Vlahović za SK: Da ostavim dublji trag u Fiorentini

Gabriele Maltinti/Getty Images

U intervjuu za Sport Klub Dušan Vlahović rekao je da ga je naporad i predan rad doveo do sadašnjeg statusa, a govorio je i o svom razvoju u Fiorentini, fudbalskim idolima, zašto Nikolu Milenkovića doživljava kao brata i zbog čega žali iz perioda kada je igrao za Partizan.

Dušan Vlahović je rođeni strelac. Inteligentan i moćan centarfor sa fantastičnim osećajem za gol. Jedan od najtalentovanijih srpskih napadača je igrama ove sezone pokazao da je spreman za velika dela. Snažni 19-godišnji golgeter je prvo pažnju na sebe privukao dominatnim nastupima u mlađim kategorijama, a zatim kada je kao 15-godišnjak potpisao profesionalni ugovor. Postao je najmlađi debitant, a potom i strelac u istoriji Partizana. Upisao se i u istoriju Fiorentine u koju je prešao čim je postao punoletan. Bio je prvi igrač rođen 2000. godine koji je kao starter zaigrao za klub iz Firence u Seriji A. U razgovoru za Sport Klub Dušan Vlahović kaže da veruje da bi za njega ova sezona mogla da bude sezona pune afirmacije.

Povezano

Za mladog igrača su najbitnije utakmice i najvažnije je da igra u kontinuitetu. Verujem u težak rad i mislim da samo tako pre ili kasnije izbiješ u prvi plan. Moraš uvek da budeš koncentrisan i na vrhunskom nivou da bi zadržao tu poziciju jer je svaki dan novo dokazivanje”, poručuje ambiciozni navalni igrač, koji je se nametnuo još letos odličnim igrama u predsezoni na Međunarodnom kupu šampiona, a maksimalno je koristio minutažu i na takmičarskim mečevima. 

Bio je dvostruki strelac u utakmici kupa Italije sa Moncom, kada je sam preokrenuo rezultat, a dva gola postigao je i na ligaškom meču sa Kaljarijem.

Velika stvar za mene. Značili su mi ti golovi mnogo na polju samopouzdanja. Ali, nikad ne gledam unazad već samo unapred, šta bih mogao da uradim bolje i na koji način mogu još više da napredujem da bih postizao još više golova. Kako napadači žive za golove, nema boljeg osećaja na svetu”, iskren je bivši đak OFK Beograda i Partizana koji je fudbal počeo da trenira sa sedam godina u školi fudbala Altina.

Valerio Pennicino/Getty Images

Zanimljivo, tokom “Turnira prijateljstva” 2014. u Bjeljini odigrao je jedan meč za Crvenu zvezdu i bio strelac u okršaju sa Dinamom iz Zagreba.

Batistuta kao zvezda vodilja, Milenković kao brat

Iako su ga pratili brojni elitni klubovi, leta 2017. potpisao je petogodišnji ugovor sa Fiorentinom. Prelazak na viši nivo u svakom smislu. Za adaptaciju mu je mnogo pomogao drugi srpski as Nikola Milenković koji je ranije za Sport Klub rekao da je kod Dušana najbolja stvar što radi naporno i sluša savete.

Nije mi bilo mnogo teško jer me je sačekao Nikola i prihvatio me kao da sam mu brat i ja sam mu na tome mnogo zahvalan. Mnogo mi je pomogao i mnogo mi pomaže što mi mnogo olakšava sve. Prvih nekoliko meseci nisam toliko dobro pričao jezik, ali čim sam savladao, otvorio sam se i počeo sam da komuniciram. Sada je tu i Aleksa Terzić i sa njima dvojicom provodim najviše vremena. Tu je i Milan Badelj i nas četvorica imamo zaista dobar odnos i svima nam je lepo ovde. Moram da kažem da je na početku sve vreme uz mene bila i porodica”, priseća se Vlahović, koji je svojevremeno na promociji u Firenci samouvereno poručio da bi voleo da krene putem još jednog bivšeg člana crno belih Stevana Jovetića i da priželjkuje karijeru poput one koju je imao Gabrijel Batistuta. 

Pored njih, Fiorentina je u prošlosti uvek imala velika imena u napadačkoj liniji. Između ostalih ljubičasti dres su nosili Mario Gomez, Adijan Mutu, Nuno Gomeš, Predrag Mijatović, Luka Toni.

