Habib je ostavio prazninu – deluje da je popunjena

SK Fight 24. apr 202110:00 4 komentara
Kamaru Usman
REUTERS / Stephen R. Sylvanie-USA TODAY Sports

Šta znači „pound for pound“ lista? To je termin ustanovljen u bokserskom svetu još pre stotinak godina – u pitanju je poredak najkompetentnijih boraca u odnosu na svoju konkurenciju, bez obzira na težinsku kategoriju. MMA je, po svom starom dobrom običaju, preuzeo i ovaj koncept iz boksa i formalizovao ga kao jednu od svojih prepoznatljivih odlika.

UFC svake nedelje objavljuje svoje liste, slično kao što to rade ATP i WTA, ali uz jednu bitnu razliku – ne postoji nikakvo računanje poena i sve se svodi na lični utisak. Tako se na vrhu UFC pound for pound liste nalazi borac koji je najdominantniji u odnosu na svoje potencijalne protivnike.

Ako volite MMA, pročitajte i:

Do nedavno, na vrhu P4P plasmana za muškarce bio je ruski borac Habib Nurmagomedov, uprkos činjenici da se Avarin povukao još prethodnog oktobra. UFC ga nije skidao sa tog mesta nadajući se da će ga odobrovoljiti da se vrati tako što će mu ukazati tu veliku počast. Kada je Habib rekao konačno „ne“ čitava ova pomalo komična epizoda je okončana, a pozicija broj jedan postala je ponovo dostupna za nekoga ko se zapravo bori.

Na čelo spiska se vratio Džon Džons, po mnogima najveći borac u istoriji sporta. Sada se poteže pregršt pitanja, ali ključna su kako je bio drugi ako je GOAT? i da li je uopšte GOAT? To je tema koja zaslužuje da se zasebno obradi, ali je jasno da nas vraća na početak – sve se svodi na relativno proizvoljno glasanje određenih medijskih ličnosti bliskih UFC, koje prave liste.

Mnogi će reći da je Džons morao biti na prvom mestu jer je u neverovatnoj seriji od 18 mečeva bez poraza, koja traje od 2010. godine, a pitanje je koliko je i taj „poraz“ iz 2009. godine zaslužen. Džons je u UFC karijeri slavio u 14 mečeva za pojas, a Habib u svega četiri. Habibov argument bio je taj što je on do svojih pobeda dolazio na mnogo dominantnije načine u prethodnih pet godina.

Kako god gledali, posle Habibovog povlačenja dileme više ne treba da bude – „Bouns“ je broj jedan, zar ne?

E, pa ja zaista mislim da nije.

Jon Jones
REUTERS / Thomas Shea-USA TODAY Sports

Pre svega, sâm Džons „nije što je nekad“ bio. U poslednja dva meča je bio zreo da izgubi – protiv Tijaga „Marete“ Santosa se još i provukao, ali je protiv Dominika Rejesa zaista trebalo da izgubi sudijskom odlukom. Međutim, nije ni to ključna stvar. Džons je, lukavo namirisavši da će teško moći još dugo da vlada poluteškom kategorijom (do 93 kg), rešio da uprazni status prvaka i prebaci se u tešku kategoriju.

Tako da mi sada na prvom mestu imamo čoveka za kojeg znamo da je u padu forme, koji se nije borio više od jedne godine i za kojeg ne znamo kako će se snaći u potpuno novoj kategoriji sa protivnicima fizički bitno drugačijim od dosadašnjih. Džon Džons je broj jedan zbog svog imena i briljantnog staža, koji se ne može dovesti u pitanje, uprkos nekim ružnim stvarima koje prate njegov privatni život.

Ipak, kao što rekosmo, ključno pitanje je – ko je osoba koju je najteže dobiti?, a postoji odgovor koji je, po mom mišljenju, ipak ispravniji. U pitanju je Kamaru Usman, šampion velter kategorije (77 kg).

Šta sve ume?

