SK: Miloš Milojević – Srbin koji je zadivio Švedsku

Dragan Čiča 15. nov. 20198:54 > 9:03
Podeli:
SK

Miloš Milojević je talentovani, ambiciozni, obrazovani i posvećeni srpski fudbalski trener. Njegovo ime u Srbiji verovatno je poznato malom broju ljudi, ali njegovo vreme dolazi. Da je sposoban za velika dela dokazao je sa ekipom Mjelbija, koju je za dve godine iz Treće doveo u Prvu ligu Švedske.

Milojević je iz Knjaževca, profesionalno je igrao fudbal, iako se posle obećavajućeg početka karijera nije razvijala prema očekivanjima. Iz mlađih kategorija Radničkog iz Niša došao je u Crvenu zvezdu gde je u omladinskom pogonu proveo tri i po godine. Igrao je u generaciji Nemanje Vidića, Aleksandra Lukovića, Vladimira Dišljenkovića, Jovana Damjanovića, pokojnog Vlade Dimitrijevića… Nastupio je nekoliko puta i za mlađe reprezentativne selekcije.

Povezano

Zbog obaveza na fakultetu vratio se u Niš, a kasnije je u seniorskoj konkurenciji igrao za nekoliko klubova u Srbiji iz drugog i trećeg ranga. Detalj vredan pomena je da je bio član ekipe Timoka iz Zaječara, koja je 2005. godine kao trećeligaš eliminisala Partizan iz Kupa Srbije.

Usledio je odlazak na Island. Umesto planiranih šest meseci ostao je celu deceniju. Igrao je za Hamar i Vikingur gde je i počeo da radi trenerski posao. Vodio je potom i ekipu Brejdablika, a uporedo radio i kao profesor fizičke kulture u srednjoj školi, kasnije i kao vanredni profesor na fakuletu.

Odlazak u Švedsku i klub Mjelbi bio je korak napred. Milojević je opet morao da odustane od prvobitnih planova i da se prilagodi novonastalim okolnostima. Predvođen 37-godišnjim srpskim stručnjakom klub je ostvario dva uzastopna plasmana u viši rang pa će naredne sezone, tek deveti put u istoriji, igrati u elitnom rangu.

Još dok sam bio na Islandu planirao sam prelazak u drugu zemlju i jaču ligu. Mjelbi je igrao baraž za ulazak u Drugu ligu Švedske. Mislio sa da će uspeti, ali nisu. Ja sam već postigao dogovor sa njima, pa iz moralnih razloga nisam hteo da odustanem. Došao sam u klub da budem pomoćni trener Jonasu Andersonu i direktor akademije. Moj cilj je bio da se napravi škola da bi igrači shvatili da imaju kraći put do prvog tima. Međutim, glavni trener je odustao. Nije mogao da se nosi sa pritiskom, a imao je i mnogo drugih, ličnih obaveza i ja sam u tom momentu preuzeo ekipu. Bila je to dobra grupa igrača. Iste sezone smo ušli u Drugu ligu, iako smo imali finansijskih problema, a ulazak u Prvu ligu je svakako neplaniran. Ipak, ne možete da birate momenat već morate da iskoristite šansu. Završili smo kao šampioni. Prva četiri meča nam je trebalo da se priviknemo, a nakon toga smo imali kontinuitet. Imali smo odgovornost igre, timski duh,“ rekapitulira dosadašnji rad u Mjelbiju Milojević na početku razgovora za Sport klub i nastavlja:

„Sada je pitanje da li je klub organizaciono spreman za veće zahteve. Izvesno je da nam trebaju dva do tri igrača koj su igrali ovaj nivo i tri do četiri igrača sa ambicijom, kojima bi Mjelbi bio odskočna daska za dalje. To je plan, ali tek sledi definisanje budžeta i proces pravljena plana za dovođenje igrača.”

“Početna tačka svakog uspeha je želja” rekao je Napoelon Hil, američki pisac. Milojević je oduvek imao želju, ideju i viziju. Još kao tinejdžer je pokazivao afinitet prema trenerskom poslu.

Prvi počeci su vezani za to da sam voleo da znam šta radim i zbog čega i zašto baš to. Počeo sam da zapisujem šta radimo na treningu još dok sam bio u mlađim kategorijama Radničkog iz Niša, nakon toga i šta rade treneri u Crvenoj zvezdi. Posle toga je veliki uticaj na opredeljenje da se bavim trenerskim poslom imala odluka da se posle gimnazije školujem na fakultetu za fizičku kulturu. Imao sam veliko interesovanje za teoriju i metodologiju treninga. Takođe, dok sam igrao više sam vodio računa o trenažnom procesu,” ističe mladi stručnjak i dodaje da kao bivši igrač ima ogromne prednosti u ovom poslu:

“Moja prednost je ta što sam fudbalsku edukaciju imao u vremenu dok su u Srbiji još bili snažni ostaci jugoslovenske škole fudbala, za koju mislim da je dobra, kada je u pitanju obuka igrača. Takođe, mislim da su to, recimo, Španci ‘ukrali’ i nadogradili i podigli na viši nivo, dok smo mi lutali i jurili neke druge fudbalske filozofije. Iz te perspektive kao igrač sam naučio da mogu da vidim kada je dobar položaj tela, kada se izvodi svaki tehnički elemenat, tu je i biomehanika sa fakulteta. Kada sve to prođete lakše vidite neke detalje, koje neko ko se nije bavio fudbalom ne može da primeti,“ kaže Milojević.

