Zenit prvi favorit, Krasnodar sa Spajićem piše istoriju

Epsilon/Getty Images

Uroš Spajić je spreman za novu sezonu Premijer lige Rusije, uveren da i on i klub mogu da ostvare još veća dostignuća. Krasnodar, koji će prvi put igrati u kvalifikacijama za Ligu šampiona, i ove godine biće jedan od glavnih konkurenata braniocu titule Zenitu u borbi za šampionski tron.

Srpski reprezentativac iza sebe ima fantastičnu debitantsku sezonu u Krasnodaru. Bio je jedan od najstandardnijih i najboljih igrača kluba koji je šampionat završio na trećem mestu. Ekipa trenera Murada Musaeva je prethodne sezone igrala najatraktivniji fudbal u Rusiji. Uz šampionski tim Zenita, Krasnodar je postigao najviše golova u šampionatu, a Spajić, koji je u kontinuitetu igrao odlično, predvodio je najbolju odbranu lige, koja je na trideset mečeva primila dvadeset tri gola. Spajić se pet puta našao u idealnom timu kola.

Izuzetno sam zadovoljan prošlom sezonom jer posle Svetskog prvenstva gotovo da nisam imao pauzu, a tek sam izašao iz povrede. Nisam imao mnogo vremena za adaptaciju. Sa ekipom sam bio tek deset dana. Ostvarili smo rezultate koji su ušli u istoriju Krasnodara, ali siguram sam da ima prostora za veća dostignuća i uspehe. U svakom slučaju jedna od najboljih sezona u mojoj karijeri, uz onu kada sam sa Anderlehtom bio prvak Belgije”, rekapitulira pretnodnu sezonu u razgovoru za Sport Klub Uroš Spajić.

Krasnodar je na kraju prošlog prvenstva osvojio isti broj bodova kao i drugoplasirana Lokomotiva, ali je gol razlika u međusobnom duelu osigurala timu iz Moskve bolji plasman.

Krasnodar je klub koji konstantno raste. Imamo kvalitet. Prošle sezone smo bili konkurentni u borbi za prvo mesto, ali su nas pratile povrede igrača, a nismo imali dovoljno kvalitetne rezerviste. Predsednik je želeo da igra što više mladih igrača i oni su ispunili očekivanja, ali smo dosta bodova izgubili zbog neiskustva gde ti mladi igrači nisu mogli da iznesu teret. U ključnom delu sezone su nam na svakoj utakmici nedostajala po tri-četiri igrača. Predsednik je sam rekao da je cilj bio afirmacija mladih igrača, dok borba za titulu nije bila prioritet. Mislim da imamo dobru ekipu. Otišla su dvojica važnih igrača, ali su dovedene adekvatne zamene. Najvažnije je da se dobro spremimo, a u ovom delu sezone sav fokus je na utakmicama u kvalifikacijama za Ligu šampiona jer će to za klub biti istorijski mečevi. Ceo grad živi za to”, poručuje bivši član Crvene zvezde, Tuluza i Anderlehta koji je još jednom rekao da je dolazak u Rusiju korak napred u njegovoj karijeri.

Spajić veruje da će Krasnodar i ove sezone biti sposoban da se bori za sam vrh, iako branioca titule vidi kao najvećeg kandidata za osvajanje šampionskog pehara.

Alex Grimm/Getty Images

Zenit je i dalje prvi favorit. Nije menjao ekipu, a uz to se dodatno pojačao. Ipak, liga je vrlo ujednačena i neizvesna. Male stvari prave razliku, tako da se ništa sa sigurnošću ne može reći. U svakom slučaju očekuje nas velika borba”, naglašava Spajić.

Ambiciozni Krasnodar

Krasnodar je klub koji postoji tek nešto više od decenije, a prethodnih šest godina završavao je u prvih pet na kraju sezone. Osnovao ga je bogati biznismen Sergej Galicki kojeg je Fudbalski savez Rusije nagradio za posvećenost u razvoju fudbala. Zahvaljujući njemu Krasnodar ima jedan od najboljih stadiona u Rusiji, a u celoj regiji postoji veliki broj izgrađenih terena i dvorana gde trenira na hiljade dece. Uz Galickog, tvorac Krasnodarove akademije je srpski stručnjak profesor Aleksandar Marjanović. 

