Dejan Savić za SK: Nepobedivost je relativna

Podeli:
Adam Pretty/Bongarts/Getty Images

Kao igrač jedino nije osvojio olimpijsko zlato, ali je to uspeo kao selektor vaterpolo reprezentacije Srbije. Njegovi izabranici su nezaustavljivi od Svetske lige 2014. godine, a u godini iza nas samo su dodatno potvrdili svoju nadmoć. Da, njegovo ime je Dejan Savić.

Prošla godina ostaće zlatnim slovima upisana u istoriji srpskog vaterpola. Počela je osvajanjem zlata na Evropskom prvenstvu u prepunoj “Kombank areni”, nastavljeno dominantnim izdanjem u Svetskoj ligi, a šlag na torti stigao je u obliku zlata na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru.

Bila je ovo jedna od najnapornijih, ali sigurno jedna od najdivnijih godina. Tačnije, sezona u kojoj smo ispunili sve svoje ciljeve. Možemo da budemo zadovoljni, a ono što je najbolje, i srećni. Zaokružili smo ciklus, bila je ovo jedna od najuspešnijih godina za srpski vaterpolo i srpski sport”, započeo je svoju priču za Sport klub Dejan Savić.

Zbog svojih igara poslednjih godina, srpski vaterpolisti su bili apsolutni favoriti pred Olimpijske igre u Rio de Žaneiru. U sličnoj situaciji su bili i ranije, ali je poslednje olimpijsko zlato osvojeno 1988. godine u Seulu, i to pod zastavom Jugoslavije. Pritisak pod kojim su bili izvukao je najbolje iz reprezentativaca Srbije kada je bilo najvažnije, a Savić je jedan od najzaslužnijih za to.

Adam Pretty/Bongarts/Getty Images

Iskreno, sasvim je normalno da svaki čovek radi i funkcioniše pod velikim stresom i pritiskom. U suštini, na taj način se i ogleda karakter osobe. Sigurno je da sam u nekim negativnim pritiscima uspeo da odvojim ekipu, odnosno da je izdvojim, a s druge strane, sam tok Olimpijskih igara je bio takav da smo se suočili sa jednim novim pritiskom, a to je pritisak koji smo napravili sami sebi. Naravno da smo uspeli da prebrodimo krizu i sa jednim izuzetnim vetrom u leđa dođemo do zlata”, naglasio je Savić.

Pod tim pritiskom koji su srpski vaterpolisti napravili sami sebi, Savić je mislio na rezultate na samom početku Igara.  Posle remija sa Mađarskom i Grčkom, kao i poraza od Brazila, reprezentacija Srbije morala je da se ‘vadi’ protiv Australije i Japana, protiv kojih nije briljirala. Mnogi su tada sumnjali u ono šta mogu Savićevi izabranici, ali ne i oni sami.

Prosta je stvar, uopšte nas ne zanimaju utisci sa strane, razmišljanje ljudi sa strane. Jednostavno, zaokupljeni smo sami sobom i kroz svakodnevnu priču i razgovor smo uspeli da prebrodimo sve nedaće”, istakao je Savić.

Ryan Pierse/Getty Images

Kada je na red došla nokaut faza, reprezentaciji Srbije nije bilo ravne. U četvrtfinalu je pobeđena Španija, u polufinalu Italija, a u borbi za zlato u neverovatnoj utakmici Hrvatska sa 11:7.

Osetio sam se izuzetno srećno i zadovoljno, ali sam momenat emotivnog pražnjenja je došao posle nekoliko sati. I, jednostavno to je trajalo sedam dana. Istina je da jedan uspeh obično može i da zavara, pre svega na emotivnom planu, ali ono što je zanimljivo jeste da je svima nama pao jedan ogroman teret sa grbače, ali se sve dobro i srećno završilo”, otkriva Savić.

