Marko Ivović za SK: Rio? Nije neuspeh, dugoročno

Podeli:
Adam Nurkiewicz/Getty Images for FIVB

Iza srpskih odbojkaša je godina pomešanih rezultata, godina u kojoj su ostvarili jedan od svojih najvećih uspeha, ali i neuspeha. Osvojili su Svetsku ligu, ali nisu otišli na Olimpijske igre, a upravo o tome u razgovoru za Sport klub govorio je Marko Ivović.

Ivović se u poslednjih nekoliko godina pokazao kao nezamenljiv deo reprezentacije Srbije, prvo pod vođstvom Igora Kolakovića, a potom i Nikole Grbića. U prilog tome ide činjenica da je izabran za najboljeg igrača završnog turnira Svetske lige, na kojem je reprezentacija Srbije u svom šestom finalu elitnog takmičenja osvojila prvo zlato.

Još nisam svestan svega što smo postigli, ali će to vremenom doći. Stariji igrači su nam uvek govorili da treba da prođe vreme da biste shvatili. Ali, osećam veliko zadovoljstvo postići takav uspeh, ostvariti dečački san i samo igrati za reprezentaciju Srbije. Drago mi je što smo upotpunili kolekciju medalja, ona je sada kompletna, što je izuzetno važno za našu odbojku, ali i zemlju”, istakao je Ivović.

Međutim, velikom uspehu prethodio je debakl nacionalnog tima Srbije u kvalifikacijama za Olimpijske igre u Rio de Žaneiru. Prvi put od Igara u Barselone 1992. godine, reprezentacija Srbije propustila je najveću svetsku sportsku smotru.

Naravno da je neodlazak u Rio neuspeh, ali samo ako gledamo kratkoročno. Moje mišljenje je da treba da gledamo dugoročno. To je bio početak nove generacije, zajedno sa novim selektorom, a ja smatram da je on bio dobar. Olimpijske igre jesu san svakog sportiste, ali to što se nismo našli u Riju ne treba da smatramo neuspehom jer ova generacija ima veliku budućnost”, naglasio je Ivović.

Adam Nurkiewicz/Getty Images for FIVB

Na pitanje da li postoji mogućnost da prekid učešća na Olimpijskim igrama ima posledice po srpsku odbojku, Ivović je rekao:

Teško je reći, ali zaista nije dobro gledati kratkoročno. Treba svima dati šansu i priliku za naredne Olimpijske igre. Ako u Tokiju napravimo dobar rezultat, sve ono što se desilo ove godine će biti zaboravljeno”.

Međutim, Ivović priznaje da je bilo čudno pratiti Olimpijske igre bez svog tima na njima. Naravno, u muškoj konkurenciji, pošto su srpske odbojkašice u Riju ostvarili najveći uspeh osvajanjem srebrne medalje.

Verujem da i drugi ljudi kažu da im je bilo čudno, ali nama je bilo teško što nismo igrali posle Svetske lige, koju smo odigrali veoma dobro. Osvojili smo je i pokazali da nam je mesto među svim tim ekipama koje su bile najbolje u Riju. Zbog toga je i veća žal što nismo bili tamo jer je postojala šansa da se svi ti isti timovi ponovo pobede”, rekao je primač reprezentacije Srbije.

Adam Nurkiewicz/Getty Images for FIVB

Zbog neodlaska u Rio, srpski odbojkaši su prvi put posle više od 20 godina reprezentativne obaveze završili već u julu, pošto do 2016. nisu propustili nijedno veliko takmičenje još od ukidanja sankcija Jugoslaviji.

Prvi put smo se oprostili već posle Svetske lige, nažalost je tako. Bio je to loš početak, ali verujem da ćemo kada prođe neko vreme moći da kažemo da je u stvari bio dobar. Jer, u Svetskoj ligi smo došli do finala posle neuspešnih kvalifikacija, nismo dozvolili da to na nas utiče. Iskreno se nadam da će u bliskoj budućnosti sve doći na svoje”, smatra Ivović.

Po Ivovićevom mišljenju, pokazatelj da su srpski odbojkaši na pravom putu jeste i to što će Grbić na klupi reprezentacije ostati do 2020. godine.