Mnogo se ulaže u omladinsku školu. Predsednik je napravio fantastičan kompleks. ’Generacija 99’ je bila dominantna u svom uzrastu u mlađim kategorijama. Sulejmanov, Ignjatev Golubjev i golman Safonov su veliki potencijal i već sada neki preuzimaju lidersku ulogu u prvoj ekipi. Ostali iz te generacije često treniraju sa nama. Radi se planski i na kraju sve to i donosi rezultat. Njih je vodio Murad Musaev, koji je sada trener prvog tima. On je vrlo mlad, ima 35 godina, ali je posvećen poslu. Uspostavio je drugarski odnos sa igračima, ali naravno da ga poštujemo kao šefa. Funkcionišemo sjajno kao grupa i to je jedna od naših glavnih karakteristika i naša snaga”, pričao je u prethodnom razgovoru za Sport Klub Spajić.

Krasnodar je, uz Rostov kojeg predvodi Valeri Karpin, nova snaga ruskog fudbala. Ta dva kluba će uz moskovske velikane Lokomotivu, CSKA i Spartak biti najveća pretnja moćnom Zenitu. 

Zenit prvi favorit

Zbog ujednačenosti i činjenice da male stvari prave razliku, Premijer liga Rusije je postala jedna od najinteresantnijih liga u Evropi. U prethodne četiri godine su četiri različita kluba osvajala šampionat. Ruski klubovi I dalje umeju da odvoje ogroman novac za skupocena pojačanja, ali sada je to u manjoj meri i prednjači Zenit. Cilj je afirmisati što više mladih domaćih igrača, što vrlo uspešno čini Krasnodar.

Epsilon/Getty Images

Talentovani crnogorski napadač Luka Đorđević je u Zenit stigao kao tinejdžer pre sedam godina. Nakon brojnih pozajmica prethodnih sezona, ove bi mogao da ima značajniju minutažu, posebno jer iza sebe ima najbolju sezonu u karijeri. Bio je jedan od najboljih igrača Arsenala iz Tule i uz Zelimkana Bakaeva najbolji strelac ekipe.

Izuzetno sam zadovoljan prethodnom sezonom. Svakako najbolja u mojoj karijeri. Postigao sam devet golova i zabeležio šest asistencija. Bio sam deo istorijskog uspeha jer je klub prvi put izborio plasman u Evropu. Bilo je mečeva kada smo igrali sjajan fudbal, pobeđivali najveće ruske timove. To je otvorilo apetit ljudima u klubu koji su počeli i više da ulažu kao i navijačima koji sada očekuju još bolje rezultate“, kaže 25-godišnji momak iz Budve za Sport Klub i ističe da je spreman da se bori za značajiju ulogu u timu Zenita, „Jedan sam od trojice napadača u ekipi. Nadam se dobroj minutaži. Trener je rekao da veruje u mene, a ja imam samopouzdanje. Zenit je bez sumnje najbolji klub u Rusiji, a ove godine ćemo opet igrati u Ligi šampiona. Svi sa nestrpljem očekujemo te mečeve i na to takmičenje je stavljen dodatni akcenat“.

Luka smatra da Zenitu neće biti lako da odbrani šampionski tron, ali svoju ekipu vidi ispred brojnih izazivača.

Glavni klubovi ulažu mnogo novca, radi se planski i svi imaju visoke ciljeve. Lokomotiva, koja nas je nedavno pobedila u Superkupu ima odličan tim sa sjajnim individualcima. Njih doživljavam kao najvećeg konkurenta, ali i Krasnodar ima snažan tim, igra atraktivan fudbal i već godinama su u vrhu. Uvek ozbiljno treba shvatiti i CSKA i Spartak koji imaju i veliki pritisak“, zaključio je Đorđević za Sport Klub.