Jeste li gledali Usmana? Ako ste letimični UFC fan, neko ko ne prati dešavanja u najkvalitetnijoj MMA promociji izbliza, preporučujem vam da odmah ispravite taj propust.

Videćete dominaciju koja ne ostavlja mnogo mesta iznenađenjima. Nigerijac je nezamislivo snažan i veliki za velteraša, a opet, mada to sigurno nije lako, ne odaje utisak da ima velikih problema pri skidanju kilaže.

Usman prevashodno davi protivnike rvanjem – ima odlične rvačke temelje koje je stekao takmičeći se godinama u američkom NCAA programu, a pritom je vlasnik i crnog BJJ pojasa. Vremenom je svoju osnovu nadogradio i postao veoma efikasan udarač, ali zadržimo se nakratko na „greplingu“.

Kamaru Usman
Chase Stevens/Las Vegas Review-Journal via AP, File

Nigerijac, premda impozantan za svoju diviziji, nikada ne bi funkcionisao u kategoriji iznad – jednostavno, veliki procenat njegovog kvaliteta leži u neprikosnovenoj fizičkoj nadmoći. Usman raspolaže širokim dijapazonom rušenja, tehnički je veoma potkovan, ali ono gde fizička sila najviše dolazi do izražaja je borba u klinču.

Usman tu nedvosmisleno prikazuje „ko je jači“, a poznato je i gaženje stopala protivnika u takvim situacijama, koje je vremenom postalo i internet mim. Sigurno boli i više nego što deluje, a deluje prilično mučno. Sjajno se Usman snalazi u parteru jer poseduje idealnu kombinaciju potrebnu za taj segment borbe – jak je, a istovremeno eksplozivan, pa baca ubitačan ground and pound na nesrećne protivnike.

Poznato je prijateljstvo Usmana i Habiba Nurmagomedova i veliko uzajamno poštovanje koje gaje. Ono se ogleda i u određenim sličnostima u stilu borbe – obojica koriste prednji direkt kao instrument pritiska. Tim udarcem oni nabijaju tempo i stvaraju sebi druge pozicije kada se protivnik koncentriše na odbranu od džeba. Usman do najčešće koristi za double leg rušenje. Srećno sa branjenjem od toga.

Ako volite MMA, pročitajte i:

Jednu stvar valja spomenuti – Usmanov prednji direkt je bolji od Habibovog. Izuzetno je tvrd i precizan, a to je najbolje u februaru osetio Gilbert Burns, koji je odlično otvorio meč protiv prvaka i zabeležio nokdaun. Ipak, prednji direkt je bio taj udarac koji je vratio Usmana u igru.

Žustro je prednjom rukom Nigerijac pogađao rivala, a njegov glavni trener za udaranje Trevor Vitman je znao kako da ga motiviše da nastavi u tom smeru.

Nastavi sa prednjim direktom. Zbog svog prednjeg direkta si šampion!

To je bio pravi recept – jaki udarci levom rukom iz desnog stava su sedali jedan za drugim i uskoro se otvorio širok spektar mogućnosti, koje je Kamarudin Usman iskoristio. Kada imate udarac koji je dostupan kao prednji direkt, a koji pritom izvodite munjevito brzo i koji pogađa veoma teško, vašem protivniku se ne piše dobro. Retko ko ima sposobnost da na taj način šalje protivnike u nokdaun kao Nigerijac, a bitno je naglasiti da udarac prednjom rukom odlično funkcioniše za Usmana i iz kontrastava.

Teško mu je pobeći.

Kamaru Usman
tephen R. Sylvanie-USA TODAY Sports

Još neke stvari Kamaru deli sa Habibom – dobru bradu, sposobnost da izdrži bombe protivnika, i zavidan kardio, mogućnost da se ne iscrpljuje lako i da neumorno pokušava obaranja jedno za drugim. Možda i najbitnije – tu je mentalna snaga.

