Hoće li opet biti: ‘Leti, leti, Prevc’?

Dennis Grombkowski/Bongarts/Getty Images

Najbolji pokazatelj da su praznici tu definitivno je turneja Četiri skakaonice. Bilo da redovno pratite skokove ili ne, niko ne može da odoli Novogodišnjoj turneji, koja je poslednjih dana ‘stare’ i prvih dana Nove godine najvažnije takmičenje na svetu.

Posebnu draž turneji daje činjenica da izvlači najbolje iz ski skakača, da sve prognoze padaju u vodu onog trenutka kada počnu skokovi u Oberstdorfu i tako je već više od 50 godina. Tradicionalno, domaćini najprestižnijeg takmičenja u ski skokovima su Nemačka i Austrija, a sve četiri skakaonice deli tek nešto više od 400 kilometara.

Oberstdorf je početna stanica i jedino takmičenje turneje u ‘staroj’ godini, i to 30. decembra. Skokovi u Garmišu čekaju nas prvog popodneva Nove godine, a potom sledi selidba u Austriju, na skokove u Insbruku 4. januara, pre velikog finala uz vatromet u Bišofshofenu.

Svaka od četiri skakaonice je na svoj način posebna, ali jednako važna, pošto se za trofej ‘Zlatnog orla’ boduje svih osam skokova. Zbog toga se i trijumf na Četiri skakaonice oduvek smatra jednim od najvrednijih u ski skokovima, a neki mu čak daju jednaku vrednost kao olimpijskoj medalji ili Kristalnom globusu.

Zoom Sports/ALLSPORT

Izvesno je da je to jedan od razloga zašto tokom turneje možemo da vidimo najbolja izdanja mnogih skijaša, pa je tako tokom prethodna 64 izdanja bilo očekivanih trijumfa legendi, ali i iznenađujućih pobeda. Iskreno, nijedno izdanje ne može da priđe onom čiji smo svedoci bili u sezoni 2001/02, a tada je Sven Hanavald trijumfovao na sve četiri skakaonice i postao jedini kojem je to pošlo za rukom.

Hanavaldu je to bilo više nego dovoljno da upiše svoje ime zlatnim slovima u istoriju ski skokova. Tokom karijere je osvojio i dve titule svetskog šampiona u ski letovima, olimpijsko i svetsko srebro na normalnoj skakaonici, ali je pobeda na turneji mnogima dala privid da je njegova karijera bila mnogo uspešnija.

Tri godine ranije viđeno je upravo suprotno, pošto je Jane Ahonen do svoje prve od četiri pobede na Novogodišnjoj turneji došao bez ijednogtrijumfa na četiri takmičenja. Legendarni Finac je jedan od onih skakača koji je bio u stanju da na ostalim skokovima bude izuzetno loš, a kada počne turneja bude briljantan.

Stanko Gruden/Agence Zoom/Getty Images

Najbolji pokazatelj za to je sezona 2005/06, kada je jedina dva trijumfa ostvario u Oberstdorfu i Bišofshofenu i to mu je bilo dovoljno za četvrtog ‘Zlatnog orla’. Tada je trijumf podelio sa Čehom Jakubom Jandom, a preostala tri trofeja osvojio je 2003, 2005. i 2008. godine. Po broju pobeda, Ahonenu je najbliži Jens Vajsflog sa četiri, dok Helmut Reknagel i Bjern Virkola imaju po tri.

Što se tiče iznenađenja, bilo ih je mnogo, a za najveće je najzaslužniji Austrijanac Tomas Dithart, trijumfovao na turneji 2013. godine. Do tada i od tada je bio prosto nevidljiv, a u prilog tome ide činjenica da je sva tri podijuma u karijeri ostvario tokom devet dana tog izdanja Četiri skakaonice. Prvo je bio treći u Oberstdorfu, potom je trijumfovao u Garmišu, bio peti u Insbruku i na kraju ostvario najveći uspeh pobedom u Bišofshofenu.

U to vreme jedino što se tiče Ditharta što nije bilo iznenađujuće jeste to što je nastavio dominaciju Austrijanaca na turneji, koja je započeta u sezoni 2008/09, a završena prošle sezone. Sve je krenulo od Volfganga Lojcla, nastavljeno preko Andreasa Keflera, Tomasa Morgenšterna, dva trijumfa Gregora Šlirencauera, do Ditharta i na kraju Štefana Krafta.

Stanko Gruden/Agence Zoom/Getty Images

Dominaciji Austrijanaca na kraj je stao Peter Prevc pravim preokretom posle trijumfa Zeverina Frojnda u Oberstdorfu, na koji je odgovorio pobedama na preostale tri stanice. Prevc je tako postao tek drugi Slovenac koji je pokorio Novogodišnju turneju, pošto je to prethodno uspeo jedino Primož Peterka 1997. godine.

