Stojković za SK: Da vratimo poverenje naroda i lepotu u igri

Dragan Čiča 17. mar. 202123:15 > 23:5116 komentara
Podeli:
Dragan Stojković
Printscreen

Novi selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi u ekskluzivnom intervjuu za Sport Klubu govorio je o tome da li oseća pritisak, šta očekuje od svojih igrača, kako će izgledati nacionalni tim pod njegovim vođstvom, zašto je pojedine reprezentativce "precrtao" sa svog spiska, može li da vrati kult koji je ozbiljno narušen nedavnim rezultatima.

U prvom delu intervjua čitali ste šta Stojković rekao o Luki Milivojevići, „pravilniku ponašanja“, šta trenutno valja i šta ne valja u nacionalnom timu, a u drugom delu priče govori o izboru stručnog štaba, pritisku, očekivanjima javnosti…

Uspešno ste radili u Japanu i Kini, ali je funkcija selektora nešto specifično. Da li je biti selektor vrsta pritiska ili uzbuđenja?

Ne osećam pritisak. Ja sam po prirodi staložen i miran. Ne dozvoljavam sebi da upadnem u stres, ne dozvoljavam da kritike utiču na mene, bile one dobronamerne ili ne. Želim da sačuvam fokus na posao kojim ću se baviti, da pozitivnu energiju i fudbalsko znanje prenesem na ljude koji će uraditi nešto na zadovoljstvo svih. A to su igrači. Spreman sam za takav izazov.“

Da li ste zaokružili stručni štab po svojoj želji?

„Jesam. Ja sam sve birao, nije tačno da mi je neko drugi izabrao, kako se pisalo u nekim medijima. To moram da demantujem, stručni štab biram po svom ukusu. Pre svega sam birao dobre ljude. To mi je potrebno. Znate na šta mislim kada kažem ‘dobri ljudi’. Ionako ću ja voditi glavnu reč, određivati, to je normalno. Ali želim oko sebe da imam ljude koji će mi pomoći i koji će biti relaksirajući faktor.

Srdjan Stevanovic / Getty Images

Ko će voditi glavnu reč?

Volim da se konsultujem, da razmenjujem mišljenja sa trenerima sa kojima radim. Važno je da imate poverenja jedni u druge. Da kada ja imam neku ideju u glavi ubedim njih da je to dobro. Da oni to podrže i da budemo na istoj talasnoj dužini. Volim da čujem njihovo mišljenje. Dobro je imati različita mišljenja, ali ja sam taj koji će snositi odgovornost, to je na mojim leđima.“

POVEZANE VESTI

Da li javnost ima velika, možda i nerealna očekivanja?

Očekivanja su kao i svuda u svetu. Nemojte misliti da je u Turskoj bolje, niti u Italiji, Francuskoj ili bilo gde. Očekivanja su uvek velika kada je nacionalni tim u pitanju, Srbija nije nikakv izuzetak. Naši igrači su dokazani asovi, ali hajde da se dokažu i u reprezentaciji. Do sada nisu bili na maksimumu. Da su bili, ne bih ni ja došao. Ne bismo sada pričali, nego bi sve išlo nekim svojim tokom. Do promena uvek dođe kada su neke stvari ispod očekivanja. Uđete u fazu u kojoj ne postoji napredak. Dakle, nisu bili na maksimumu, ali se nadam da će biti.

Koji stil igre ćete forsirati?

Fudbal je živa igra, nekada se u toku utakmice dogode stvari koje nisu predviđene. Dobije se crveni karton, promaši se penal, desi se milion stvari na koje ne možete da utičete. Vaša adaptacija mora da bude brza, morate povući poteze koji će doprineti kvalitetu vašeg tima. Fokusiran sam na svoj tim, protivnik me ne zanima. Mi ćemo protivnika imati u nekom imenu, ovakvom ili onakvom. Mi tu ne možemo ništa da promenimo.

Fudbalski savez Srbije

Ako budemo podređeni tome i kažemo sebi ‘Au, ovi su mnogo jaki, šta ćemo da radimo? Ajmo svi u šesnaestarac da se branimo’, to nije moj fudbal. To nećete videti. Već ćemo hrabro odigrati i pokušati da taj veliki tim pobedimo. A ne da se branimo, da ne pređemo centar, da ne povežemo dva pasa i na kraju izgubimo.

Tako uvek bude, protivnik će vas dobiti kad-tad, pitanje je minuta kada će dati gol. Da se to ne bi dešavalo, morate da imate hrabrost, da se uhvatite sa tim izazovom. Mnogo puta se u fudbalu pokazalo da slabiji tim može da pobedi šampiona ili onog koji je na prvom mestu. Zato fudbal ima posebnu draž. To ga razlikuje od drugih sportova. Zato se on igra na celoj planeti. Morate da verujete. Forsiraćemo naš stil igre. Ne zanima me kako protivnik igra. Zanima me u analizi, ali to neće biti nešto zbog čega neću moći da spavam.

Ključni problem je nedostatak pravog desnog beka?

„Gajić i Petković, jesu li to bekovi? Da li su kalibar za reprezentaciju? Mislim da jesu. Čim sam ih stavio na spisak, mislim da jesu. Video sam taj deficit. Ali ovo su igrači koji imaju reprezentativnu podlogu. Nisu oni pali sa neba. Gajić je bio šampion sveta 2015. godine. Šta je sa tim igračima koji su bili šampioni? Treba li da ih zaboravimo, da im ne damo šansu?

Fudbalski savez Srbije

Ima ih dosta i meni je mnogo drago zbog toga. Nismo mi toliko kvalitetni pa da se tako lako odričemo nečega. Moja procena je da oni u ovom momentu zaslužuju da budu tu. Da li će oni igrati, to ne znam. Možda i hoće. Mislim da ne bi bila greška da im se pruži šansa. Zvezda je odigrala impresivno protiv Milana, uključujući i tog Gajića. To su neki parametri koji su me naterali da ih stavim na spisak.“

Da li je plasman na Svetsko prvenstvo u Kataru jedini adekvatan rezultat?

Možemo mi i da ne odemo zbog jednog gola il i boda, to valjda niko neće zameriti. Ali bitno je da odigraš sa stilom ovaj ciklus kvalifikacija. Da se zna ko smo i šta smo, koji fudbal igramo. Cilj je naravno odlazak u Katar. Shvatite, ovo je mnogo ozbiljno. Verujem da možemo u Katar. To verovanje ne može niko da mi oduzme. Ali ne zavisi samo od mene. Biću ja taj vođa, ali od igrača zavisi.

Želimo da vratimo poverenje. Poverenje naroda, poverenje medija, svih ljudi koji vole fudbal. Vratićemo ga tako što ćemo ozbiljno raditi, što ćemo se boriti i igrati lep fudbal. Da im bude srce puno zbog onoga što budu gledali preko ekrana. Čak iako se desi poraz, da kažu: Svaka im čast, dali su sve od sebe.

Da prepoznaju lepotu fudbala. Fudbal je mnogo lepa igra, ja se strašno nerviram kada vidim dva tima koji igraju ‘nefudbal’. Kad već igraš, odigraj kako treba, čoveče!“ zaključio je novi selektor Srbije.

Komentari

Vaš komentar