Gabriele Maltinti/Getty Images

Biće veoma teško jer su to legende ovog kluba i veliki igrači. Ali uz rad i posvećenost mislim da se sve može, naravno potrebno je i da se poklope kockice. Ipak,  kako radiš, tako ti se vraća. Uvek treba imati ciljeve u životu i težiti ka nečemu. U svakom slučaju, voleo bih da u Fiorentini ostavim što dublji trag, poručuje Dušan kojeg su kada se pojavio mnogi upoređivali sa Zlatanom Ibrahimovićem, a on sam ne krije da mu je Šveđanin jedan od igrača na koje se ugledao, uz Van Bastena i Levandovskog, kojeg smatra za najkompletnijeg napadača današnjice.

Fiorentina ove sezone igra promenljivo i daleko je od vrha tabele. Iako je ekipu odveo u osminu finala kupa, trener Vićenco Montela, kojem je to drugi mandat na klupi tima sa „Artemio Franki“ stadiona, konstantno je pod pritiskom.

Imamo turbulentnu sezonu jer je ekipa izuzetno mlada i došlo je mnogo novih igrača i mislim da se još uvek navikavamo jedni na druge. Imamo i problema sa povređenim igračima. Teško je reći koliko možemo u ovom šampionatu, ali borićemo se da na kraju zauzmemo što bolju poziciju.  Što se tiče Montele, sa njim imam dobar odnos. Dao mi je minutažu, pružio priliku i ja sam mu zahvalan na tome. Moram da uzvratim dobrim igrama, golovima i pobedama i da mu se na taj način odužim na ukazanom poverenju, odgovorno ističe visoki napadač i dodaje da veruje da ove sezone Inter može da ugrozi Juventus i osvoji titulu jer ima sjajne igrače, trenera i sistem.  

Odgovornost i disciplina u igri; Italija idealna za napredak

Dušan je izrazito talentovan fudbaler, koji ima praktično sve, od sjajne morfološke strukture na nekom bazičnom nivou, do izrazitih tehničkih sposobnosti, kaže za Sport Klub Luka Jevtović, novinar i trener analitičar u stručnom štabu mlade reprezentacije Srbije.

Gabriele Maltinti/Getty Images

Talenat je brzina sposobnosti učenja, a njegov talenat je neraskidivo svezan s njegovim napretkom. Italija je, verujem, sjajno mesto za tako nešto. To mislim pre svega zbog raznovrsnosti koje liga pruža u smislu različitih modela i pristupa ekipa. Svaka utakmica donosi nešto novo i upravo su ti drugačiji konteksti svake utakmice ono što primorava fudbalera da se adaptira, odnosno da napreduje”, smatra Jevtović i pojašnjava Dušanovu ulogu na terenu, “Fiorentina igra nekada u veoma zanimljivoj intepretaciji 3-5-2 sistema, nekada igra u 4-3-3 obliku. U oba slučaja Vlahović je centralni napadač sa približno sličnim zahtevima u igri. Izgleda dosta dobro na terenu, poprilično komotno, a to je za toliko mladog fudbalera esencijalno. Posebno u 3-5-2 sistemu vezni red Fiorentine ume da bude jako fleksibilan, a njegov deo spuštanjem postaje i neko od krilnih napadača. U takvom sistemu Dušan Vlahović ima veliku odgovornost držanja dubine i praktično otvaranja prostora između linija za saigrače. On to radi sa dosta discipline, iako to ume da bude izuzetno teško jer igrača na momente odvaja od lopte . Za mladog napadača, posebno toliko talentovanog, to ume da bude mučno, ali deluje da se on sjajno nosi s time”.

“Žao mi je što nisam dao više golova za Partizan”

Osim toga što i dalje drži rekord kao najmlađi debitant i strelac u istoriji Partizana, Vlahović je  je 2016. postao i  najmlađi učesnik večitog derbija, a vredi izdvojiti i da je kao dečak u duelu pionirskih selekcija Partizana i Crvene zvezde postigao sve golove u pobedi od 4:0. Za prvi tim je odigrao svega 21 utakmicu i postigao tri gola.

Izuzetno je lepo biti u istoriji svog omiljenog kluba, ali sa ove tačke gledista ostaje žal. Žao mi je što sa Partizanom nisam mogao da igram Evropu, pobeđujem više, dajem više golova, obradujem navijače. Navijač sam Partizana od malih nogu i živeo sam za to. Nadam se da ću imati priliku jednog dana da to i ostvarim”, kaže Dušan koji zaistaima sve kvalitete da u najskorije vreme postane vrhunski, elitni napadač, “Mislim da svako ima svoj put i moje je da budem koncentrisan na fudbal, da mislim samo na fudbal i da radim više od ostalih, kada se ukaže šansa da je ugrabim. Ovde je fudbal na najvišem nivou i svakog dana se napreduje tako da uvek moraš biti ’budan’ i brzo prihvatati nove zahteve. Navijači žive za fudbal i mnogo je lepo igrati fudbal u Italiji”.