Interkontinentalni derbi i najveće rivalstvo u Turskoj

Skener 19. okt 201718:39 > 19:14
Laurence Griffiths, Getty Images Sport

U Turskoj postoje brojni gradski, lokalni i regionalni rivaliteti između klubova. Ipak, nema sumnje da je utakmica Galatasaraj - Fenerbahče najveći turski derbi, neki će reći i najveći na svetu.

Turski pisac Tanil Bora ističe da je duel Galatasaraja i Fenerbahčea veličanstven jer jedino on može da izazove veliku dozu kolektivne strasti kod svih slojeva društva. Bora tvrdi da je Istanbulu derbi u krvi, jer još u vizantijskoj epohi je velika sportska strast bila trka kočija, kada su se gledaoci delili u dve suprotstavljene grupe.

Interkontinentalni derbi se ne uklapa u klasičan lokalni rivalitet. Ne postoji etnička i religiozna podela između klubova, iako je kroz istoriju društvena klasa učestvovala u stvaranju identiteta dva kluba. Sedamdesetih godina Kurthan Fišek, vodeći turski akademik tog doba (navijač Fenerbahčea) objasnio je razlike. Kako je rekao, Galatasaraj je klub evropske aristokratije, a Fenerbahče klub buržoazije.

Fudbal je u Tursku stigao tokom druge polovine 19. veka. Prvo su ga pred impresioniranim ljudima igrali britanski vojnici i trgovci jer je lokalnom stanovništvu bilo zabranjeno da se bavi tom igrom. Čak su i hapšeni muslimani koji su igrali fudbal, ali je vlast suočena sa velikim pritiskom, krajem stoleća ipak dozvolila i da domaći zaljubljenici u fudbal oforme sopstvene timove.

Paolo Bruno, Getty Images Sport

Galatasaraj je osnovan od strane učenika u istoimenoj školi 1905. godine. Fenerbahče je pratio korake svojih budućih rivala 1907. godine kada se udružila grupa igrača iz Kadikoja (naziv livade na kojoj su se u Istanbulu igrale prve utakmice).

Prvi derbi odigran je 1909. godine. Dvadeset pet godina kasnije Istanbul je bio svedok prvih nereda na fudbalskoj utakmici, što je označilo početak brutalnog rivalstva, koje i danas traje. Kulminiralo je u maju 2013. godine, kada je posle utakmice ubijen navijač Fenerbahčea Burak Jildirim.

Jedan od najkontroverznijih momenata u istoriji dogodio se 1996. godine kada je škotski menadžer Grem Sunes, u tom trenutku trener Galatasaraja, postavio zastavu svog kluba na centru terena stadiona Fenerbahčea, nakon finala kupa u kojem je Galatasaraj osvojio trofej.

Galatasaraj je najtrofejniji turski klub. U istoriji su osvojili sedamdeset trofeja, uključujući dvadeset nacionalnih titula. Fenerbahče ima pet trofeja manje, a devetnaest puta bili su šampioni države.
Gotovo pedeset igrača je u prošlosti nastupalo za oba kluba. Najpoznatiji su Emre Belezolu, Mehmet Topal, Burak Jilmaz, a sa ovih prostora Elvir Bolić i Elvir Baljić, Stjepan Tomas. Šest trenera je bilo na klupi oba tima, a među njima su Tomislav Kaloperović i Tomislav Ivić.

Chris McGrath, Getty Images

Dva velikana imaju najveću bazu navijača. Prema rezultatima ankete iz 2011. godine u kojoj je učestvovalo preko 1.400.000 Turaka, 35% ispitanika deklarisali su se kao navijači Galatasaraja, dok se 34% izjasnilo da navija za Fenerbahče. UltrAslan je najznačajnija i najbrojnija navijačka grupa koja bodri Galatasaraj. Genç Fenerbahçeliler, Kill For You, UniFeb, Group CK, Vamos Bien, EuroFeb, Boğaz Hooligans samo su neke od navijačkih grupa Fenerbahčea.

I pored šokantnog ispadanja od Estersunda u kvalifikacijama za Ligu Evrope Galatasaraj je gotovo perfektno počeo šampionat. Sedam pobeda i jedan remi posle osam kola pokazaju da je tim sposoban da osvoji prvu titulu od 2015. godine. Trener Igor Tudor, koji je u klubu od februara, uspeo je da izdrži pritisak nakon razočaravajućeg četvrtog mesta prošle sezone i na dobrom je putu da dođe do drugog trofeja u trenerskoj karijeri. U klub je letos stiglo dvanaest novih igrača, a od početka sezone briljira francuski napadač Bafetimbi Gomis, sa devet golova trenutno prvi strelac lige, a izdvaja se i efikasni vezista Tolga Džierdži.

https://twitter.com/Giacillini/status/920992629130608646

Fenerbahče trenutno prolazi kroz turbulentan period. Ozbiljno ih je uzdrmala eliminacija u kvalifikacijama za Ligu Evrope, a ni u prvenstvu nisu ubedljvi jer su doživeli već dva poraza i zaostaju za gradskim rivalom osam bodova. Zato i ne čudi vrlo jasno nezadovoljstvo navijača. Navodno, i unutar ekipe postoje problemi. Ekipa nema kontinuitet rezultata.

Nakon pobede nad Bešiktašom usledio je poraz od Akhisara. Letos je na mesto trenera doveden Ajkut Kodžaman, igračka legenda kluba. Izuzev Valbuene i Đulijana, ostala skupo plaćena pojačanja za sada nisu ispunila očekivanja. Fenerbahče je posednju titulu osvojio 2014. godine i eventualni poraz verovatno će produžiti čekanje na šampionski pehar.

Prošle sezone Fenerbahče je slavio u oba ligaška duela. Galatasaraj nema trijumf protiv najvećeg rivala već tri godine. Istanbulski derbi, 387. po redu, gledajte uživo na SK1 u nedelju od 18 i 30.