Tužni Supermario

AllsportUK /Allsport

Mario Žardel je bio mašina za golove! Robusan i moćan, a istovremeno maštovit i lepršav napadač.

Svojevremeno jedan od najboljih u Evropi! Bio je fudbaler na kojeg se ugledao Krstijano Ronaldo. Imao je impresivan učinak. Bio je na korak od vrha sveta. Završio je odbačen od svih, kokainski zavisnik koji je spas potražio u politici.

Počeci

Priča o njemu počinje pre 46 godina u tropskoj Fortalezi gde je napravio prve korake i gde je počeo da trenira fudbal u lokalnom klubu Feroviario. Talenat je prepoznat i tek što je postao punoletan postaje član Vasko da Game. Iako se i tu dokazao i postigao pristojan broj golova, čelnici kluba iz Rija kao da nisu uočili potencijal i za oko 500.000 dolara prosledili su ga u Gremio gde je trener Luis Felipe Skolari ceo sistem podredio njemu. Isplatilo se višestruko. Mario Žardel je za ekipu iz Porto Alegrea za godinu i po dana postigao 67 golova i vodio je do titule šampiona Kupa Libertadores 1995. godine. Prodat je za osam puta veći novac.

Dolazak u Evropu i impesivni brojevi

Usledio je prelazak u Porto, a Žardel je nastavio da blista. Tih godina čitava Evropa je sa oduševljem gledala kako Mario teroriše rivale. Pogađao je iz svih situacija i na sve moguće načine. Bio je nezaustavljiv.  Za četiri godine na Dragao stadionu za Porto je na 175 mečeva postigao 168 golova, sa ekipom osvojio pet trofeja i dva puta bio najbolji strelac na ’Starom kontinentu’.

Allsport UK /Allsport

Bio je spreman za sledeći korak. Leta 2000. bio je viđen u Interu, ali se milanski klub potpuno neočekivano predomislio i angažovao Hakana Šukura, dok je Žardel završio u Istanbulu jer je turski klub bez razmišljanja platio otkupnu klauzulu od 17 miliona evra. Iako je bio razočaran, a tokom sezone se i svađao sa saigračima i štrajkovao zbog kašnjenja plate, našao je motiv i odigrao još jednu spektakularnu sezonu. U dresu turskog velikana postigao je 34 gola, a vredi izdvojiti da je na prvoj utakmici za Galatasaraj postigao pet golova i to u meču evropskog Superkupa protiv Reala iz Madrida.

Po svaku cenu je želeo iz Turske i ekspresno se vratio u Portugal. Iako je bio na pragu Benfike, završio je u drugom lisabonskom velikanu Sportingu i odigrao sezonu karijere. 55 golova na 42 utakmice. Ukupno za Sporting 67 golova na 62 meča. Statistika na kojoj danas ne mogu da se pohvale ni Leo Mesi ni Kristijano Ronaldo. Logično, bio je prvi strelac lige i predvodio je klub do danas poslednje šampionske titule. Obeležio je jedan period i postavio brojne rekorde. Vredi istaći da je na susretu Kupa Portugala sa ekipom Žuventud de Evora postigao sedam golova u prvom poluvremenu! Tih dana je toliko opčinio portugalske zaljubljenike u fudbal da je inspirisan njegovim golovima pesnik Karlos Tê napisao stihove koje je kasnije u svojoj numeri otpevao Rui Veloso, lokalna rok zvezda. Zbog svega što je ostvario na Iberijskom poluostrvu, o Mariju Žardelu se u Portugalu i dalje govori kao jednom od najboljih igrača koji je ikada nastupao u tamošnjoj ligi.

Početak kraja

Posle takvih nastupa za Sporting, očekivalo se da Mario Žardel bude glavna uzdanica Brazila na predstojećem Svetskom prvenstvu u Japanu i Južnoj Koreji, ali njega nije bilo na spisku putnika za Mundijal. Isti onaj Luis Felipe Skolari koji ga je trenirao u Gremiju i čitav sistem podredio njemu, sada mu je učinio nepravdu i nije ga uvrstio u tim koji je kasnije postao svestki prvak. Ne, nije bilo mesta za njega, ali su se pored Rivalda, Ronalda i Ronaldinja među navalnim fudbalerima našli Edilson i Luizao, ruku na srce, daleko ispod renoema junaka ove priče. U stvari, Mario Žardel je platio cenu ponižavajućeg poraza Brazila od Hondurasa u četvrtfinalu Kopa Amerika godinu dana ranije, kada je Selesao nastupio bez najvećih zvezda, ali sa Žardelom u timu.

Michael Steele/Getty Images

Žardel je opet bio razočaran, ali sada nije našao mentalnu snagu da nastavi na isti način. Postao je depresivan, rasturio porodicu, počeo da konzumira kokain. Sporting je odbio dve ponude za njega iz Španije pa se demonstrativno vratio u Brazil gde je vreme uglavnom provodio na razuzdanim žurkama, a na jednoj je prilikom skoka u bazen povredio leđa. Više nije mogao da igra ozbiljan fudbal, ali je pokušavao. Promenio je u narednih osam godina trinaest klubova na tri kontinenta i jedva skupio dvocifren broj utakmica. Dres pojedinih je nosio samo prilikom predstavljanja.

Tri godine po definitivnom okončanju igračke karijere ušao je u politiku, ali je zbog raznih malverzacija i zloupotrebe položaja izgubio mandat u parlamentu. Poslednje dostupne informacije kažu da je potražio stručnu pomoć psihijatra.

Kristijano pre Kristijana 

Mario Žardel bio je najefikasniji napadač u Evropi. Imao je sve. Snagu, brzinu, viziju, egzekuciju. Nezaustavljivi centarfor koji je sa lakoćom davao golove kome je hteo i kako je hteo. Bio je veličina koju je tada mladi Kristijano Ronaldo doživljavao kao uzora.  Mogao je da bude, kako je to ranije jedan kolega konstatovao “Kristijano Ronaldo pre Kristijana Ronalda”. Zbog 431 postugnutog gola na 580 utakmica ostaće upamćen kao veliki igrač, a mogao je da bude najveći.