Krstajić za SK: Ja sam taj koji je preuzeo odgovornost!

Podeli:
sport klub

Mladen Krstajić postavljen je za selektora reprezentacije Srbije u vrlom osetljivom trenutku, nakon što je smenjen Slavoljub Muslin koji je sa ekipom obezbedio plasman na Svetsko prvenstvo, prvo veliko takmičenje za državni tim posle osam godina.

Teško je reći je šta je bio veći šok, ali za dobre poznavaoce prilika unutar Saveza sasvim očekivana odluka.

Krstajić je imao vrlo uspešnu igračku karijeru. Trajala je skoro dve decenije. U klupskom fudbalu osvojio je deset trofeja, a sa reprezentacijom igrao na planetarnom šampionatu 2006. godine. Radio je potom kao sportski direktor Partizana, dokazao se kao uspešni mali privrednik. 

Iako bez trenerskog iskustva, procena Stručnog odbora FSS, koji je predvodio bivši selektor Ilija Petković, bila je da Krstajić dovoljno razume fudbal i ume da prenese svoja znanja. I ne samo to već da ima autoritet u svlačionici i da je po volji je prvog čoveka Saveza, za kojeg je sam Krstajić izjavio da ga je lično doveo u Muslinov stručni štab. 

Nisam ni prvi ni poslednji koji radi pod takvim pritiskom, posebno kada radite u Savezu. Srbija je sportska i fudbalska zemlja i svaki navijač misli da zna najviše i najbolje o fudbalu. To je potpuno u redu. Pritisak jeste veliki, ali to je sastavni deo ovog posla. Istovremeno biti na čelu selekcije je velika čast i zadovoljstvo“ kaže za Sport klub Mladen Krstajić.

Srdjan Stevanovic/Getty Images

Nakon Mundijala u Rusiji u javnost su isplivale neke stvari koje nisu smele. A kada se već to desilo, nije na adekvatan način ugašen požar. Bilo je otrovnih strelica sa obe strane. Iz reprezentacije su „sklonjeni“ Branislav Ivanović, Duško Tošić, Luka Milivojević i Matija Nastasić, a poslednja dvojica su jasno poručila da neće igrati za reprezentaciju dok je Krstajić na klupi.

Ponoviću ponovo. Vrata reprezentacije nisu nikome zatvorena. Ne bih se vraćao na dešavanja u prethodnom periodu i slučajeve Milivojević, Nastasić, Gaćinović. Čovek sam koji vremenom prelazi preko nekih stvari. Nama treba Srbija. Mi trebamo Srbiji, Srbija mora da bude iznad svih! Nikome ništa ne zameram. Stojim iza onoga što sam rekao.

Krstajiću zameraju nedostatak trenerskog iskustva, a on se često poziva na iskustvo iz igračke karijere.

Mnogo je teže biti trener jer vodiš grupu od 2530 igrača, dok si kao igrač samo deo te grupe i radiš posao koji šef od tebe traži. I pored toga meni je zadovoljstvo da radim ovaj posao. Svaki dan učite i usavršavate se. I sada fudbal doživljavam kao što sam ga doživljajvao kao igrač. Volim fudbal i počeo sam da ga igram iz ljubavi. Fudbal mi je pružio sve što imam u životu“, ističe Krstajić i dodaje da tek razvija sopstvenu trenersku filozofiju,Moja filozofija je da igračima kroz treninge i razgovor sa njima stavim do znanja da su važni i da se u njih veruje“.

sport klub

Reprezentacija Srbije posle dve utakmice u Ligi nacija ima četiri boda. Posle startne pobede, relativno lako ostvarene protiv Litvanije, usledio je remi sa Rumunijom. Bilo je dobrih momenata, ali neke greške se konstantno ponavljaju.