“Uspeh u trenerskom poslu zavisi od selekcije igrača, pravilno donesenih odluka, sposobnosti da se vlada igračima i sreće”, pričao je veliki Aleks Ferguson. Uz to, neophodno je da svaki trener bude autoritet i da ima sopstvenu filozofiju.

Poslednjih nekoliko godina sam sebe usmerio da mi je osnovna filozofija dominacija intenzitetom i tempom. Trenutno Liverpul igra tako, ali ja sam se više ugledao na nemačku reprezentaciju od pre nekoliko godina, kada je bila zaista dominantna. Naravno, lako je to reći, a teško ostvariti jer morate da budete svesni kvaliteta igrača koje imate. Preferiram osnovni sistem 4-3-3, visok intezitet, što ne znači nužno i visok presing. Važan mi je radni učinak igrača, radne navike, uz veliki energetski kapacitet. To su osnovne stvari koje gledam,“ objašnjava Miloš i odmah nastavlja da govori o tome na koji način priprema i motiviše igrače.

“Mnogo radim na psihološkom aspektu. Do sada nisam imao priliku da radim u klubovima koji imaju razvijen stručni štab u toj meri da mogu da priušte trenere iz nekih drugih sfera, poput psihologa. Sama motivacija je unutrašnja. Igrači moraju da imaju strast prema tome šta rade. Svaka utakmica mora da bude novo dokazivanje, samo nas naredni protivnik interesuje, samo za taj meč živimo. Radim na tome da se fokusiramo samo na faktore na koje možemo da utičemo, odnosno, sudija nas ne zanima ko god on bio jer onda ostavljate mogućnost igračima da traže opravdanje. U selekciji igrača tražim samo visoko motivisane igrače,” poručuje ambiciozni trener koji svaki dan koristi za dodatno usavršavanje na svim poljima.

“Nemam uzora, ali se divim našim starim trenerima koji su bili pioniri tog rada – Miljaniću, Boškovu, Iviću i Antiću. Tek kada radite u inostranstvu i kada vidite koliko se domaći treneri favorizuju, shvatite koliko su velike stvari oni napravili. Ja nisam na tom nivou, ali sam impresioniarn tim ljudima. Ima nekoliko trenera današnjice koje pratim, kao što su Lopetegi ili Poketino recimo. Nema smisla govoriti o Gvardioli, Klopu ili Murinju jer oni su liga za sebe,” smatra srpski trener kojem ambicija ne nedostaje, ali je vrlo realan u svojim planovima.

Uvek sam radio korak po korak. Sada bih voleo da se dokažem u najboljoj ligi Švedske. Idealan razvojni put bi bio da se posle toga odem u neki klub u danskoj ligi, koja je kvalitetnija. Odatle treneri često odlaze u belgijsku, holandsku ili nemačku ligu. Lakše je Skandinavcima i Anglosaksoncima, ali mislim da čovek mora da ima veru. Ako bude rezultata biće i mogućnosti,“ zaključuje Milojević i odmah pojašnjava koliko je teže ostvariti uspeh kao stranac u tuđoj zemlji.

Ne želim da uzdižem sebe, ali da bi neko došao u Srbiju da radi moj posao, mora da bude bar 30 posto bolji od mene, tako je i u ovom slučaju. Morate 30 do 50 posto da budete bolji od domaćih trenera. Ako niste kvalitetni i kompetentni, mnogo je teško uspeti i to je normalno.”

Gledaoci Sport kluba godinama imaju prilike da jednom nedeljno gledaju utakmice švedskog šampionata. Milojević, koji konstantno prati i dobro je upućen u dešavanja u srpskom fudbalu, prava je osoba da napravi paralelu između Allsvenskan i Linglong Tire Super lige Srbije.

“Crvena zvezda i Partizan su mnogo bolji od svih klubova u Švedskoj. Ako izuzmemo njih, sličan je kvalitet ostatka lige i drugih ekipa. U Švedskoj su klubovi dobro organizovani, sa odličnom bazom navijača. Recimo Malme ima 12 hiljada pretplatnih karata. Stadion prima 17 hiljada, Helsinborg takođe. Postoji kultura dolaska na utakmicu, uvek je lepa atmosfera. Utakmice su izjednačene. Malme i AIK malo odskaču, ali nisu nepobedivi. Ove sezone je u obe lige vladala velika neizvesnost do poslednjeg kola. Svi su očekivali da će Malme biti prvak. Klub ima najveći budžet, najkvalitetnije igrače i najviše reprezentativaca. Na polusezoni su imali osam bodova prednosti, da bi na kraju Jurgorden osvojio titulu što je predstavljalo iznenađenje,” kaže na kraju razgovora za Sport klub Miloš Milojević, koji će početkom decembra nekoliko dana u Sevilji pratiti treninge i razmeniti ideje i mišljenja sa trenerom španske ekipe Lopetegijem.

“Delanje je osnovni ključ svakog uspeha,” rekao je Pablo Pikaso. Time se vodi i Miloš Milojević koga krasi i fascinantna posvećenost poslu i odlučnost. Zbog toga ne treba sumnjati da će uspeti.