Pre samo nekoliko nedelja, za očekivati je bilo da će Prevc biti glavni favorit za odbranu titule, međutim, tu ulogu je preuzeo njegov mlađi brat Domen. Stariji Prevc iza sebe ima dominantnu sezonu, u kojoj je upisao 15 pobeda i osvojio Kristalni globus, uz titulu svetskog šampiona u letovima, ali i najboljeg u istoj disciplini u Svetskom kupu. Ipak, početak novog izdanja elitnog takmičenja izuzetno je razočaravajuće za njega, a na scenu je stupio mlađi Prevc.

Peter je svoj najbolji rezultat od početka odbrane titule ostvario na otvaranju sezone u Kusamu, gde je zauzeo treće mesto. Od tada je prestao da liči na sebe, što se posebno videlo na poslednjem takmičenju pred turneju, u Engelbergu, gde nije prošao u drugu rundu, pošto je bio tek 33. Zbog svega što je postigao u poslednjih 12 meseci, ne treba ga otpisivati, ali definitivno više nije jedan od glavnih favorita.

Getty Images/Jan Hetfleisc

S druge strane, njegov 17-godišnji brat Domen jeste, i to ubedljivo u odnosu na ostale rivale. Iako je od njegovog debija u Svetskom kupu prošlo tek 13 meseci, po njegovoj neustrašivosti i skokovima, to niko ne bi rekao. Razmišljanje samo o narednom skoku sigurno je izuzetno zrelo za osobu koja je u njegovim godinama i razlog je za sva čuda koja je do sada napravio.

Ukoliko bi trijumfovao na Novogodišnjoj turneji, to verovatno ne bi bilo ni toliko čudo, ni iznenađenje, pošto je pokazao poslednjih nedelja da skače kao ‘mator’. Najlošiji rezultat ove sezone mu je 13. mesto, i to dan posle prvog trijumfa u karijeri, a od tada je upisao još tri pobede, jedno drugo mesto i jedno šesto. To mu je dovoljno za ubedljivo vođstvo u generalnom plasmanu Svetskog kupa, ali i epitet glavnog favorita pred početak turneje.

U borbi za Kristalni globus, Domenov najbliži rival trenutno je Norvežanin Danijel Andre Tande, koji ima 158 bodova manje. 22-godišnji Tande je glavna nada Norvežana za prvog pobednika turneje od Andresa Jakobsena 2007. godine, ali u dosadašnjem delu sezone nije upisao nijednu pobedu, pa je pitanje da li je dorastao tom zadatku.

Adam Pretty/Bongarts/Getty Images

Baš zbog toga, veće šanse za trijumf daju se Kamilu Štohu, Mihaelu Hajbeku i Frojndu, koji su se jedini uz mlađeg Prevca našli na najvišem stepeniku pobedničkog postolja. Štoh je tokom karijere osvojio dva olimpijska zlata i Kristalni globus, pa se može reći da mu samo ‘Zlatni orao’ fali. U poslednje vreme skače kao preporođen, u Lilehameru je ostvario prvu pobedu još od januara 2015. godine i sigurno je da može mnogo.

Iako je Frojnd zbog operacije kuka ušao u sezonu nespreman, to se nije videlo po njegovim skokovima, pošto je na otvaranju sezone bio drugi, a samo dan kasnije je i došao do 22. pobede u karijeri. U nedeljama koje su sledile nije briljirao, ali je poznato koliko je svim Nemcima važna turneja, posebno kada iza sebe već imate jedan Kristalni globus.

Slična situacija je sa Austrijancima, koji se najviše uzdaju u Hajbeka i Krafta, posle raspada trofejne generacije, koju su predvodili Šlirencauer i Morgenštern. Hajbek je slavio pre desetak dana u Engelbergu, dok je Kraft bolje plasiran od njega u generalnom plasmanu. Imaju znatno manje šanse od mlađeg Prevca, Tandea, Štoha i Frojnda, ali zaslužuju mesto među favoritima.

Jan Hetfleisch/Getty Images

Ako bi se tražilo iznenađenje, spisak bi bio podugačak. Prvi na listi je Maciej Kot, koji uz Štoha predvodi preporođene Poljake, a slede ga Nemac Markus Ajsenbihler i Manuel Fetner i Kefler iz Austrije. Ne bi trebalo zaboraviti ni Simona Amana, koji je osvojio sve u karijeri osim ‘Zlatnog orla’, ali ni favorita ljubitelja ski skokova Norijaki Kasai, koji ni sa 42 godine ne planira da uspori. Sve to nam garantuje mnogo uzbuđenja u narednih deset dana, a Sport klub će vas pravovremeno obaveštavati o svemu.

Raspored turneje Četiri skakaonice
Oberstdorf
29. decembar 16.45 kvalifikacije
30. decembar 16.45 skokovi
Garmiš-Partenkirhen
31. decembar 14.00 kvalifikacije
1. januar 14.00 skokovi
Insbruk
3. januar 14.00 kvalifikacije
4. januar 14.00 skokovi
Bišofshofen
5. januar 16.45 kvalifikacije
6. januar 16.45 skokovi

Preporučujemo vam da poslušate i naš podkast posvećen turneji Četiri skakaonice.