Moskva suzama ne veruje!

Podeli:
REUTERS/Shamil Zhumatov

Trebalo je ovo da bude javljanje uživo iz Moskve, ali je prilog iz studija i blog na sajtu. Umesto raporta sa VTB Arene o ambijentu pred duel Rusija – Srbija, ovo je priča o nemogućnosti odlaska u glavni grad Ruske Federacije.

Izveštaj sa lica mesta sa najnovijim informacijama zameniće pokušaj da se objasni koliko je zaista bilo komplikovano dokopati se Moskve. U pozadini cele priče je prokleti Covid-19, koji će nam očigledno još dugo maksimalno komplilkovati sve sfere života.

Kao medij koji je nosilac prava prenosa svih UEFA i FIFA reprezentativnih takmičenja, praktično se podrazumeva da imamo ekipu na prvoj liniji, kao što je bio slučaj i na većini prethodnih gostovanja reprezentacije Srbije, ali ovoga puta to je bila nemoguća misija. Usled nestabilne situacije sa virusom korona širom sveta, sve zemlje su maksimalno obazrive po pitanju prijema stranih državljana i svaka ima drugačije protokole. Iz prve ruke sam se uverio da Rusija ima možda i najoštrije. I da se razumemo, na to ima pravo! 

Pre nego što sam krenuo u realizaciju plana “Osvajanje Rusije” proučio smo UEFA zdravstveni pravilnik koji ima preko 30 strana. Ne može da bude rigoroznije, ali apsolutno sve opravdavam, iako intervjui sa igračima na terenu više nikada neće biti isti. Iskreno, bio sam malo iznenađen, (mnogo više uzbuđen) kada sam dobio informaciju za odlazak u grad koji su u svojim pesmama opevali Rammstein, Jethro Tull, Brazzaville.

Gilbert Bécaud je imao Natali da mu pokaže Moskvu, a mene je, iako sam znao da neću imati vremena da vidim Kremlj, Crveni trg, Boljšoj teatar, obuzelo ushićenje da sam se do reči setio Jesenjinovog “Pisma majci”, sa kojim sam kao srednjoškolac učestvovao na republičkom takmičenju recitatora. To ushićenje je brzo prestalo, pretvorilo se u isčekivanje, a potom u… Uh, korono, fuck you!

FSS

Na sajtu ambasade Rusije stoji informacija da je za ulazak u tu zemlju potreban negativan PCR test, ali ima jedna začkoljica. Mora da bude preveden na ruski ili engleski jezik, overen u konzulatu. Prvi potencijalni problem. Pozivam ambasadu da proverim to i prekornim glasom dobijam informaciju:

Vi ne možete da idete u Rusiju! Turistička i poslovna putovanja su zabranjena! Granica je zatvorena u martu”.

Hladan tuš, ali se ne predajem. Poznajem dvoje ljudi koji su relativno skoro otputovali iz Srbije u Rusiju. Prvo kontaktiram dobrog prijatelja Uroša Spajića, fudbalera Krasnodara.

Druže, moraš da imaš neku posebnu dozvolu, ali meni klub sve završava, ne znam šta je u pitanju”, rekao mi je Spajić.

Kakva dozvola? To se nigde ne pominje. Imam jednu koleginicu, možda ona zna više.

Здравствуите коллега ! Granice se nisu ni otvarale za strance od kada je zvanično stupio na snagu karantin u martu mesecu. Pravo putovanja imaju samo ruski građani ka Turskoj, Zambiji i Engleskoj. Mnogi ruski državljani ka Srbiji lete preko Istanbula, ali strance ne puštaju na svoju teritoriju još, čak ni ako bi leteli istom putanjom ka Moskvi. Važno je da ne pokušavaš čak ni transfer jer može da bude deportacija uz kompletnu zabranu dolaska u Rusiju! Nadam se da sam pomogla mada sam opširna kao i uvek”.

Matthias Hangst/Getty Images

Prosleđujem informaciju nadležnima, koji u međuvremenu druge neophodne stvari uspešno završavaju. Rezervisan je let i hotel u blizini stadiona. U čitavu akciju se uključuje i ljubazna Aleksandra Volkova iz UEFA. Piše da se raduje saradnji i da jedva čeka da se upoznamo, predlaže najjednostavniji transfer od aerodroma do hotela i pita gde mi najviše odgovara da mi ostavi akreditaciju? 

Gospođa mi nije oduševljena eventualnim odlaskom i otvoreno navija da se put otkaže!

Četiri dana pred potencijalni odlazak i dalje se ništa ne zna, ali dobijam krucijalnu informaciju! Iz dela sadržaja jednog od desetine mailova glavnog producenta, shvatićete ko treba da mi izda dozvolu:

Ja sam poslao u rusku fudbalsku federaciju Draganove podatke, kako bi oni to prosledili ministarstvu sporta, a ministarstvo sporta zatražilo od Vlade Ruske Federacije da omogući Draganu da uđe u Rusiju”.

Još da Vladimir Vladimirovič lično udari pečat. Druže Putin, videćemo se neki drugi put!