U svojoj bogatoj kolekciji, Savić ima olimpijsko srebro iz Atine 2004. godine, kao i bronze iz Sidneja 2000. i Pekinga 2008. godine. Zbog činjenice da se trenerima ne dodeljuju medalje, selektor srpskih vaterpolista fizički neće dodati zlato toj kolekciji, ali kaže da uspeh ostaje zauvek.

Adam Pretty/Bongarts/Getty Images

Ne volim da se okrećem svojoj igračkoj karijeri, ali moram da kažem da sigurno postoji žal za olimpijskim zlatom u mojoj karijeri, ali i kod kompletne moje generacije. Što se tiče same dodele medalje na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru, o tome nisam ni razmišljao, ali uspeh ostaje i možemo da budemo zadovoljni onim što ste ostvarili”, rekao je Savić.

Srpski vaterpolisti su u poslednje dve i po godine dominantni na svim takmičenjima na kojima su učestvovali. Osvojili su dva evropska zlata, po jedno svetsko i olimpijsko, uz tri trofeja u Svetskoj ligi. Na pitanje da li bi se plašio svojih izabranika da im je sada rival, Savić je odgovorio:

Što bih se plašio? U suštini treba da postoji uzajamno poštovanje, ali nepobedivnost je relativna stvar i mislim da određeni pristup svakoj utakmici i svemu zavisi od psihofizičke, ali i taktike. Realno, ja sam čovek koji se plaši samo svoje žene i ničega više (smeh)”.

Ryan Pierse/Getty Images

Savić je nedavno produžio ugovor sa Vaterpolo savezom do 2020. godine i svestan je kakav ga posao čeka u narednom period. Na pritisak ne obraća pažnju, već cilja nastavak sjajnih rezultata kakvi već decenijama prate vaterpolo reprezentaciju Srbije.

Ne opterećujem se pritiskom, jednostavno, tradicija Vaterpolo saveza Srbije nas obavezuje, mene pre svih. Mi već idemo putem plana i programa koji je zacrtan u oktobru, a zacrtani cilj su Olimpijske igre u Tokiju 2020. godine. Moram da napomenem da postoji već strategija i sve ono što u suštini treba dosledno da se prati i sama završnica je bitna. Ono što krasi taj plan i program jeste to što moramo da idemo stepenik po stepenik da bismo došli do krajnjeg cilja, a naravno uz velika takmičenja koja nam predstoje, i evropska i svetska, moramo da pokušamo da ostanemo u vrhu i nastavimo kontinuitet osvajanja medalja”, kaže selektor srpskih vaterpolista.

Uprkos tome što reprezentacija niže fantastične rezultate već godinama, srpski klupski vaterpolo je u sve težoj situaciji. Savić naglašava da je jasno da klubovi ne mogu da isprate reprezentaciju po pitanju uspeha, ali da će ukoliko se nešto ne promeni biti samo pitanje vremena kada će sve uticati i na nacionalni tim.

Adam Pretty/Getty Images

Svest postoji, negativna svest, gde svi shvatamo da je srpski klupski sport na margini i ivici. S druge strane, ne možemo da pratimo rezultate reprezentacije. I ono što je zanimljivo jeste da srpski sport slede klubovi i samim tim prave igrače za reprezentativne akcije. Samim tim ukoliko su nam klubovi u lošem stanju može da se desi da i reprezentacija oseti tu krizu”, naglašava Savić.

Sreća u kompletnoj situaciji u kojoj je srpski klupski vaterpolo jeste to što postoje mlade nade koje bi mogle da omoguće bezbolnu smenu generacija, otkriva Savić.

Mi smo već 2013. godine napravili ozbiljan širi spisak kandidata za Olimpijske igre u Riju koji je i dan danas aktuelan, tako da bezbolno možemo da promenimo, tačnije podmladimo tim. S tim što već sada moramo da počnemo da razmišljamo i o Olimpijskim igrama 2024. da bismo neke mlade momke ubacili u naš sistem rada”, rekao je Dejan Savić u intervjuu za Sport klub.