Šta smo (osim sudija) videli protiv Olimpijakosa?

Darko Plavšić 11. dec. 202014:4624 komentara
Podeli:
Džoni O'Brajant Zvezda
Photo by Marko Metlas/Euroleague Basketball via Getty Images

Snaga bez kontrole ne znači mnogo. Košarkaši Crvene zvezde doživeli su i peti poraz u šest utakmica. Tri poraza su bila na jednu loptu, a ta jedna pobeda zabeležena je protiv Partizana u veoma neizvesnoj završnici.

Porazi su ličili jedan na drugi i glavna karakteristika jesu problemi u organizaciji napada. Lengston Hol se nije nametnuo kao lider Crvene zvezde, ali se jasno oseća kad nije na raspolaganju. Njegova povreda primicača nije teška, ali je nezgodna i zahteva mirovanje, a za to vreme Zvezda igra bez prirodnog plejmejkera.

Kori Volden nije primarno asistent. Veći deo ekipe konstantno izgara na terenu u pokušajima da izvuče pobede, ali to očigledno nije dovoljno. Džoni O’Brajant nije iz te priče, nije navikao na takav pristup košarci, on bi trebalo svojim napadačkim arsenalom da doprinosi. Ima velikih uspona i padova, a osim pitanja fizičke pripremljenosti, postavlja se i pitanje koncentracije. Većina faulova koje je napravio u duelu sa Olimpijakosom, a koji su ga udaljili sa parketa u važnim momentima, došli su kao posledica pada koncentracije.

Pored hroničnih poteškoća koje Crvena zvezda ima u igri u poslednjih mesec dana, na utakmici protiv Olimpijakosa pojavio se još jedan problem. Sudijska trojka Javor-Paterniko-Aliaga veoma loše je odradila svoj posao. Bilo je nekoliko situacija prilikom kojih su se svi u hali pitali gde je skrivena kamera. Crveno-beli su pokušali da izvuku maksimum, ali jednostavno nisu mogli preko neočekivano velikog broja protivnika. U ovom trenutku Zvezdi su potrebni idealni uslovi da bi pobedila u Evroligi, ali oni sada nisu bili ispunjeni.

Crvena zvezda je u potrazi za košarkašem na poziciji plejmejkera. Trenutak je nezgodan jer će to verovatno biti neko od igrača iz SAD ko nije uspeo da prođe u neki od NBA sastava. Ti košarkaši uglavnom dugo nisu imali takmičarsku utakmicu, a potrebno je da Crvenoj zvezdi odmah donesu kvalitet. Takođe, Emanuel Teri je celu utakmicu protiv Atinjana presedeo na klupi. Očigledno je da se Duop Rit bolje snalazi na poziciji centra i da Teri pre svega ima problema u čitanju igre i čuvanju protivničkih snažnijih centara na niskom postu. Nije isključeno da se i na centarskoj poziciji potraži alternativa.

Utakmica protiv Olimpijakosa pokazala je da Crvena zvezda i sa kraćom rotacijom može da bude konkurentna. Ipak, da bi pobeđivala u Evroligi potreban je još jedan igrač na spoljnoj poziciji, a da to nije Tejlor Ročesti u veteranskom izdanju. Sledeća nedelja je veoma značajna za ekipu Saše Obradovića jer u dvoranu Aleksandar Nikolić stižu Alba i Valensija.

Trener crveno-belih ima već zavidno iskustvo, ali utisak je da je i on u poslednjih nekoliko utakmica učio zajedno sa ekipom. Od toga koliko su lekcije uspešno savladane zavisi da li će Crvena zvezda do kraja decembra ostvariti rezultate koji bi je ostavili u trci za osam najboljih timova Evrope.

Komentari

Vaš komentar