Nije ih lako eliminisati. Mi smo posle Svetskog prvenstva dodatno podmladili ekipu. Ostalo je nekoliko iskusnih igrača i priključeni su momci koji su skrenuli pažnju na sebe i koji zaslužuju da budu deo tima u narednom periodu. Deo njih je osvojio titulu prvaka sveta sa selekcijom do 20 godina 2015. godine. Sa druge strane imamo takmičenje umesto prijateljskih utakmica gde moramo da testiramo igrače, osvajamo bodove a sebi smo zadali cilj da budemo prvi u grupi. Nije jednostavno ukomponovati sve to. Ne bežim od toga da često rotiram ekipu, ali u sve igrače koje pozivam imam podjednako poverenje. U prva dva meča svi momci su igrom i ponašanjem na treningu potvrdili da imaju kvalitet i karakter, da vole da se dokazuju. Više im dolazak u Srbiju ne predstavlja da bi se videli sa familijom ili izvadili ličnu kartu.

Crna Gora je naredni rival Srbije u Ligi nacija. Ta utakmica, koja se igra od 20.45 u Podgorici, uz direktan prenos na Sport Klubu 1, ima veliki značaj za konačan rasplet u grupi. Pobedu Srbija stavlja u najbolju poziciju u borbi za prvo mesto.

Nepotrebno se stvara velika tenzija pred ovu utakmicu. Ovo je duel dve bratske zemlje. Voleo bih da se politka ne meša. Najbitnije je da se fokusiramo na teren, na igru, na naše zahteve, da budemo angažovani i organizovani i da ostvarimo cilj, a to je pobeda i kasnije osvajanje ove grupe. Biće teško jer na neke stvari ne možemo da utičemo. Veoma dobro poznajem ovaj tim Crne Gore. Pratim sve igrače. Mislim da su dobra i kompaktna ekipa. Nisu previše atraktivna reprezentacija, ali imaju timski duh. Ipak njihov najveći adut je selektor Ljubiša Tumbaković, trener velikog iskustva koji je učinio da igraju disciplinovano svih devedeset minuta.

Giuseppe Bellini/Getty Images

Upravo je Ljubiša Tumbaković trener koji je praktično afirmisao Krstajića kao igrača.

Tumbakovića cenim i kao čoveka i kao stručnjaka. Teško će neko nadmašiti njegove uspehe koje je imao u Partizanu. On me je trenirao četiri godine. U Partizan sam došao sa 22 godine i uz njega sam mnogo napredovao. Neke stvari mi je usadio, a neke nadogradio. Pre svega me naučio da se nikada ne predajem i da gledam samo napred.

Krstajić često ponavlja da on jedini odgovora za rezultate i ne beži da je za selekciju Srbije jedini pravi rezultat osvajanje te divizije.

Kroz ovo takmičenje pravimo ekipu za standardne kvalifikacije za Evropsko prvenstvo. Činjenica je da smo već podmladili ekipu. Ja govorim neke stvari koje bi trebalo neko drugi iz saveza da kaže. Pošto niko nije ja ću opet reći. Moj i naš cilj je da, uz dužno poštovanje Crne Gore, Rumunije i Litvanije, iako uigravamo tim i imamo mlade igrače, budemo prvi u grupi i spremni dočekamo kvalifikacije za Evropsko prventsvo. Ja sam taj koji je preuzeo odgovornost! Svi rezultati koji budu ispod očekivanja, ja stojim iza toga. Ako budemo uspešni igrači će biti najzaslužniji za to. I pored brojnih kritika i pritisaka već su ostvarili rezultat a to je bio plasman na Svetsko prvenstvo i to je obradovalo sve iskrene ljubitelje fudbala. Nismo u poziciji da možemo da se opustimo. Svaku utakmicu moramo ozbiljno da shvatimo kao i svakog protvnika. Danas je fudbal takav da su treneri bez obzira na ime i ime selekcije koju vode taktički odlično obučeni. Igra se drugačiji, mnogo zahtevniji fudbal. U svakom slučaju mislim da u ovoj grupi imamo najbolju ekipu“, zaključio je Krstajić i na kraju poručio:Verujem u ono što radim i kad stanem pred ogledalo čist sam pred sobom“.

Nama ostaje da verujmo da Krstajić stvarno veruje u ono što govori.