Usman ima nepokolebljivi mentalitet imigranta koji se bori za ono što je njegovo. Iako nije naročito zanimljiva ličnost van oktagona, iako nema harizmu potrebnu da isprati sportske talente, Usmanovo stanje uma je tačno kakvo treba da bude da bi pobeđivao.

Veoma je ponosan na rodnu Nigeriju, potencira svoje afričko poreklo u svakoj raspoloživoj prilici, a životna nedaća u kojoj se našao njegov otac, koji je proveo deset godina u zatvoru u SAD, priča je za posebnu priliku.

Šta nas čeka? 

Zbog čega se sada pokreće tema o najmoćnijem aktivnom borcu u UFC? Zbog toga što se Usman vraća u ring u noći između subote i nedelje u glavnoj borbi priredbe UFC 261 u Džeksonvilu na Floridi (direktan prenos na televiziji Nova S). Čitav spektakl će biti impresivan i čudan – baš kao što nas je UFC i navikao. „Vajstar Veterans Memorijal“ arena biće ispunjena do poslednjeg mesta, a navijači neće biti primorani da nose maske.

Iako nas čekaju dve zaista atraktivne borbe u ženskoj slamka i muva kategoriji, u centru pažnje je nova odbrana pojasa, četvrta po redu, za Kamarua Usmana i njegov novi-stari izazivač.

Horhe Masvidal je neko ko je do vrha stigao na nešto drugačiji način od Usmana. „Gejmbred“ je odrastao u problematičnom okruženju, otac mu je proveo više od 20 godina u zatvorima u SAD, a od malih nogu je učestvovao u tučama. „Proslavio se“ zapaženim učinkom u uličnim tučama koje je između ostalih organizovao i slavni Kimbo Slajs, a tu je zaradio i nadimak „Ulični Isus“.

Jorge Masvidal
Guliverimage / xHansxGutknechtx

Od dolaska u UFC bilo je jasno da je talentovan i odličan bokser u kontekstu prilagođenom MMA. Međutim, često je gubio mečeve odlukama sudija i ustoličio se kao journeyman – borac koji ne odbija borbe, ali nikada nije na nivou potrebnom da se bori za titulu.

Međutim, posle poraza jednoglasnom sudijskom odlukom od „Vonderboja“ Tompsona, Masvidal kao da je presekao – počeo je da uzima sudbinu u svoje ruke pre nego što sudije dobiju priliku da glasaju.

Razbio je Derena Tila, praktično upropastio karijeru Bena Askrena, a propisno je izmlatio i neumornog Nejta Dijaza i dobio priliku da se bori za pojas. Međutim, problem je bio u tome što je upao u meč sa Kamaruom Usmanom samo šest dana pre održavanja, pa u julu na Ostrvu borbe nije bio na svom optimumu. Sada je situacija izmenjena i za očekivati je da će revanš izgledati drugačije od prve borbe, tj. da će Masvidal biti aktivniji i pokretniji.

Uprkos svemu navedenom, imajući na umu da je Masvidal zaista opasan borac, moram da kažem da bih bio ekstremno iznenađen ako bi Usman izgubio. Kvaliteti koje Nigerijac ima ni najmanje ne odgovaraju oružju koje „Gejmbred“ potencira.

Pokušaće Amerikanac kubanskog i peruanskog porekla više da boksuje i tako traži svoje šanse, ali ne vidim kako može da se odbrani od prednjeg direkta i klinča Usmana, a posle i svega ostalog što sledi.

Uživajmo!

Ponekad postanemo svesni istinski velikih sportskih dostignuća tek kada nam vreme podari neophodnu perspektivu. To je sasvim normalno. Međutim, mislim da svoju vrednost ima i uživanje u nečemu monumentalnom u trenutku u kojem se odvija.

Takvom scenariju zaista odgovara dosadašnja karijera Kamarua Usmana, koji ima ima priliku da postane jedan od najvećih ikada viđenih u MMA borilištima.

Ne propustite priliku da doživite superiornost dok je u punom jeku. Pred nama je novi pound for pound kralj.

Nikola Novaković (@nikolanvkvc)

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare