Forest Grin – jedinstveni fudbalski klub na svetu

Dragan Čiča 28. dec 20195:08 > 5:14
Bryn Lennon, Getty Images

Forest Grin Rovers predstavlja jedinstven fudbalski klub. Ekološki principi su okosnica svega. Ima titulu 'najzelenijeg kluba' i zvanično je prvi veganski klub na svetu.

Klub iz malog mesta Nejlsvort u Severozapadnom delu Engleske već godinama funkcioniše i opstaje iz isključivo od prirodnih resursa.

Forest Grin postoji više od 130 godina, takmiči se u četvrtom rangu engleskog fudbala, a transformacija je počela 2010. kada je klub preuzeo Dejl Vins koji je imao uspešan biznis sa obnovljivim izvorima energije. Odlučio je da odgovorno ponašanje prenese i na klub i vrlo brzo je ideju sproveo u delo. Danas je Forest Grin prvi klub na svetu koji ima ovakav pristup.

To konkretno znači da se električna energija dobija korišćenjem solarnih panela, a uz to na brdu u blizinu stadiona postoje vetrenjače koje takođe proizvode energiju. Voda koja se koristi crpi se iz bunara u blizini stadiona. Trava na terenu takođe je održiva, bez pesticida i herbicida. Kosilica kojom se održava travnata površina pokreće se na solarnu energiju. Igrači se hrane samo organskim proizvodima, nisu dozvoljeni bilo kakvi veštački aditivi. Dresovi koje nose na utakmicama napravljeni su od bambusovog drveta. Svi u klubu voze električne automobile.

Klub je nedavno dobio dozvolu za izgradnju novog stadiona. Eko Park će biti nešto posebno u svetu fudbala jer će u potpunosti biti sagrađen od drveta. Dizajnirala ga je Zaha Hadid, vrlo priznata u svetu arhitekture.

Forest Grin konstanto organizuje akcije koje za cilj imaju podizanje svesti o očuvanju životne sredine, a tokom godina dobitnik je i velikog broja priznanja. Između ostalog, dobitnik je „Momentum for Change“ nagrade koju dodeljuju Ujedinjene nacije.

Zbog svog specifičnog odnosa prema prirodi Forest Grin ima klubove navijača u preko 50 zemalja širom sveta.

Navijačima i zaljubljenicima u fudbal, naviknutima na nešto drugo ovo možda deluje čudno, ali ovo je projekat koji seže mnogo van fudbala i tek možda za nekoliko godina ljudi će shvatiti koliko je važno i veliko ovo što radi Forest Grin. I nema nameru da odustane od svojih načela, a to su zelenilo, veganska ishrana i obnovljiva energija.