Klub iz Sankt Peterburga zahvaljujući zvučnom sponzoru sposoban je da privuče i neka ozbiljna imena evropskog fudbala, pa su tokom poslednjih deceniju i po za klub nastupali Vitsel, Bruno Alveš, Dani, Garaj, Hulk, dok su na mestu trenera bili Dik Advokat, Lučano Spaleti, Andre Vilaš-Boaš, Mirčea Lučesku. U tom periodu klub je osvojio svih pet titula, uz trofej Kupa UEFA. Na klupi Zenita sada sedi bivši igrač Sergej Semak. Prva zvezda tima je Artem Dzjuba. Ostali domaći igrači takođe su uglavnom reprezentativci. Uz kvalitetne internacionalce poput novog kapitena Branislava Ivanovića, Sardara Azmuna, Kristijana Nobou i ostale Zenit važi za prvog favorita za osvajanje titule. To za Sport klub potvrđuje i David Sansun, novinar i urednik portala russianfootballnews.com, koji je odličan poznavalac prilika u ruskom fudbalu.

Getty images/Epsilon

Zenit ima vrlo snažan tim, a sada se i pojačao dovođenjem Daglasa Santosa koji bi trebalo da reši problem u odbrani. Krasnodar je bio vrlo aktivan na tržištu igrača, doveo kvalitetne fudbalere, ali veliki udar za ekipu su povrede Klasona i Gazinskog. Obojica će duže biti odsutni. Takođe, mislim da će na početku sezone Krasnodar sav akcenat staviti na plasman u Ligu šampiona kroz kvalifikacije. Lokomotiva je vrlo iskusna ekipa, nije bilo značajnojih promena i očekujem da bude jednako uspešna kao i prošle sezone”, analizira Sansun glavne kandidate za prvo mesto.

Sa braćom Mirančuk, Fjodorom Smolovim, pouzdanim Benediktom Hevedesom, dokazanim Manuelom Fernandešom Lokomotiva opet ima tim za visoke domete sposoban da ponovi uspeh od pre dve godine kada je osvojio prvu titulu posle dvanaest godina. Već tri godine, iako u osmoj deceniji života, kao trener Lokomotivu predvodi iskusni Juri Semin, koji je klubu i doneo sve tri šampionske titule, prve dve još početkom milenijuma.

Od timova koji pretenduju na vrh CSKA ima najmanje inernacionalaca i predstavlja pravi spoj mladosti i iskustva. Na golu je čuveni Igor Akinfejev, jedna od najvećih zvezda ruskog fudbala, a napad predvodi talentovani 21-godišnji Fjodor Čalov, prošle sezone prvi strelac lige. Od kraja 2016. na klupi je Belorus Viktor Gončarenko, jedan od najperspektivnijih trenera iz istočne Evrope. Sa ekipom Bate Borisova je osvojio devet trofeja i klub uveo prvo u grupnu fazu Lige šampiona, a potom i u grupnu fazu Lige Evrope, ali je Moskovljanima za sada doneo samo Superkup.

Najtrofejnijem ruskom klubu Spartaku nedostaje kontinuitet. Titula osvojena pre dve godine, prva posle gotovo dve decenije, nije iskorištena da se klub konsoliduje posle godina lutanja. Prošlosezonsko peto mesto bilo je prilično razočaravajuće, ali vrlo realno, gledajući kapacitet tima u odnosu na rivale. Bez izrazite zvezde u timu sa nedovoljno ambicioznim Olegom Kononovim na klupi, svaki plasman bolji od prethodnog bio bi uspeh za Spartak.

Epsilon/Getty Images

Još jedan velikan Dinamo pokušava da se vrati na staze stare slave. Klub je konačno dobio dozvolu da igra na novom stadionu, a sada pokušava i da stvori ekipu kadru da se bori za visok plasman. Više od decenije klub nije završio među prva tri na tabeli na kraju sezone, a pre četiri godine suočio se čak sa ispadanjem iz lige, ali se ekspresno vratio.

