurica

Srbija je pobedila Irsku jer jednostavno ima bolje fudbalere. U reprezentativnom fudbalu, u kome timovi nisu dovoljno uigrani, a posebno sada kad je još manje vremena za pripremu utakmica, individualni kvalitet igrača pravi još veću razliku. Pored Tadića, ponovo se ukazao Aleksandar Mitrović. Sada već najbolji strelac u istoriji reprezentacije, zajedno sa Bobekom. Oba postignuta gola bila su posebna na svoj način. Za prvi je rekao da mu je najlepši u karijeri, ali sigurno i jedan od značajnijih, ako imamo u vidu period u karijeri u kome je od glavnog igrača Fulama postao rezervista. Ali, Mitrović nikada nije imao problema sa samopouzdanjem, čak ni kad u Njukaslu nije dobijao pravu priliku.

Utisak je da Mitrović trenutno i više može da doprinese u drugom poluvremenu, kad protiv umornog rivala može dodatno da iskoristi svoju snagu. Vlahović, Tadić i Đuričić deluju kao vrlo kompaktan napadački trio. Još uz podršku Kostića i Lazovića po krilima… Biće i toga.

U suštini, najveći problem ove Srbije može da bude kvalitetan presing protivnika. To se videlo i kod Tumbakovića. Protiv Portugala će vezni red morati da bude mnogo čvršći, ali i u drugačijem sastavu. Ronaldo i družina su među najboljim reprezentacijama sveta, ali biće prostora za Srbiju. Ova ekipa zna da se nadigrava, a deluje da će imati i više samopouzdanja nego u prošlosti. To je sa sobom doneo Piksi.

fudbalska reprezentacija Srbije
REUTERS/ Marko Djurica

Od Škotske je Srbija ispala isključivo zbog neutemeljenog straha fudbalera. Ukoliko se dobar rezultat protiv Irske i samopouzdanje koje im je dodatno usadio selektor, unaprede taktičkom stabilnošću, mogla bi Piksijeva Srbija da bude i uspešna a ne samo zabavna za gledanje zbog velikog broja golova na obe strane.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare