Kraljica stiže i donosi svoje dijamante

Podeli:
Michael Steele, Getty Images

Deliće ih, kao i svake godine, svojim navernijim podanicima.

Patrick Smith Getty Images Sport

Osmo izdanje Dijamantske lige je pred nama. Od petka 5.maja, pa do 1. septembra, najbolji svetski atletičari, boriće se na 14 mitinga, u dijamantskoj trci za novčane nagrade, što bolje rezultate i rekorde, ali i treću sezonu zaredom defilovati pred ljubiteljima atletike u regionu, posredstvom Sport Kluba. Pre sedam godina, neki pametni ljudi iz vrha svetske atletike,pronašli su pravu formulu, kako da najbolje svetske atletičare dovedu na nivo koji zalužuju, pre svega u materijalnom smislu, ali i smislu podizanja popularnosti samih atleticara i ,“kraljice sportova,“.

Doduše „Dijamnatska liga“je nastala,na osnovama, nekadašnjih IAAF, Gran Pri mitinga, a kasnije i „Zlatne lige“. Od 2010, pa do danas, do svog osmom izdanja, sistem se neprestano modifikuje, pa ćemo i ove sezone, koja počinje u petak u Dohi, imati, uz nesumnjivo nova, vrhunska atletska dostignuća i neke promene.

Novine se,pre svega, odnose na sistem kvalifikacija i na određivanje pobednika u generalnom plasmanu. Za razliku od prethodnih sezone, kada su se bodovi skupljali tokom mitinga, ove godine će mitinzi biti kvalifikacioni za učesće na, tradicionalno finalnim mitinzima u Cirihu i Briselu. To, praktično, znači da će bodovi, koji budu skupljani tokom sezone, samo određivati plasman za učesće na pomenutim finalima, a pobednik u generalnom plasmanu biće određen reultatima u Cirihu i Briselu. Za finala će se kavilifikovati 8, odnosno 12 najuspešnijih takmičara i takmičarki, zavisno od toga koja je disciplina u pitanju, a za određivanja rang liste biće neophodno učastvovati na četiri (za tehničke discipline) odnosno šest (za trkačke discipline) mitinga.

Sistem bodovanja je takav, da će prvih osam takmičara i takmičarki dobijati bodove (osam za prvo mesto, jedan za osmo) i najuspešnije ćemo gledati 24. avgusta i 1. septemra na Lecigrundu u Cirihu i stadionu Kralj Boduen u Briselu.

Na prvi pogled promene bi mogle da zakomplikuju stvari, ali se ovim definitivno obezbeđuje da zaista najbolji takmičari, budu prisutni i u finalu.

Promene će biti prisutne i na programu Sport Kluba. Uz direktan prenos svakog od 14 mitinga, tokom sezone, gledaci će moći da biraju koju od tehničkih disciplina će moći da gledaju, nezavisno od međunarodnog prenosa. Zato ćete već, na prvom Mitingu u Dohi moći na nekom od kanala Sport Kluba da prate zaseban prenos bacanja klugle, skoka uvis i troskoka. Nešto slično je Sport Klub već radio prethodne sezone, kada je Ivana Španović pobedila i oborila rekord Srbije, a ove godine dajemo mogućnosti ljubiteljima atletike, da mogu da uživaju u pojedinim disciplinama, bez zavisnosti od rediteljevih izbora.

Ova atletska sezona će biti u znaku oproštaja Juseina Bolta. Kulminacija će biti u avgustu,kada će Dijamantska liga biti na pauzi, a u Londonu će biti održano Svetsko prvenstvo gde će poslednji put učestvovati, možda i najbolji atletičar svih vremna. Bolta nismo mnogo gledali prethodnih sezona na mitinzima Dijamantske lige, ali će ga biti, verovatnu u Parizu i njegovom omiljenom Londonu.
Već od prvog mitinga u Dohi čekaju nas uzbuđenja. Iako neće biti Bolta, u trci na 100 metara, videćemo prošlogodišnjeg pobednika Asafu Pauela, trostrukog osvajača Dijamantske lige Džastina Getlina, Kanađanina De Grasa. U Dohi će biti prisutno čak 16 osvajača medalja sa Olimpijskih igara, i svetskih i kontinentalnih šampiona. Iako neće biti Ivane Španović, Sandre Perković i ostalih predstavnika regiona, gledaćemo velike zvezde poput Genzebe Dibabe, koja će ove sezone trčati 800 metara i njen dvoboj sa, prošle godine nepobeđenom Karsten Semenjom, a uzbudljivo će biti i na trci 100 m sa preponama za žene, gde će učestvovati Amrikanke, neprikosnovene u ovoj isciplini predvođenje svetskom rekorderkom Kendrom Herison.

Prethodne sezone na mitinzima Dijamantske lige viđena su dva svetska rekorda, i možemo se nadati da ćemo i ove prisustvovati ostvarivanju najboljih svetskih reultata. Možda već od prvog mitinga u Dohi u petak u 18 časova.

Kraljica stiže, poklonimo joj se.