Najvažniji transferi

CSKA je otkupio ugovor Nikole Vlašića od Evertona za nešto više od 14 miliona evra, Lokomotivu je dolazak Krihovjaka iz Pariza koštao blizu 11 miliona, koliko je i Zenit izdvojio za Daglasa. Preko osam miliona je Krasnodar platio Vilhenu, koji je stigao iz Fejnorda. Krasnodar je i deo novca vratio prodajom Peruanca Kueve Santosu za skoro pet i po miliona, dok je najveću zaradu ostvario Spartak prodajom napadača Ze Luiša Portu za sedam i po miliona. Kao zamena doveden je Ponse iz Rome.

Propozicije i istorijat

Nova sezona u Rusiji počela je utakmicom Superkupa u kojoj je Lokomotiva savladala Zenit, a sledeći fudbalski šampionat Rusije biće 28. po redu od raspada Sovjetskog saveza, 16. od kada takmičenje nosi naziv Premijer liga Rusije. U elitnom rangu ruskog fudbala nastupa 16 timova, igra se po dvokružnom bod sistemu. U poređenju sa prošlom sezonom iz lige su ispali Jenisej i Anži, dok su novi članovi Tambov i Soči. Za obe ekipe ovo će biti debitanstki nastup u društvu najboljih. Uz prvaka, na kraju sezone i drugoplasirani tim će izboriti direktan plasman u Ligu šampiona, dok će trećeplasirani u kvalifikacije za elitno takmičenje. Uz osvajača kupa, čevtrtoplasirani i petoplasirani u prventsvu igraće u Ligi Evrope. Dva poslednjeplasirana tima ispadaju iz lige, dok će ekipe koje zauzmu 13. i 14. pozicije u doigravanje sa ekipama iz drugog ranga za mesto u Premijer ligi.

Šest klubova osvajalo je titulu do sada. Spartak iz Moskve je rekorder sa deset, prati ga gradski rival CSKA sa šest. Zenit ima pet državnih titula, Lokomotiva tri, Rubin dve, a jednom je sredinom devedesetih, senzacionalno titulu osvojio sada nižerazredni Spartak iz Vladikavkaza.

Srpski i igrači iz regiona u ruskoj ligi

U Premijer ligi Rusije će, uz mogućnost promene broja, nastupati 23 igrača sa prostora bivše Jugoslavije. Šampionski Zenit će ove sezone sa trakom oko ruke predvoditi bivši kapiten reprezentacije Srbije Branislav Ivanović kojem je oduzimanjem kapitenske trake u državnom timu i odstranjivanjem iz istog načinjena najveća nepravda u karijeri. Za sastav Zenita konkurisaće i Slovenac Miha Mevlja i Crnogorac Luka Đorđević. Uroš Spajić će pokušati da nastavi sa odličnim nastupima za Krasnodar. Od ostalih srpskih fudbalera Goran Čaušić se vratio u Arsenal iz Tule posle prilično neubedljivih igara za Crvenu zvezdu. Još dvojica bivših članova crveno belih sada nose dresove ruskih klubova. Srđan Mijailović nastupa za Krila Sovjetov, Đorđe Despotović za Orenburg. Ivan Miladinović član je Sočija, a njegov saigrač je Dušan Lagator iz Crne Gore.

Nikola Vlašić predvodi hrvatsku koloniju u ekipi CSKA, čiji su još članovi njegovi zemljaci Zvonimir Šarlija, Kristijan Bistrović i Slovenac Jaka Bijol. Vedran Ćorluka uprkos brojnim povredema ima svoje minute u timu Lokomotive. Zoran Nižić igra za Ahmat čiji je član i Bernard Beriša. Dres Rubina nose Filip Uremović i Silvije Begić dok je Danijel Miškić član Orenburga.

Slovenački duo Bojan Jokić i Lovro Bizjak brane boje Ufe, dok je potencijalni reprezentativac Bosne i Hercegovine Toni Šunjić igrač Dinama iz Moskve. Crnogorac Mladen Kašćelan kapiten je Tambova.