Ono što je dobro, ne treba menjati, to je rečenica koja nas prati. Mislim da je reprezentacija na dobrom putu, videćemo kako će se sve odvijati. Nadam se da će svi momci biti zdravi i da ćemo biti na okupu, kao i da ćemo ostvariti dobre rezultate”, kaže Ivović.

Adam Nurkiewicz/Getty Images for FIVB

Jedna od retkih medalja koja je Grbiću falila u trofejnoj igračkoj karijeri je upravo zlato u Svetskoj ligi. Osvojio ju je kao selektor, a iako mnogi vole da govore da bi svi njegovi uspesi mogli da budu motivacija njegovim igračima, Ivović se ne slaže u potpunosti.

Mislim da je to s jedne strane sujeta, koja je mnogo prisutna u normalnom životu, a u sportskom životu posebno. Drugo je vreme, drugi su ljudi, ne igra se više odbojka kao ranije, mnogo više reprezentacija ima. S jedne strane je naše zlato je veći uspeh, ali je drugo vreme, a mi smo uradili na neki način nešto isto što i oni. Treba gledati veću sliku, to je uspeh Srbije, odbojkaške reprezentacije Srbije. Ne treba da se delimo, treba da budemo zajedno uvek, sa Vanjom, Nikolom, Ivanom, svim tim momcima. Od njih smo, naravno, pokupili mnoge cake, naučili nešto, a to smo i pokazali na terenu. Svi smo zajedno u ovome i to je jedini put kojim treba da nastavimo dalje i budemo najbolji na svetu”, poručio je Ivović.

Upravo titula svetskog šampiona jedina nije osvojena u istoriji srpske odbojke, a Ivović veruje da je sadašnja generacija srpskih odbojkaša sposobna da konačno pokori svet.

Adam Nurkiewicz/Getty Images for FIVB

Iskreno se nadam tome. Kada pričam u inostranstvu sa drugim momcima, svi imaju dozu respekta prema nama, svi nas se plaše i pričaju pozitivno o nama. To nam, naravno, prija i daje vetar u leđa da verujemo da možemo da osvojimo svetsko zlato i ponovimo neke od uspeha starijih generacija”, naglasio je Ivović.

Naredne godine, odbojkašku reprezentaciju Srbije čeka prvo Svetska liga, a potom i Evropsko prvenstvo, koje će od 24. avgusta do 3. septembra biti odigrano u Poljskoj. Ivović trenutno brani boje Aseko Resovije iz Žešova, pa je dobro upoznat sa situacijom u Poljskoj što se tiče odbojke.

Samo prvenstvo u Poljskoj je značajno i prijatno iskustvo jer oni žive za odbojku i samim tim će to biti sjajno iskustvo za sve. Siguran sam da će svi momci koji u tom trenutku budu na terenu uživati jer su oni fenomenalni organizatori i imaju sjajnu publiku, što su pokazali na Svetskom prvenstvu pre dve godine”, naglasio je Ivović.

Kao i pre dve godine, na Svetskom prvenstvu, srpski odbojkaši su dobili priliku da duelom sa selekcijom domaćina otvore šampionat i to u nesvakidašnjem ambijentu za odbojku, pošto će se igrati na Nacionalnom stadionu u Varšavi, koji ima kapacitet 62.100 mesta.

Alexandre Schneider/Getty Images for FIVB

Postoji doza presije kada se takav meč igra na otvaranju, pred tolikom publikom jer u tom trenutku nekako odbojka nije u prvom planu, već sve ostalo. Iskreno se nada da ćemo dobiti priliku da odigramo onako kako se od nas očekuje i da ćemo se Poljacima odužiti za poraz na prošlom planetarnom šampionatu”, istakao je reprezentativac Srbije.

Za kraj, Ivović je za Sport klub otkrio koje su njegove želje za 2017. godinu.

Naravno, da budemo zdravi, cela ekipa. Želim to svojim saigračima i odbojkaškim radnicima u Srbiji, da naprave što bolje rezultate u svojim klubovima, a samim tim će doprineti da svi budemo bolji u reprezentaciji kada se okupimo. Nadam se da ćemo biti dovoljno dobri i dovoljno zdravi da možemo da ponovimo uspehe koje smo imali u prošlosti i da napravimo neke nove”, rekao je Marko Ivović u intervjuu za Sport klub.